Burkānu sula un mammas piens degunā pret zīdaiņa iesnām – jā vai nē?

Sens un savulaik izplatīts padoms, kas pārgāja no mammas pie mammas, bija – ja zīdainim ir iesnas, degunā pilināt burkānu sulu vai mammas pienu. Cik efektīvi ir šie ieteikumi?
Pamata princips ir dabūt no deguna laukā vairāk, nekā pilināt tur kaut ko iekšā

FOTO: Shutterstock.com

Pamata princips ir dabūt no deguna laukā vairāk, nekā pilināt tur kaut ko iekšā

LOR klīnikas otolaringologs Kristaps Dambergs uzsver, ka šīm metodēm ar zinātniskiem pierādījumiem nav sakara. “Mātes piens ir domāts vienam vienīgam mērķim – pabarot bērnu. Tas ir ļoti veselīgs, satur visas nepieciešamās aizsargvielas, lai mazulis pirmajos mēnešos spētu izsargāties no dažādiem vīrusiem un citām slimībām,” norāda Kristaps Dambergs un izskaidro, kā tieši zīdainim veidojas imunitāte: ēdot mammas pienu, tas nokļūst bērna kuņģa un zarnu traktā, kur atrodas mūsu organisma sargkareivji – limfoīdās šūnas. Tās uztver saņemto, mammas pienā esošo informāciju un nosūta tālāk bērna imūnsistēmai. 

“Iepilinot pieniņu degunā, nekāda papildu efekta noteikti nebūs,” uzsver ārsts un brīdina, ka pretēji gaidītajai pozitīvajai ietekmei var panākt, ka attīstās kāda sēnīšu infekcija. 

Viņa teikto papildina LOR klīnikas ārste Ilze Sokolova, sakot, ka mammas piens var saķepināt degunu vēl vairāk: “Tāpēc pamata princips ir dabūt no deguna laukā vairāk, nekā pilināt tur kaut ko iekšā.” 

 

Reklāma
Reklāma

Arī par burkānu sulas pilināšanu bēbim degunā speciālisti izsakās noraidoši.


Kā palīdzēt grūtniecei un zīdainim iesnu gadījumā, un citas LOR atbildes uz vecāku jautājumiem. VIDEO

 

Saistītie raksti