Izsitumi uz sejas, pieņemšanās svarā un citas pazīmes, ka jūs guļat par maz

Nogurums, īgnums, nespēja koncentrēties un pilnvērtīgi veikt darba pienākumus vai mājas soli visai bieži ir sliktas miega kvalitātes sekas. Varbūt – pirms sniegties pēc kārtējās kafijas krūzes – ir vērts kārtīgi izgulēties? „Ir pazīmes, kas var liecināt par miega trūkumu, jo sevišķi tad, ja vienlakus ir samanāmas vairākas no tām,” saka „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone, kura novērojusi – nereti aptiekas klients vēlas iegādāties līdzekļus pret kādu traucējošu problēmu, bet pēc dažu jautājumu pārspriešanas iegādājas arī nomierinošu tēju vai līdzekli miega kvalitātes uzlabošanai.
Par miega trūkumu liecina vairākas pazīmes, ne tikai žāvāšanās nākamajā dienā.

FOTO: Shutterstock.com

Par miega trūkumu liecina vairākas pazīmes, ne tikai žāvāšanās nākamajā dienā.

„Jebkurā gadījumā problēma ir jārisina kompleksi – gan „ārstējot” miegu, gan cenšoties atbrīvoties no dzīves kvalitāti ietekmējošā simptoma,” iesaka speciāliste. Viņa arī atzīmē, ka vairumam problēmu, kas vizuāli uzrāda neizgulēšanās sekas, iemesls ir varētu būt hormonu līdzsvara zudums. 

 

Izsitumi uz sejas

Ja jūs guļat par maz, par to drīz vien signalizēs āda. Dažos pētījumos ir atklāta saikne starp miega trūkumu un pūtītēm. Tas tādēļ, ka miega laikā tiek kontrolēta hormonu izdale organismā. Miega trūkums kaitē arī imūnsistēmai, kas arī paver ceļu dažādām veselības likstām, tai skaitā ādas iekaisumiem. Līdz ar miega noregulēšanu, ir vērts lietot ārstniecisko kosmētiku iekaisumu mazināšanai.

 

Acis izskatās nogurušas

Apsārtušas acis ar pietūkušiem, tumšiem lokiem un maisiņiem zem acīm – pazīme, ka jums vajag izgulēties. Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri ir miega badā, ir vairāk grumbu, līniju, pietūkums un maisiņi zem acīm. Kāpēc? Iespējams, atkal pie vainas būs hormoni, jo organismam neizgulēšanās dēļ var būt hormonu disbalanss un traucēta audu atjaunošanās, kas parasti notiek dziļā miega stadijā. Pilieni acu sausuma mazināšanā un atbilstoša kosmētika ādai acu zonā būs palīdzīgi, lai tiktu galā ar šo simptomu.

 

Pieņemšanās svarā

Izguļoties pietiekami, ķermenis var pareizi kontrolēt grelīnu un leptīnu – hormonus, kas ietekmē izsalkuma sajūtu. Ja šo hormonu līdzsvars ir izjaukts nepilnvērtīga miega dēļ, varat izjust vēlmi ēst vairāk, nekā jums nepieciešams, un tas attiecīgi liks pieņemties svarā. Farmaceite iesaka neēst dažas stundas pirms naktsmiera, kā arī izmēģināt aptiekā iegādājamos šķiedrvielu preparātus, tā palīdzot rasties sāta sajūtai un pamazam ieregulējot veselīgu ēdienkarti. 

 

Kāre pēc neveselīgām uzkodām

Pēc negulētas nakts, iespējams, pusdienās pie salātiem izvēlēsities čīzburgeru un kartupeļus. Miega trūkuma dēļ smadzenes, visticamāk, alkst neveselīgas uzkodas un maltītes. Noguruma dēļ arī spriestspēja un lēmumu pieņemšanas process ir apgrūtināts un tādēļ grūtāk pretoties balto miltu izstrādājumiem, saldumiem un ar taukvielām bagātiem našķiem. Farmaceite iesaka iegādāties graudaugu batoniņus ar riekstiem un žāvētiem augļiem – tie var palīdzēt slāpēt kāri. 

