Mazāk par 10 000! Pētnieki atklāj precīzu soļu skaitu, kas katru dienu jānoiet, lai novērstu demenci

Pētījuma rezultāti iegūti, analizējot vairāk nekā 10 000 cilvēku magnētiskās rezonanses skenēšanas rezultātus.
Fiziskās aktivitātes ne tikai samazina demences risku, bet arī palīdz uzturēt smadzeņu izmēru.

FOTO: Shutterstock.com

Fiziskās aktivitātes ne tikai samazina demences risku, bet arī palīdz uzturēt smadzeņu izmēru.

Pētījums liecina, ka pietiek ar 4000 soļu dienā, lai saglabātu smadzeņu veselību un novērstu demences attīstīšanos. Tiem, kuri regulāri vingro, MRI laikā tika konstatēts, ka viņu galvaskausos ir vairāk pelēkās un baltās vielas.

 

Pētnieki uzskata, ka tieši kustība ir tā, kas dod smadzenēm šo stimulu, un pat salīdzinoši neliels fizisko aktivitāšu daudzums ir noderīgs.

 

Kalifornijā dzīvojošais pētnieks Dr. Deivids Merils uzsvēra: "Mēs atklājām, ka pat mērenas aktivitātes, piemēram, mazāk nekā 4000 soļu dienā, var pozitīvi ietekmēt smadzeņu veselību. Tas ir daudz mazāk nekā bieži ieteiktie 10 000 soļu, tāpēc daudziem cilvēkiem tas ir vieglāk sasniedzams mērķis.”

 

Reklāma
Reklāma

Pētījums apstiprina iepriekš veiktos pētījumus, kas liecina, ka fiziska aktivitāte labvēlīgi ietekmē smadzenes, turklāt fiziskās aktivitātes ne tikai samazina demences risku, bet arī palīdz uzturēt smadzeņu izmēru, kas ir ļoti svarīgi novecošanas laikā, teikts žurnālā “Journal of Alzheimer's Disease”. 

 

Demenci raksturo dažādi kognitīvie traucējumi, piemēram, ierobežota spēja atcerēties lietas, pieņemt lēmumus, grūtības izteikties vārdos, parasta uzdevumu izpilde aizņem vairāk laika un citi. 

Agrīna demences ārstēšana var uzlabot stāvokli un palīdzēt sasniegt labākus rezultātus. Tāpēc simptomu apzināšana ir viens no svarīgākajiem etapiem.

Saistītie raksti