Valentīna dienas dāvināmo augu Top 10: iesaka augu eksperte

Visbiežāk ierasts svētkos dāvināt grieztos ziedus, taču ir vērts apsvērt domu dāvināt arī augus podiņos. Idejās, ko dāvināt šajā Valentīna dienā, dalās “Zaļās bāzes” augu eksperte Līga.
Ziedi vienmēr ir laba dāvana – šogad ieprieciniet savus mīļos ar kādu modernu telpaugu!

FOTO: Shutterstock.com

Ziedi vienmēr ir laba dāvana – šogad ieprieciniet savus mīļos ar kādu modernu telpaugu!

Paradums izrotāt dzīvojamās telpas ar dzīviem augiem radies ļoti sen, norāda “Zaļās bāzes” eksperte. Telpās vispirms sāka audzēt ārstniecības augus, tad tos nomainīja augi ar skaistiem ziediem, dekoratīvām lapām un ēdamiem augļiem. Telpaugi ne tikai rotā telpas, bet arī labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu. Cilvēkiem, kas daudz laika pavada telpās, ieteicams izdaiļot šo vidi ar augiem. Augi ne tikai izdaiļos telpas, bet darbosies arī kā gaisa atsvaidzinātāji un gādās par pozitīvu ietekmi uz mūsu ķermeni, dvēseli un garu, norāda eksperte.

 

“Esmu novērojusi, ka pēdējos gados cilvēki vairāk izvēlas telpaugus dāvināt vai iegādājas paši sev mājās kādu augu. Tuvojas Valentīndiena un bez ziediem neiztikt, tāpēc aicināšu – draugi, tēti, kolēģi – neaizmirstiet iepriecināt dāmas Valentīndienā!” rosina “Zaļā bāzes” eksperte. 

 

Lūk, Līgas izviedotais Valentīndienas dāvināmo augu Top 10:

 

1. Spatifīlas

Spatifīlas ziedu dēvē par “sievietes laimi” un ir uzskats, ka šis augs nes mīlestību un savstarpēju sapratni.

 

2. Antūrija
Antūrija tiek dēvēta par “vīrieša laimi”. 

 

3. Kumkvats (Citrus japonica) 
Šis augs tiek saukts arī par fortunellu. Vasarā kumkvatu var iznest uz balkona vai terases. Dienas vidū to noēno no karstās pusdienas saules. Kumkvatu laista ar nostādinātu krāna ūdeni vai lietusūdeni.
 

 

4.Eikalipti
Miršu (Myrtaceae) dzimtas augi – mūžzaļie, daudzgadīgie, ēterisko eļļu saturošie eikalipti (Eucalyptus)  izceļas ar savu izturību pret kaitēkļiem. Lai eikalipti telpās veiksmīgi augtu, tiem ārkārtīgi svarīgs ir svaigs gaiss, kā vēsajos gada mēnešos, kad mazāk vēdinām telpas, parasti pietrūkst. Jārēķinās arī, ka šie augi nav piemēroti audzēšanai mazās telpās.
 

 

Reklāma
Reklāma

5. Alveja
Alveja jeb aloe vera jau sen tiek izmantota tautas dziedniecībā, lai ārstētu apdegumus, nobrāzumus un apstrādātu grieztas brūces. Vasarā aleveja noder odu un bišu kodumu radītās alerģijas un niezes mazināšanai. Auga želejveidīgā sula tiek plaši izmantota medicīnā un kosmetoloģijā, turklāt daudzus alvejas skaistumkopšanas un ārstnieciskos produktus ir iespējams pagatavot mājas apstākļos. Ziemā no alvejas sulas vari pagatavot efektīvu pretklepus līdzekli.

 


 

6. Strelīcija
Karaliskā strelīcija (Strelitzia reginae) ir daudzgadīgs, mūžzaļš lakstaugs. Tam nav stumbra, bet daudzās lapas stingros, cietos, garos kātos podā veido varenu, 1 – 1,5 m augstu puduri. Karaliskā strelīcija zied ziemas mēnešos līdz pat pavasarim. Cēlos oranždzeltenos ziedus to savdabīgā izskata dēļ tautā dēvē par paradīzes putniem.
 

 

 

7. Dracēna
Daudzu izvēle sliecas par labu dracēnām, jo tās allaž slavētas kā viegli audzējamas un kopjamas. Dracēna ir labsajūtas, veiksmes un vēlmju piepildījuma simbols.
 

 


8.Ficus
Liels Ficus labi izskatīsies virtuvē. Ir uzskats, ka tam šim augam piemīt pozitīva enerģija.
 

 

9. Monstera
Monstera ir viens no tiem augiem, kas bieži vien sastopams sabiedriskās vietās, jo augs ir viegli audzējams, turklāt tas ir ļoti dekoratīvs – lielās, robotās lapas nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu.
 

 

10. Sansevieria (Līdakaste)
Cēls augs, par kuru ir uzskats, ka vērtīgais augs paaugstina noturību pret gripu, vīrusinfekcijām un citām saaukstēšanās slimībām. Augs mazina stresu un agresivitāti. Spēcīgās enerģētikas dēļ līdakasti nav vēlams turēt guļamistabā. Taču līdakastes podu var turēt uz palodzes blakus studenta vai skolēna rakstāmgaldam, jo auga enerģija dāvā spēcīgu lādiņu, palīdz gūt panākumus mācībās.
 

 

 

Saistītie raksti