 

Lieto vairāk kofeīna

Ja ierastā kafijas krūze neuzmundrina, visdrīzāk miega ir bijis par maz. Kofeīns tikai šķietami var palīdzēt gadījumos, ja nav sanācis izgulēties, taču tas ātri var kļūt par daļu no problēmas. Īstermiņā kafijas vai kofeīna saturošu dzērienu lietpšana patiešām var uzmundrināt, bet ilgtermiņā tas var izraisīt bezmiegu vai trauksmi. „Tāpat enerģijas trūkums, kas radies neizgulēšanās dēļ, nav risināms ar tonizējošiem līdzekļiem – tie ir tikai pagaidu risinājums,” brīdina „Mēness aptiekas” farmaceite.

 

Reklāma
Reklāma

Īgns noskaņojums

Aizkaitināmība ir viena no slikta miega pazīmēm. Kāda pētījuma dalībniekiem nedēļas garumā nakts miegam bija tikai 4,5 stundas. Rezultāts: vairāk saspringti, dusmīgi un psihiski noguruši cilvēki. Visi jutās labāk, kad atgriezās pie ierastā miega grafika. 

Ja regulāri sastrīdaties ar mājiniekiem vai draugiem, varbūt labāk dodieties stundu agrāk pie miera – tā strīdiem atliks mazāk laika, un, kad miega grafiks būs nostiprinājies, iespējams, to vairs nebūs vispār.

 

Jūtaties nomākts

Depresija un slikts miegs ir cieši saistīti. Vēl ļaunāk, tie mijiedarbojas — depresija var izraisīt sliktu miegu, un slikts miegs var aktivizēt depresijas attīstību. „Ne velti depresijas ārstēšana gandrīz vienmēr ietver arī miegu veicinošu terapiju,” skaidro speciāliste. 

 

Uzmanības un koncentrēšanās spēju zudums

Tikai nedaudz mazāk ierastā miega – divu stundu zaudēšana, ja parasti guļat 8 stundas naktī – var padarīt jūs nogurušu un ietekmēt koncentrēšanos un atmiņu. Tas var samazināt darba efektivitāti, un, vēl ļaunāk, padarīt jūs neuzmanīgu pie automašīnas stūres. Piedevām autovadītājiem, kas cieš no miega bada, tiek ietekmēts arī redzes leņķa faktors. Dati liecina – vairāk nekā viena trešdaļa cilvēku atzīst, ka ir iesnaudušies braukšanas laikā, un lielāka iespēja, ka tas notiks ar jums, ir tad, ja nebūsit izgulējies. Ne velti vairākās valstīs aizliegums vadīt auto skar cilvēkus, kam konstatēta miega apnoja – viens no smagākajiem miega traucējumiem. 

 

Slikta pašsajūta no rītiem

Pamošanās ar iekaisušo kaklu, sausu muti vai galvassāpēm var norādīt uz medicīnisku iemeslu, kāpēc jūs slikti gulējāt. Piemēram, miega apnoju, krākšanu vai gastroezofageālā refluksa slimību. Ja atkal un atkal novērojat simptomus, konsultējieties ar savu ārstu. 

 

Atpūtieties pilnvērtīgi!

Lielākajai daļai pieaugušo ir vajadzīgas 7 līdz 9 stundas miega naktī. Pārliecinieties, vai tas ir mierīgs:

  • pieturieties pie grafika, kas nozīmē iet gulēt un pamosties katru dienu aptuveni vienā un tajā pašā laikā,
  • lūkojiet, lai telpu, kurā guliet, ir vēsa, klusa un tumša,
  • regulāri vingrojiet, īpaši iesakāmi treniņi, kas liek sirdij darboties labāk, tas var veicināt dziļāku miegu,
  • lūdziet palīdzību farmaceitam – iespējams, jūtu miega problēmas ir risināmas ar zāļu tējas vai kāda cita vienkārša bezrecepšu līdzekļa, piemēram, melotonīna palīdzību. Ir līdzekļi, kas satur baldriāni, apini, melisu, magniju un citas dabīgas izcelsmes vielas..

Ja bezmiegs ieilgst, konsultējieties ar savu ārstu!

Saistītie raksti