Augi saulainai palodzei

Saulei griežoties uz vasaras pusi, aktuāls kļūst jautājums, kādus telpaugus audzēt savā mājoklī uz saulainas palodzes?
Naudas kokam jeb krasulai noteikti patiks uz saulainas palodzes!

FOTO: Shutterstock.com

Naudas kokam jeb krasulai noteikti patiks uz saulainas palodzes!

Kādi augi mīlēs saulaino mājokļa pusi un jo īpaši labi jutīsies uz saulainas palodzes, stāsta Līga Rēķe-Madalāne, Ziedu tirgotavas ''Lakstos" floriste.

 

Vispirms pieradināt

Lai augs saulainajā vietā justos labi, vispirms to vajadzētu pakāpeniski pieradināt pie siltuma un tiešajiem saules stariem. Parasti ziedu veikalos un augu tirdzniecības vietās ir vēss, tāpēc krasas temperatūras pārmaiņas augam var nepatikt un pat tāds augs, kas mīl siltumu, var sākt nīkuļot, pēkšņi nonācis tik atšķirīgos apstākļos. Tāpēc vislabāk augu sākumā turēt kādā vēsākā vietā un vietā, kur nav tiešu saules staru. Augs pakāpeniski pie tiem pieradīs un pēc tam saules gaismā jutīsies labi.

 

Lasi vēl: Telpaugu TOP 7 jeb kas šobrīd modē istabas augu jomā

 

Kas labprāt augs uz saulainas palodzes?

  • Naudas koks jeb krasula
    Šim daudzu mājās jau iemīļotajam augam noteikti patiks saulē. Ja ir vēlēšanās to uzziedināt, uz kādu mēnesi to var nolikt kādā vēsākā vietā un pēc tam atkal izlikt saulainajā, siltajā vietā. Tas var veicināt naudas koka uzziedēšanu.
  • Citrusaugi
    Šie ir īsteni saules mīļi – citronkoki, mandarīnkoki. Veikalā nopērkamie citrusaugi ir speciāli audzēti tā, lai tie ziedētu un dotu augļus. Saules gaisma veicinās augu ziedēšanu, bet būtu labāk, ja telpa būtu vēsāka (ap 16-18 grādu silta). Augsne jātur mēreni mitra, nedrīkt pārlaistīt, Citronkokam patīk, ja to regulāri apsmidzina ar vārītu nostādinātu ūdeni. Ideāli būtu piemērots lietus ūdens. Tos var audzēt arī no sēkliņas, bet no sēkliņas audzētam kociņam augļi, visticamāk, neveidosies. Tāpat paies ilgāks laiks, kamēr augs izaug, bet, ja ir vēlēšanās eksperimentēt un novērot augšanas procesu, to var darīt.
  • Kaktusi 
    Visi kaktusi ir īsteni saules mīļi un tiem patiks gan gaisma, gan siltums.

 

Īpašs prieks, ja kaktuss uzzied.

 

Reklāma
Reklāma
  • Alvejas un agaves
    Viens no iemīļotākajiem sukulentiem ir alveja, kas iemantojis slavu arī savu dziedniecisko īpaši dēļ. Gan alvejas, gan agaves ir viegli kopjami augi, tiem nepatiks pārliešana, bet patiks siltums un daudz saules gaismas.
  • Ginūra 
    Ja ir vēlēšanās pēc kāda auga, kas nav tikai zaļš, tad šī būs īstā izvēle. Augs ar violetām, spalvainām lapiņām. Ziedi šim augam nav izteiksmīgi, bet tieši lapu krāsojums būs tas, kas pievērsīs uzmanību.

Ginūra ir īpaša ar savu lapu krāsojumu. 

 

  • Kufeja
    Ziedošs augs, kas mīl sauli, zied violetiem, rozīgiem ziediņiem.
  • Šeflēras
    Augs, kas prasa mazu liešanu un kuram nepatiks pārliešana, bet mīlēs saules gaismu.

 

Šeflēra ir arī tas augs, kas palīdz attīrīt gaisu.

 

Lielāki augi, ko izvietot saulainā vietā

Ja mājoklī ir kāda stiklota vieta, kur ir silts un kur saules gaisma bagātīgi iespīd, šajās vietās uz grīdas var izvietot:

  • Bendžamina fikus 
    Patiks saule un siltums, bet šim augam nepatiks vēdināšana. Uz to laiku augs jānoliek kādā citā vietā, jo citādi augam var nobirt lapas.
  • Areca palma
    Lielāks augs smalkākām lapām, īpaši patiks saules gaisma un siltums.

Saistītie raksti