Peldkostīms bērnam – “jā” vai “nē”?

Peldēšanās sezona rit pilnā sparā un reizēm publiskajās atpūtas vietās manāmi mazuļi, kas skraida pavisam pliki. Vai mazulim jāvelk peldkostīms un kādas funkcijas tas veic, stāsta Katrīna Selecka, pediatru privātprakses “Rabarbers” veidotāja un speciāliste.
Laikā, kad bērns pats jau sāk kautrēties un nevēlas pludmalē atrasties pliks, peldkostīms noteikti būtu jāvelk.

FOTO: Publicitātes foto

Laikā, kad bērns pats jau sāk kautrēties un nevēlas pludmalē atrasties pliks, peldkostīms noteikti būtu jāvelk.

Peldkostīma vilkšanu vai nevilkšanu var uzlūkot gan no ētiskā, gan praktiskā viedokļa. Kā norāda pediatre, no ētiskā viedokļa skatoties, peldkostīma vilkšana jāizvērtē katrai ģimenei pašai, un nav noteikta vecuma, kad noteikti būtu jāvelk peldkostīms. Tomēr laikā, kad bērns pats jau sāk kautrēties un nevēlas pludmalē atrasties pliks, peldkostīms noteikti būtu jāvelk. 

 

Tomēr ir vairāki aspekti no praktiskā un veselības viedokļa, kas runā par labu peldkostīma vilkšanai.

 

Peldkostīms – barjera

Kā stāsta speciāliste, peldkostīma nēsāšanai viens no lielākajiem labumiem ir aizsargfunkcija, ko tas veic. “Peldkostīma vilkšana savā ziņā nodrošina tādu kā barjeru, kas aizsargā bērna dzimumorgānus no smiltīm, berzes un citiem iespējamiem kairinājumiem,” stāsta pediatre un norāda, ka peldkostīma vilkšana aizsargā kā puišus, tā meitenes no dažādiem nevēlamiem kairinājumiem.

 

 

Varbūt parastās biksītes?

Reizēm pavisam maziem bērniem, baudot ūdens un pludmales priekus, tiek izmantotas parastās kokvilnas biksītes, tomēr šāds materiāls nebūs tik piemērots atpūtai ūdenī. “Peldkostīms jāizvēlas no materiāla, kas ir viegls un ātri žūstošs. Ja bērns ilgstoši būs slapjā peldkostīmā vai veļā, ir risks attīstīties dažādām infekcijām. Tas nav tik būtiski, vai apģērbs ir ikdienas veļa vai speciālais peldkostīms, galvenais ir, cik ātri šis materiāls žūst, jo, atrodoties ilgstošā mitrumā, gan zēniem, gan meitenēm var attīstīties dažādas urīnceļu infekcijas, ” uzsver K. Selecka. Viņa arī norāda, ka peldkostīms noteikti aizsargfunkciju veiks labāk nekā parastās biksītes.

 

Drošībai košas krāsas

Atpūta pie ūdeņiem vienmēr iet roku rokā ar bērnu drošību un kā uzsver K. Selecka, pie ūdens bērnus nekad nedrīkst atstāt vienus bez uzraudzības: “Vienmēr, atpūšoties pie ūdens, ir jāatceras par drošību. Pat piemājas baseinā vai dīķī, vai seklā ezerā peldoties, drošība ir pirmajā vietā. Tāpēc ir vērts mazuļiem un bērniem peldkostīmu un cepuri izvēlēties košās krāsās, lai mazuli vienmēr var ieraudzīt un paturēt savā redzeslokā,” ierosina pediatre. Tieši tāda ir jaunā peldkostīmu un peldbikšu kolekcija “Paradise” no bērnu apģērba zīmola Cool Club – pludmales apģērbs bērniem būs ne tikai labi pamanāms, jo ir košās krāsās, bet noteikti arī patiks mazuļiem, jo tos rotā iemīļotie multfilmu varoņi.


Peldkostīms kā krekliņš

Ik pa laikam ir manīti peldkostīmi, kas pēc formas ir vairāk kā ikdienas apģērbs – kā krekliņš ar slēgtiem pleciem un šorti. Pediatre komentē šāda peldkostīma izvēli: “Zināmā mērā šāds peldkostīms aizsargā vairāk pret sauli un, atpūšoties šādā peldkostīmā, nav nepieciešams tik daudz un bieži ieziesties ar saules aizsargkrēmu. Tomēr arī šādā kostīmā jāskatās, vai tas ir ātri žūstošs, jo mitrā un lielā peldkostīmā nebūs patīkami uzturēties.”

 

Mazuļiem – peldautiņbiksītes

Mazuļiem, kas vēl nokārtojas nekontrolēti, publiskās peldētavās un atpūtas vietās labāk būtu lietot speciālās peldēšanas autiņbiksītes, kas nodrošinās to, ka apkārtējā vidē nenonāk ne mazuļa urīns, ne vēdera izeja. Tomēr vecākiem jāatceras, ka arī šādās autiņbiksītēs mazulis nevar pavadīt pārāk ilgu laiku un pēc peldēšanās tās būtu jāvelk nost, lai neveicinātu dažādu infekciju vai izsutumu veidošanos.
 

Privātā pagalmā – izdzīvoties pēc sirds patikas

Privātā teritorijā nav nekādu ētisku apsvērumu un tur, ja vien ir vēlme, mazuļi un bērni var izdzīvoties kaili pēc sirds patikas. Protams, jāseko līdzi, lai mazuļi sevi nesavaino un jāatceras, ka peldkostīms tomēr veic aizsargfunkciju – gan no smiltīm, gan zāles un citiem iespējamiem kairinājumiem. Taču, ja plunčāšanās plikam bērnam izraisa prieku, savā privātā teritorijā to var darīt bez raizēm.