Kas ir jaunā kulinārās modes tendence karstā gaisa friteris jeb ''air fryer''?

Karstā gaisa friteris dod iespēju cept ēdienu bez taukvielām - ātrām un veselīgām maltītēm.
Friterī ieteicams gatavot tikai svaigus produktus.

FOTO: Shutterstock.com

Friterī ieteicams gatavot tikai svaigus produktus.

Tajā var gatavot ne tikai ēdienus, ko parasti fritē eļļā, bet arī cept dārzeņus, zivis, picu, pīrāgus, cepumus, kūkas un visu citu, ko gatavo cepeškrāsnī. Tāpat tajā līdzīgi kā mikroviļņu krāsnī var uzsildīt jau iepriekš sagatavotu ēdienu. Friterī ieteicams gatavot tikai svaigus produktus, nevis pusfabrikātus vai saldētu ēdienu, kas pirms sasaldēšanas apcepts.

 

Kā tas darbojas?

Friteris gatavo ēdienu speciālā grozā, kurā cirkulē gaiss, ka sasniedz 200 grādu temperatūru. Tā var pagatavot no ārpuses kraukšķīgu, bet iekšpusē mīkstu ēdienu, turklāt bez taukvielām. Tas ir svarīgi, ja ārsts ieteicis veselīgākas maltītes, piemēram, tievētājiem, cilvēkiem, kuri cieš no diabēta, paaugstināta asinsspiediena, holesterīna, un noder ikvienam, kurš vēlas ēst veselīgāk.

 

Cik ēdelīgs ir friteris?

Karstā gaisa friteris kopumā patērē vairāk enerģijas nekā klasiskais eļļas friteris, jo tam īsā laikā jāsasniedz augsta temperatūra, toties nav jātērē nauda eļļas iegādei. Atkarībā no izmēra un izvēlētā modeļa karstā gaisa friteris patērē 1300–2000 vatu. Tomēr pozitīvi, ka šādā iekārtā ēdienu var pagatavot daudz ātrāk nekā cepeškrāsnī, ekonomējot enerģiju, kas tiek patērēta cepeškrāsns uzsildīšanai.

 

Kurš modelis tev piemērotākais?

* Tradicionālajam gaisa friterim ir 3–7 l tilpuma grozs. Tas var būt darbināms manuāli vai vadāms digitāli.

* Krāsns tipa gaisa friterim parasti ir 10–12 l tilpuma grozs produktu gatavošanai. Pēc uzbūves tas atgādina cepeškrāsni, jo tam ir durvis. Lielākoties modeļi ir aprīkoti ar iesmu, kas paredzēts, piemēram, cepta cāļa pagatavošanai, kā arī ar plauktiem un paplāti notecējušo tauku savākšanai. Šāds friteris ir piemērots arī produktu žāvēšanai.

* Gaisa friterī ar multivāres katlu var gatavot arī tādus ēdienus kā risoto, kuskuss, ragū, pica, pīrāgi un deserti, tāpēc tie ir universālāki, turklāt patērē mazāk enerģijas.

Reklāma
Reklāma

 

Kam jāpievērš uzmanība, pērkot karstā gaisa friteri?

* Maksimālā gatavošanas temperatūra nedrīkst būt zemāka par 200 grādiem, savukārt maksimālais uzsilšanas laiks – ne vairāk par 3 minūtēm.

* Temperatūrai jābūt regulējamai.

* Ērtāks būs friteris ar taimeri.

* Raugies, lai groza ietilpība nav par mazu ģimenes vajadzībām, citādi maltīti nāksies gatavot divos piegājienos.  

* Izvēlies tādu, kam ir izņemams grozs, jo to būs daudz vieglāk izmazgāt.     

 

Informācija: "100 Labi Padomi"

Saistītie raksti