Telpaugu TOP 7 jeb kas šobrīd modē istabas augu jomā

Īpaši tiem, kas nav dārzu īpašnieki, var būt vēlēšanās iekopt zaļo zonu savā mājoklī vai atsvaidzināt to ar kādu modernu augu. Kas šobrīd no telpaugiem ir īpaši modē, konsultē Līga Rēķe-Madalāne, Ziedu tirgotavas ''Lakstos" floriste.
Šī brīža tendence istabas augu modē ir: zaļš, zaļš, zaļš!

FOTO: Shutterstock.com

Šī brīža tendence istabas augu modē ir: zaļš, zaļš, zaļš!

Telpaugu modē ir veidot zaļās zonas un istabas, kur ir daudz dažādu zaļo augu. Šobrīd ziedošie istabas augi nav tik aktuāli, akcents vairāk tiek likts uz dažādu nokrāsu augiem, augiem ar raibām, iekrāsotām lapām. “Neesmu tik daudz novērojusi, ka kāds īpaši sev pirktu ziedošos telpaugus. Jā, dāvināšanai tiek iegādātas, piemēram, orhidejas. Taču sev cilvēki, kā esmu novērojusi, daudz meklē arī senos, vienkāršos augus, piemēram, asperāgus, hlorofilus, arī līdakastes,” novērojumos dalās ziedu salona “Lakstos” speciāliste un iezīmē to augu topu, kas šobrīd ir īpaši aktuāls.

 

Galvenās tendences:

  • Zaļš, zaļš, zaļš. Zaļās zonas, kompozīcijas, zaļās istabas. Ziedoši telpaugi nav šī brīža tendence;
  • Raibas, svītrotas, neierastas augu lapas;
  • Seno laiku augi;
  • Kombinācija no dažādu toņu zaļajiem augiem – tumšo savienot ar gaišo, izvēlēties dažādas nokrāsas.

 

Šī brīža telpaugu TOP

 

1. Nokarenie augi
Veidojot zaļās zonas, īpašu noskaņo rada nokarenie augi. Tos var izkārot podos, kas ir iekārti griestos vai veidot speciālus plauktus šiem augiem. Piemēram, aktuālas ir tradeskancijas, hoijas jeb vaska puķes, efejas, pilejas, ripsāļi, filodendroni. Ievērības cienīgi ir kļuvuši 'variegata' augi, kas parasti ir ar baltu nokrāsu, vai ar baltām lapām.

 

Efeja

 

2. Gaisa augi
Ļoti aktuāli ir dažādi gaisa augi. Tie ir dažādi augi bez saknēm, ir iekarināmi āķīšos, stieplītēs, lentītēs. Šie augi barojas no gaisa mitruma un tos ir nepieciešams tikai apsmidzināt. Gaisa augi ir viegli kopjami, bet tiem būs nepieciešama gaišāka vieta – tā kā šiem augiem nav sakņu, tiem nepieciešams uzņemt enerģiju no gaismas. Šāds augs ir, piemēram, tildansija, bet iedvesmai var meklēt šos augus internetā ar atslēgas vārdiem “air plants”.

 

Gaisa augiem nav nepeiciešama augsne. Tildansija.

 

3. Līdakastes
Aktuālas ir līdakastes, jo īpaši dažādi to paveidi, kas nav tik bieži redzēti. Īpaši lielās līdakastes, piemēram, grandi būs ar sevišķi resnām un biezām lapām. Moonshine būs ar gaišākām lapām.

 

Reklāma
Reklāma

Aktualitāti saglabā dažādas līdakastes – jo neredzētākām lapām, jo modernāk. 

 

4. Kaktusi
Veikalos kaktusiem ir ļoti plašs piedāvājums – no maziem mazītiņiem līdz jau prāvākiem. Ziedoši un vienkārši adatu kamoliņi – ziedu salona “Lakstos” floriste novērojusi, ka cilvēki ir iemīļojuši dažādus kaktusus.

 

Kaktusa zieds vienmēr iepriecina.

 

5. Augi no vecmāmiņu laikiem
Asperāgi, hlorofīti, papardes, efejas – šobrīd aktuāli augi, kas tikuši audzēti pirms vairākiem gadiem un paaudzēm.

 

Vienkārši kopšanā, pieejami, dzīvelīgi un uzlabo gaisu telpā – īpaši pieprasīti kļuvuši arī vecmāmiņu laikos tik iecienītie hlorofīti. Nereti strīpainie hlorofīti tiek meklēti kā “spider plant”.

 

6. Kalatejas
Ja tomēr ir vēlēšanās pēc kāda krāsaināka telpauga, kas zied, ieteicams būtu izvēlēties kalatejas. Tās zied ar baltiem, oranžiem ziediem.

Kalatejas ir moderni augi, kas atsvaidzinās zaļo zonu.

 

7. Peperomija
Viegli kopjami augi, mēdz būt dažāda veida augi, kuru raksturo dažādas interesantu lapiņu veidi – sīkākas, platākas, nokarenas, grumbainas.

 

Raibas, strīpainas – peperomijas piesaista ar savām neparastajām lapiņām.

Saistītie raksti