Pieci mazāk zināmi demences simptomi, kuru gadījumā aši jādodas pie ārsta

Demenci raksturo dažādi kognitīvie traucējumi, piemēram, ierobežota spēja atcerēties lietas, pieņemt lēmumus, grūtības izteikties vārdos, parasta uzdevumu izpilde aizņem vairāk laika un citi. Agrīna demences ārstēšana var uzlabot stāvokli un palīdzēt sasniegt labākus rezultātus. Tāpēc simptomu apzināšana ir viens no svarīgākajiem etapiem.
Lai gan atmiņas zudums ir viens no zināmākajiem demences simptomiem, tā nav vienīgā pazīme, kas var norādīt uz slimību.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gan atmiņas zudums ir viens no zināmākajiem demences simptomiem, tā nav vienīgā pazīme, kas var norādīt uz slimību.

Lai gan atmiņas zudums ir viens no zināmākajiem demences simptomiem, tā nav vienīgā pazīme, kas var norādīt uz slimību. 

Emma Hjūeta, Demences centra vadītāja Londonā, uzsver, ka ir vēl citas, mazāk zināmas slimības izpausmes, kurām vajadzētu pievērst uzmanību. 

 

Tās ir:

  • Uzvedības izmaiņas. Cilvēks var sākt uzvesties citādi, atkal un atkal atkārtot vienas un tās pašas darbības, jautājumus. 
  • Pārliecības zudums. 
  • Noslēgtība un nevēlēšanās pavadīt laiku ar draugiem un ģimeni. Slimības izraisīto atmiņas problēmu dēļ cilvēki ar demenci var kļūt apjukuši, nespēt atpazīt ģimenes locekļus un pazīstamus cilvēkus, kas var izraisīt noslēgšanos un izvairīšanos no kopīga laika pavadīšanas. 
  • Traucēts miegs vai spilgti sapņi. Demence var izraisīt ātru acu kustību (REM) miega uzvedības traucējumus, kas nozīmē, ka cilvēks sāk fiziski izdzīvot spilgtus, bieži vien nepatīkamus sapņus. Pārskatā, kas publicēts žurnālā “The International Journal of Geriatric Psychiatry”, konstatēts, ka vismaz viena no miega traucējumu formām parasti tiek novērota pat 90 % cilvēku ar demenci.
  • Problēmas ar izpratni par naudu un tās pielietošanu. Saskaņā ar Nacionālā novecošanās institūta datiem cilvēkiem ar demenci var rasties problēmas ar naudas atlikuma skaitīšanu, pirkumu apmaksu vai bankas konta izraksta izpratni. Turklāt atkārtotas finanšu kļūdas var būt viena no pirmajām slimības pazīmēm.
Reklāma
Reklāma

 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PV) datiem 55 miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no demences – slimības, kas ietekmē atmiņu, valodu un kognitīvās spējas, ievērojami pasliktinot dzīves kvalitāti.


Svarīgi atzīmēt, ka demence nav viena slimība; tas ir vispārējs termins – līdzīgi kā sirds slimības –, kas aptver plašu specifisku medicīnisku stāvokļu klāstu, tostarp Alcheimera slimību. Slimības, kas tiek grupētas zem termina "demence", izraisa patoloģiskas izmaiņas smadzenēs, norāda Alcheimera asociācija.

Saistītie raksti