Nūdistu pludmales – kurās Latvijas pilsētās tādas ir?

“Te nav nekāda nūģistu biedrība!” filmā “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” saka Mirttante. Taču ne tikai īsteni nūdisti kādreiz vēlas nopeldēties pa pliko. Kur to oficiāli drīkst darīt?
Tas, vai kādā novadā ir oficiāla nūdistu pludmale, ir pašvaldības lēmums.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, vai kādā novadā ir oficiāla nūdistu pludmale, ir pašvaldības lēmums.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 692 “Peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības kārtība” nosaka, ka peldvietas apsaimniekotājs var izveidot peldvietā funkcionālos sektorus (piemēram, sauļošanās zonu, sporta zonu, bērnu sektoru ar rotaļu laukumu pirmsskolas vecuma bērniem, nūdistu zonu). Tātad - tas, vai novadā ir oficiāla nūdistu pludmale, ir pašvaldības lēmums.

 

Mammamuntetiem.lv apkopo tās Latvijas pludmales, kurās ir zināms, ka tur ir oficiāli nūdistiem atvēlēta zona un ir pavisam skaidrs – tas, ka tur atpūtīsities kaili, nevienu neizbrīnīs.

 

Saulkrastos garākā nūdistu pludmale Eiropā

Kā Mammamuntetiem.lv uzzināja Saulkrastu novada domē, Saulkrastos oficiāli atrodas Eiropā garākā nūdistu pludmale. Tās vēsturiskais nosaukums ir Inčupes nūdistu pludmale, jo tā atrodas pretī Inčupes dzelzceļa stacijai, taču patiesībā tā atrodas aptuveni 2 km no pašas Inčupes un Baltās kāpas. Pašvaldības saistošajos noteikumos (Nr. 6) ir apstiprināts ofociāls nūdistu pludmalses statuss. nav apstiprināts šāds nosaukums - tā tiek dēvēta vienkārši par nūdistu pludmali. 

Pludmales teritorija ir iezīmēta ar norādēm “Nūdistu pludmale”. Nokļūšana uz to ir no DUS “Viada” – taka ved līdz jūrai, taču līdz nūdistu pludmalei ir jāpaiet vēl kādi ~ 400 metri dienvidrietumu virzienā.

 

Jūrmalā – Lielupes pludmale

Jūrmalas pilsētas domes saistošajos noteikumos “Par Jūrmalas pilsētas pludmales un peldvietu izmantošanu” ir norādīta īpaši nūdistiem veltīta zona, kas atrodas Lielupes peldvietā. Karte ar pludmales atrašanās vietu atrodama minētajos moteikumos. Nūdistu pludmale Jūrmalā ir nodalīta ar informatīvām norādēm, tā atrodas Jūrmalas pludmales posmā starp 36. līniju un Lielupes grīvu 200 metru garumā. 

 

Informatīva zīme par nūdistu pludmali Jūrmalā. Publicitātes foto. 
 

Liepāja

Reklāma
Reklāma

Liepājas pilsētas pludmales un peldvietu lietošanas noteikumi iezīmē nūdistu pludmales atrašanās vietu – no Dienvidu kapu Ziemeļu robežas līdz pilsētas Dienvidu daļas robežai (noteikumos iezīmēta kā zona D9). Tās atrašanās vietu var redzēt arī minēto noteikumu pievienotajā kartē. Savukārt pludmalē, vietā, kur sākas nūdistu pludmale, ir izvietota norāde ar uzrakstu "Nūdistu pludmale".

 

Ventspils

Ventspilī nūdistu pludmale ir ierīkota un, kā norādīja Ventspils Tūrisma informācijas centrā, to var atrast, pārvietojoties pa 9 laipu. Pludmales zona, kas domāta nūdistiem atrodas blakus sērfotāju zonai. Pludmales laipas pie ieejas ir numurētas. Pludmales zonejums pieejams šeit.

 

Carnikava

Carnikavas pagasta teritorijā ir oficiāli apstiprinātas divas nūdistu pludmales. Viena atrodas posmā no Vecāķu pludmales līdz Kalngales ciema pludmalei, otra posmā no Gaujas ciema pludmales virzienā uz Lilastes ciema pludmali, kā tas redzams noteikumu grafiskajā pielikumā. Pludmalē tiek izliktas norādes, ka tur atrodas nūdistu pludmales, bet, kā norādīja Carnikavas novada domē, diemžēl tās ar īpašu centību regulāri tiek bojātas. 
 

Rucavā – pat divas pludmales

Kā Mammamuntetiem.lv uzzināja Rucavas Tūrisma informācijas centrā, arī Rucavas novadā ir divas vietas, kur sauļoties un peldēties tieši nūdistiem. Abas pludmales atrodas kādu gabaliņu prom no Papes centra un uz tām esot jāmēro lielāks attālums, taču tās sameklēt var Rucavas novada pašvaldības 2016. gada saistošajos noteikumos Nr.5/2016 „Sabiedriskās kārtības noteikumi peldvietā”, kuru kartēs iezīmētas divas nūdistu zonas. Viena zona ir iepretim Nidas purvam un otra aiz Papes ciema daļas "Papes Priediengals" meža masīvam. To, vai dabā atrodas norādes par nūdistu zonu, informācijas centra darbiniece nevarēja apstiprināt, jo šobrīd vēl nav pārskatīts, vai tās atrodas savās vietās. 
 

Pāvilosta

Pāvilsotsas pašvaldības mājas lapā arī ir norādes par nūdistu pludmales zonu – tā atrodas Dienvidu pludmalē, 200 m no Jūras ielas stāvlaukuma uz Akmeņraga pusi, 200 m garumā.


Bet kā tad ar Rīgu?!

Izrādās, Rīgā nav oficiālu nūdistu pludmaļu un līdz šim Rīgā nav radīti speciāli noteikumi nūdistu pludmalēm vai zonām – to apstiprināja gan Rīgas pašvaldības policija, gan Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Vairāk par situāciju Rīgā lasi te.