Uz pludmali ar mazu bērnu. 10 lietas, ko ņemt līdzi

Lai atpūta pludmalē ar mazu bērnu izdotos godam, ir vērtīgi paņemt līdzi pat šķietamu sīkumu. Lūk, špikeris ar 10 lietām, kuras vērts ielikt pludmales somā.
Cepure, saulesbrilles, ūdens... Pludmales somu kravā pēc saraksta, lai neaizmirstas kāds šķietams nieks, kas var sabojāt atpūtu.

FOTO: Shutterstock.com

Cepure, saulesbrilles, ūdens... Pludmales somu kravā pēc saraksta, lai neaizmirstas kāds šķietams nieks, kas var sabojāt atpūtu.

  1. Galvassega
    Ideāli, ja tā pasargā no saules ne tikai galvu, bet arī acis. Cepure ar nadziņu vai platmales veida būs piemērotākās. Raugies, lai cepure labi pieguļ galvai, pretējā gadījumā to viegli nopūtīs vējš vai tā kritīs nost pati, kad mazais skraidīs. Ideāli, ja galvassega ir spilgtā krāsā – tas palīdzēs viegli uzraudzīt bērnu pludmalē, kur daudz atpūtnieku.
  2. Saulesbrilles
    Runa nav tikai par aksesuāru kā tādu vai jaunākajām modes tendencēm. Saulesbrilles ir nepieciešamas acu veselībai! Vispiemērotākās ir ar pelēkām vai zaļām lēcām, kas izgatavotas no polikarbonāta plastmasas. Šādas krāsas lēcas ļaus skatīt pasauli maksimāli dabīgās krāsās, bet minētais materiāls ir viegls un daudz izturīgāks nekā parastā plastmasa. Pērkot saulesbrilles, noteikti apskaties norādi uz preces par aizsardzību no ultravioletā saules starojuma. Mazam bērnam ieteicams valkāt saulesbrilles ar 3. vai 4. kategorijas aizsardzību. Tas nozīmē, ka actiņas būs gandrīz pilnībā pasargātas ultravioletā starojuma. Maziem bērniem tas ir īpaši svarīgi, jo viņu actiņām ir liela UV staru caurlaidība.
  3. Rezerves peldapģērbs vai parastās biksītes, un vēlams vairākas
    Speciālisti iesaka vilkt peldkostīmu un/vai peldbiksītes arī pavisam maziem bērniņiem, taču svarīgi atcerēties to arī novilkt uzreiz pēc peldes. Krastā bērnam jādzīvojas sausās drēbēs, pretējā gadījumā pat viskarstākajā dienā mazais var saaukstēties. Turklāt slapjās biksītēs smiltis saķep un neizbirst uzreiz ārā, berzē bērna maigo ādu, īpaši dzimumorgānu apvidū, un tas var beigties pat ar iekaisumu.
  4. Plāns, dabīga materiāla krekliņš, kleitiņa 
    Šis apģērba gabals noderēs pēc peldes, lai mazais sasildītos, kā arī spēlējoties saulē, lai pasargātu bērniņa maigo ādu.
  5. Ērtas sandalītes
    Protams, vislabāk, ja mazais dzīvojas basām kājām, taču ne visi bērni ir ar mieru iztikt bez apaviem pludmalē. Šādām vietām lūko vieglas un mazgājamas sandalītes ar ērtu aizdari.
  6. Saules aizsargkrēms
    Bērna āda ir īpaši jutīga, tāpēc doties uz pludmali bez saules aizsargkrēma nedrīkstētu vispār. Ja regulāri esat devusies ārā un mazā cilvēka āda jau radusi pie saules peldēm, tad mūsu platuma grādos derēs aizsargkrēms ar SPF 20 vai 30. Ņem vērā, ka daudzi šie līdzekļi sāk pildīt savu funkciju pēc kāda laika, tāpēc noteikti izlasi, cik minūtes iepriekš krēms jāuzklāj, lai, esot tiešos saules staros, tas jau darbotos. Un atceries, ka pēc katras peldes saules aizsargkrēms jāuzklāj atkal. Vien retais saglabā savas funkcijas arī pēc peldes, taču tad tas būs norādīts lietošanas instrukcijā.
  7. Dzeramais ūdens
    Vislabāk, ja tas ir bez piedevām un bez gāzes, jo mazam bērnam dzeršanai piemērots ir parasts ūdens. Noteikti neņem līdzi uz pludmali mazos pieniņus ar salmiņu, morsu, mājās vārītu kompotu vai ķīseli – tie visi ātri bojājas saulē.
  8. Ēdiens
    Mazam bērnam pauzes starp ēdienreizēm ir mazākas, un pludmalē apetīte rodas pat mums, pieaugušajiem, vai ne? Ja vien ir iespēja, uzglabā ēdienu aukstumsomā. Pludmalei piemēroti ir dažādi augļi, ogas un dārzeņi, kas ne tikai remdēs apetīti, bet arī palīdzēs uzņemt papildu šķidrumu, jo ir sulīgi. Tāpat var paņemt līdzi kādus sausiņus, cepumus, salmiņus, taču noteikti ne šokolādi vai konfektes, kas ātri kūst saulē.
  9. Rotaļlietas
    Pludmalei derēs piepūšamā bumba un smiltīm paredzētās lietas – spainītis, lāpstiņa, formiņas smilšu kūku cepšanai, arī plastmasas kravas auto, ekskavatori, traktori u.tml. Bērnam būs lieliska nodarbe starp peldēm.
  10. Peldveste
    Peldveste palīdzēs bērnam noturēties virs ūdens, bet peldriņķi un uzroči nav tik droši. Noteikti ne mirkli neatstāj bērnu ūdenī bez uzraudzības!

Saistītie raksti