Kaites, ar kurām sirgstot, jāierobežo bērzu sulu dzeršana. Skaidro Dr. Tereško

Vai tiešām bērzu sulas ir tik veselīgas? To vaicājām Artūram Tereško, ārstam fitoterapeitam ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi.
Tas, kāpēc mums bērzu sula garšo, ir pavisam vienkārši skaidrojams – tā satur glikozi, tātad cukuru.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, kāpēc mums bērzu sula garšo, ir pavisam vienkārši skaidrojams – tā satur glikozi, tātad cukuru.

“Neapšaubāmi, bērzu sulas ir vērtīga pavasara velte. Arī es pats to labprāt tecinu un dzeru. Tas, kāpēc mums bērzu sula garšo, ir pavisam vienkārši skaidrojams – tā satur glikozi, tātad cukuru. Taču

vērtīgu to dara daudzās sastāvā esošās minerālvielas, ko koks caur saknēm gluži kā tāds sūknis sadzen stumbrā. 

Bērzu sula ir bagātīgs B vitamīnu avots, tajā ir arī kālijs, magnijs un citas minerālvielas,” dakteris raksturo daudzu iemīļoto pavasara dziru, bet piepilina “medus mucai” arī kādu darvas pilienu.

 

“Man ne visai patīk nostādne, ka visiem cilvēkiem jāizdzer pusotrs līdz divi litri dienā.

Ja pārāk daudz lieto šķidrumu, no organisma diezgan aši tiek izskalots nātrijs jeb sāļi, kas var radīt sirdsdarbības traucējumus, izraisīt galvas sāpes.

Būtībā, ikdienišķajam šķidruma patēriņam pievienojot bērzu sulas, var notikt arī atūdeņošanās – cilvēka organismā uz katru asiņu litru ir deviņi grami sāls, taču, ja šī koncentrācija mainās, tiek izjukts dabiskais līdzsvars,” skaidro Tereško.

Reklāma
Reklāma

Viņš arī vērš uzmanību, ka ir dažas veselības likstas, ar kurām sirgstot, ar pārmērīgu bērzu sulu lietošanu nevajadzētu aizrauties. “Piemēram, ja nierēs veidojas smiltis, būtu pat vēlams mazliet vairāk uzņemt šķidrumu. Savukārt,tiem, kam ir nieru darbības traucējumi vai nieru mazspēja,

pārāk negausīga sulu dzeršana var izraisīt ķermeņa tūsku,

jo nierēm var būt par grūtu uzņemto šķidrumu izfiltrēt.”

 

Tātad – visu ar mēru!

Saistītie raksti