Likumi topošajiem un jaunajiem vecākiem – kā pasargāt zīdaini no traumām

Maza bērna dzīvība ir tik trausla un sargājama!
Zini un ievēro, kā pasargāt zīdaini no traumām!

FOTO:

Zini un ievēro, kā pasargāt zīdaini no traumām!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Jau vedot jaundzimušo no dzemdību iestādes, obligāti jāizmanto bērna vecumam atbilstošs autosēdeklītis! Nereti jaunie vecāki situācijās, kad mazulis automašīnā sāk raudāt, paņem viņu klēpī, taču tas nopietni apdraud bērna dzīvību! Sadursmes brīdis, braucot ar ātrumu 50 km/h, ir pielīdzināms kritienam no piektā stāva uz betona. Kurš vecāks šādos apstākļos spēs noturēt un pasargāt paša tikko radīto dzīvību? 

 

Jāveido jauns ieradums – kolīdz ratiņu pastaigas laikā apstājas, lieto ratu bremzes! Ne vienmēr ir iespējams izvērtēt, vai virsma ir pietiekami līdzena, lai ratiņi nesāktu patvaļīgi kustēties. 

 

Ne vien zīdaini, bet arī jaundzimušo ne mirkli neatstāj bez pieskatīšanas uz pārtinamās vai citām virsmām! Pārtinamo virsmu iekārto tā, lai viss vajadzīgais būtu rokas stiepiena attālumā. Tāpat bez pieskatīšanas mazuli neatstāj uz dīvāna, gultas vai citviet. Bieži vien vecāki ir pārliecināti, ka zīdainis, kamēr nav sācis velties, no pārtinamā galda, dīvāna u. c. augstām virsmām nokrist nevar. Taču var! Pavēro, cik patiesībā kustīgs ir pat dienu vecs bērniņš. Mediķi saskaras ar gadījumiem, kad kritienu dēļ dažas nedēļas vai mēnešus veci mazuļi guvuši galvaskausa lūzumu vai citas smagas traumas. Ja, kāpjot ārā no gultas, nevar piecelties ar bērnu rokās, tad uz brīdi mazo var nolikt uz gultas – šādā situācijā viņš jāliek perpendikulāri ar kājām pret gultas malu un tuvāk gultas vidum, tomēr skatienu no bērna nedrīkst novērst ne mirkli. 

 

Lai bērns salauztu galvaskausu, pietiek ar kritienu no neliela augstuma. Ja jaundzimušais ir nokritis, nekavējoties jādodas uz pārbaudēm slimnīcā! 

 

Tāpat kā grūtniecības, arī zīdīšanas laikā māmiņa nedrīkst lietot ne pili alkohola. Medicīnas literatūrā ir aprakstīti gadījumi, kad māte grūtniecības laikā “sadzīviski” iedzērusi pa glāzei vīna, bet bērnam veidojušās iedzimtas problēmas. Tāpat aprakstītas situācijas, kad māte izdzērusi nelielu daudzumu alkoholiskā dzēriena, taču zīdainis smagi saindējies. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja ģimenē jau ir kāds lielāks bērns, iespējams, vecāki labi pazīst sajūtu laikā, kad mājās valda šurumburums, bērns kliedz, un tad gribas viņu sapurināt. NEKAD tā nedrīkst darīt! 

Jā, no sapurināšanas vien mazulis var iegūt nopietnu traumu – kratītā bērna sindromu. Šis sindroms ir galvas smadzeņu ievainojums, kas rodas, zīdaini vai mazu bērnu spēcīgi kratot rokās vai ratos vai arī metot gaisā aiz padusēm. 

No šā sindroma biežāk cieš bērni līdz 2 gadu vecumam. Visvārīgākais mazulis ir līdz četru piecu mēnešu vecumam, kamēr nav no briedusi viņa līdzsvara sistēma un stabili neturas galviņa. Iespējamās sekas: smadzeņu tūska; subdurāla hematoma; garīga atpalicība; 1Zīdainis un applaucējumi Pēc mediķu palīdzības obligāti jāvēršas, ja applaucējums skāris kādu no jutīgākajām ķermeņa daļām, piemēram, seju vai starpeni, ja applaucējums ir cirkulārs (piemēram, cietusi ekstremitāte), ja tas ir lielāks par bērna plaukstu, ja mainījusies mazuļa apziņa, ir grūtības elpot. aklums, dzirdes zu dums, paralīze, runas un mācīšanās grūtības; nāve. Aprūpējot un esot saskarē ar zīdaini, kustībām vajadzētu būt lēnām un mierīgām. Vecākiem vēlams apgūt hendlinga vai bobata principa pamatus. Tāpat ir nepareizi zīdaini un mazu bērnu raut aiz rokas, celt gaisā aiz rokām vai rotaļājoties griezt uz riņķi aiz rokām.

 

Barojot mazuli ar krūti vai vienkārši turot viņu klēpī, neturēt rokas stiepiena attālumā karstus dzērienus vai citus šķidrumus! Viena nejaušība, un karstais šķidrums nopietni applaucēs bērnu! Tāpat mazulis jāsargā no ikviena priekšmeta, kas var sakarst, – gludekļa, lampas utt. 

 

Zīdainis un applaucējumi 

Pēc mediķu palīdzības obligāti jāvēršas, ja applaucējums skāris kādu no jutīgākajām ķermeņa daļām, piemēram, seju vai starpeni, ja applaucējums ir cirkulārs (piemēram, cietusi ekstremitāte), ja tas ir lielāks par bērna plaukstu, ja mainījusies mazuļa apziņa, ir grūtības elpot.

 

Uzmanīgi, izvēloties rotaļlietas zīdainim! Noteikti jāskatās, vai rotaļlieta ir piemērota bērna vecumam – vai nav sīku detaļu, vai nav izjūkoša, vai ir drošības marķējums. Jāuzmanās, izvēloties muzikālas rotaļlietas, – ne jau tāpēc, ka tās ar laiku sāks kaitināt pašus vecākus, bet tāpēc, ka lielais troksnis var nopietni kaitēt bērna dzirdei! Ja dāvanā saņem, pēc vecāku domām, mazulim bīstamu rotaļlietu, jāatbrīvojas no tās, nevis jānoglabā vēlākam laikam. 

 

Nekad neatstāt zīdaini vienu kopā ar mājdzīvnieku! Pat ja šķiet, ka jums ir bērniem visdraudzīgākais suns, kaķis, papagailis, fretka vai jebkurš cits mīlulis. Dzīvnieks ir neprognozējams, kā arī bīstams situācijās, ja bērns tam pieskaras strauji vai tādā veidā, ka dzīvnieks jūtas apdraudēts. Ja notiks nelaime, mazulis sevi nespēs pasargāt, aizbēgt vai pasaukt palīdzību, turklāt zīdainis ir ļoti mazs un viegli ievainojams.

Saistītie raksti