Viena pati Valentīndienā. Kā būt?

Psiholoģijā ir labi zināms, ka svētki ir depresijas laiks, norāda psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā terapeite Diāna Zande. Īpaši to novēro brīvdienās, kas aizņem vairākas dienas, taču arī šie mīlestības svētki – Valentīna diena – varētu raisīt skumjas. Kā pavadīt šo dienu, ja esi bez partnera?
Ir daudz cilvēku, kas dzīvo vieni, bet nejūtas slikti.

FOTO: Shutterstock.com

Ir daudz cilvēku, kas dzīvo vieni, bet nejūtas slikti.

Tā ir tikai viena diena!

Protams, šajos svētkos var parādīties izteikta skumju sajūta, īpaši, ja cilvēks ir nesen šķīries vai šķiršanās ir bijusi ar izteiktu zaudējuma vai nodevības sajūtu. Tādā gadījumā vajadzētu pieņemt – šogad šie svētki nebūs man! Ir svarīgi atcerēties, ka tā ir tikai viena diena un nav jau tā, ka visi cilvēki to svin, pavada īpaši romantiski vai saņem un pasniedz lielas dāvanas. Ir daudz cilvēku, kas nesvin šo dienu, nezina par tādu vai tajā dienā strādā. Galu galā ir vērts atcerēties – šī diena sāksies un arī beigsies. Prātīgākais būtu šo dienu pavadīt ar domu, ka šos svētkus tā, kā man gribētos, es nosvinēšu citreiz – kad man būs laiks, resursi un partneris, ar ko dalīties.

 

Ir daudz cilvēku, kas nesvin šo dienu, nezina par tādu vai tajā dienā strādā.

 

Nereanimē svinēšanu

Lai sevi lieki nemocītu ar domām vai atmiņām, vai sajūtu, ka esmu nevienam nederīgs un nevajadzīgs, nebūtu vēlams speciāli kaut kā plēst vaļā brūces, sevi mocīt vai mēģināt šo dienu nosvinēt tāpat kā iepriekš, tikai tagad vienatnē. “Svarīgi, lai tā diena ir jēdzīga, nevis lai es tajā dienā justos kā Valentīna dienā. Apzināties, ka šogad šī diena būs citādāka un padomāt, ko es šajā dienā varu paveikt sevis paša labā,” par sevi padomāt aicina speciāliste. Viņa uzsver, ka partneru attiecības nav kaut kas tāds, kas ir obligāts vai kam būtu jābūt nepārtraukti visas dzīves garumā. Noteikti nav vērts meklēt svētku sajūtu un mēģināt tos padarīt par tādiem svētkiem, kādi ir piedzīvoti – sapucēties, skatīties romantiskās filmas, dedzināt sveces un darīt līdz šim ierastās lietas. “Vai šī ir diena, kad mēs gribam sevi uzplēst un darīt sev pāri vai pieņemt – jā, tāda pieredze arī var būt, ka esmu viens! Bet tas nenozīmē, ka man jābūt ir vientuļam vai izmisušam. Kāpēc lai es nebūtu viens? Ir daudz cilvēku, kas dzīvo vieni, bet nejūtas slikti!” situācijas gaišo pusi ieskicē Diāna Zande.

Reklāma
Reklāma

 

Lasi vēl: Kad tev beidzot būs attiecības jeb ko atbildēt ziņkārīgajiem draugiem

 

Idejas, kā pavadīt Valentīna dienu, ja svētkos esi bez partnera:

 

  • pagatavo maltīti, kas garšo tieši tev;
  • noskaties kādu filmu (vēlams ne par mīlestību);
  • sazvanies ar kādu cilvēku video zvanā;
  • piemērots laiks, lai izdarītu sen atliktos mājas darbus – iztīrīt drēbju skapi, sašķirot garšvielas, pielikt plauktiņu, sakārtot čekus, ko vēlāk iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam;
  • šogad ir īpaši piemērots laiks, lai dotos baudīt ziemu – ej pārgājienā vai slēpo, ja pavadi šo dienu kopā ar bērniem – baudi ziemas priekus kopā ar viņiem;
  • dari visu, kas tevi iepriecina un liek justies labāk!

Saistītie raksti