Gurķu ceturtdaļas tomātu mērcē – tik gardi, ka izraisa atkarību
Šo recepti aizguvu no Zilupē dzīvojošās Svetlanas, kuras gatavotie kārumi ziemai ir ne vien debešķīgi gardi, bet arī mazliet neparasti. Un nu gurķīši ziemai pēc viņas receptes tiek gatavoti arī mūsu kaimiņu un draugu mājās, jo, vienreiz pagaršojot tos, gribas atkal un atkal.

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs
Kraukšķīgi un mazliet pikanti gurķīši.
Sastāvdaļas:
No šī daudzuma sanāks 8 puslitra burkas
Marinādei:
- 1,5 l ūdens
- 200 g cukurs
- 200 g tomātu mērce šašlika
- 200 g galda etiķis 9 %
- 2 ēdamk. ar kaudzi sāls
Burkām:
- Dilles
- Ķiploka daiviņas
- Graudu pipari – var tikai melnos, var arī smaržīgos
- Lauru lapas
- Gurķi

Gatavošana
- Ūdeni uzvāra, pievieno visas pārējās marinādes sastāvdaļas un maisa, līdz sāls un cukurs izšķīduši.
- Sterilizētās burkās (vislabāk 500, 800 vai 1000 ml) liek dilles (pietiek ar vienu nelielu kātu, kam klāt rozete), kādas 3–5 ķiploka daiviņas, 5 piparu bumbiņas, 1 lielu vai 2 mazas lauru lapas.
- Gurķus gareniski sagriež četrās daļās un stāvus cieši kopā kārto burkās. Pārlej karsto marinādi, aizvāko un pasterizē: 0,5 l burkas – 15 minūtes; 0,8 l burkas – 20 minūtes.