Efektīvs līdzeklis pret klepu – deguna skalošana

“Ko darīt jau sākumā, lai klepus neaiziet dziļumā?” jautā kāda divu bērnu mamma un viņai atbild ausu, kakla un deguna (LOR) ārste Ligita Kupica – jāskalo deguns! Lai cik nesaistošs vai pat nedaudz biedējošs šķistu vārdu salikums – deguna skalošana –, nereti tieši tā var pasargāt no dziļa klepus rašanās un antibiotiku lietošanas.

Pirmais, par ko vajadzētu parūpēties, ir iztīrīt aizdeguni.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmais, par ko vajadzētu parūpēties, ir iztīrīt aizdeguni.

Lasītāja jautā: “Mani nodarbina jautājums, kas varētu būt aktuāls daudziem vecākiem. Tātad – bērni (manējiem 4 un 6 gadi) sāk klepot un puņķoties, kā jau šajā sezonā tipiski. Iesākuma fāzē it kā nekas traks. Ar iesnām tieku galā – esmu uzgājusi ļoti labu līdzekli pilienu veidā. Bet ar to klepu... Izdzerts ceļteku un priežu pumpuru sīrups, regulāri dzerts pelašķītis tējā, izsūkātas Islandes ķērpīša tabletes. Nedēļa riņķī, un klepus ieaudzis arvien dziļāks, ka pat nāksies prasīt ģimenes ārstam antibiotikas. Ko darīt sākuma etapā? Kā panākt un kā novērst to, lai klepus neiet dziļumā uz bronhiem?”

 

Atbild LOR ārste Ligita Kupica: “Bieži liekas, ka iesnas uz āru nenāk, bet kaut kas iekšā vēl ir. Mazākiem bērniem elpceļi ir šauri, viņi paši vēl kārtīgi degunu nevar iztīrīt un iesnas paliek iekšā, deguna dziļumā, aizdegunē. Iesnas iet uz leju un izveido iekaisumu arī zemākos elpceļos, rodas klepus. Tātad, pirmais, par ko vajadzētu parūpēties, ir iztīrīt aizdeguni. To var veikt ar deguna skalošanu. Īpaši iesakāms tas ir bērniem, kuriem bieži pēc iesnām veidojas ieildzis klepus. 

 

Parasti vecākiem ir zināma deguna skalošana ar jūras ūdeni un Rhinomer, taču šajā gadījumā skalota tiek tikai deguna priekšējā daļa, bet ne aizdegune. 

 

Starp citu, Rhinomer var izmantot arī lielākiem bērniem, ne tikai zīdaiņiem.

Reklāma
Reklāma

 

Izskalot aizdeguni var tā – caur vienu deguna pusi ielaiž siltu, sāļu šķīdumu (piem., fizioloģisko šķīdumu, Humer ampulu...) un caur otru deguna pusi to atsūc, vai šķīdums iztek ārā. Līdzīga deguna skalošana pie LOR speciālista pacientiem ir zināma ar nosaukumu – “ku-kū”. 

 

Atsūkt vai ļaut iztecēt – tas atkarīgs no tā, kā bērns spēj piedalīties šajā procesā. Ielaist degunā šķīdumu var ar šļirci, speciālām kanniņām vai speciālām ierīcēm deguna skalošanai. Tās var nopirkt aptiekās, internetā vai ar jogu saistītos veikalos. Deguna skalošanas procedūra nav sāpīga, tikai nepatīkama.

 

Lai arī sākotnēji šī procedūra liekas sarežģīta un nepierasta, tā ir ļoti efektīva metode ceļā uz atveseļošanos. Tā arī ļoti atvieglo bērna elpošanu, jo tiek izskalotas biezās gļotas, kas sakrājušās aizdegunē un apgrūtina elpošanu. Lai vieglāk būtu saprast deguna skalošanas procesu, dažādas pamācības ir atrodamas internetā.”

Saistītie raksti