Vai Rīgā ir nūdistu pludmale?

Vai nav tā – ja kāds pastāsta, ka viņš brauc peldēties uz Vecāķiem vai Vakarbuļļiem, jau nāk prātā doma – ahā, brauc peldēties pa pliko? Bet vai Rīgā ir oficiālas nūdistu peldvietas?
Vai ierastajās pludmalēs Vecāķos un Vakarbuļļos ir ierīkotas oficiālas atpūtas zonas nūdistiem?

FOTO: Shutterstock.com

Vai ierastajās pludmalēs Vecāķos un Vakarbuļļos ir ierīkotas oficiālas atpūtas zonas nūdistiem?

Mammamuntetiem.lv aktualizē oficiālo nūdistu peldvietu sarakstu.


Tomēr kā uzzinājām Rīgas pašvaldības policijā, izrādās, ka Rīgā nav oficiālu nūdistu pludmaļu un līdz šim Rīgā nav radīti speciāli noteikumi nūdistu pludmalēm vai zonām.

 

Vēsturiski paražu veidā ir izveidojušās divas nūdistu peldvietas, taču nevienai no tām nav oficiāla statusa. Viena ir Vakarbuļļos pie Lielupes ietekas jūrā, bet otra – Vecāķos uz Carnikavas novada pusi raugoties no Vecāķu peldvietas. Ņemot vērā izveidojušās paražas, šajās vietās policisti neaizrāda atpūtniekiem par publisku atkailināšanos, tomēr jāatzīst, ka sūdzības policijā laiku pa laikam tiek saņemtas.

 

Sūdzības galvenokārt ir par Vecāķu peldvietu, jo sauļošanās kailiem pēdējo gadu gaitā kļuvusi arvien populārāka un nūdisti atpūtas vietas sāk izvēlēties tuvāk oficiālajai peldvietai, kas savukārt rada nesaskaņas starp nūdistiem un pārējiem pludmales apmeklētājiem. Šādos gadījumos reizēm nākas iesaistīties kārtības sargiem, norādot nūdistiem, ka atpūtas vieta jāmeklē tālāk no oficiālās peldvietas.

Reklāma
Reklāma


Kā piebilst Rīgas pašvaldības pārstāvis, nūdisms ir uz šauras robežas ar pārkāpumu, jo gadījumos, kad nūdisti sāk traucēt apkārtējiem, to var traktēt kā sīko huligānismu. Tādēļ policija aicina nūdistus būt saprotošiem pret apkārtējiem un izvēlēties atpūtas vietas tālāk no pārējiem pludmaļu apmeklētājiem.

 

Arī Rīgas domes Mājokļu un vides departaments apstiprina, ka Rīgas pilsētas peldvietās nav oficiāli ierīkotu funkcionālu sektoru – nūdistu zona. Vecāķos, ārpus peldvietas, virzienā uz Carnikavas novadu, ir iedzīvotāju izveidota nūdistu pludmale, kas dabā nav ierobežota – norādes zīmes nav. Savukārt Buļļu salā nūdistu iecienītā pludmale atrodas virzienā no Vakarbuļļu peldvietas robežas uz Lielupes ietekas Rīgas jūras līcī. Šajā teritorijā ir izvietota informatīva zīme – piktogramma – kas norāda, ka sākas nūdistu pludmales zona.