Viss par kastrāciju runcim vai kaķenītei – kā notiek operācija un kā tai sagatavoties

Kastrācija ir plānveida operācija, kura ir savlaicīgi jāsarunā un jāsaplāno ar izvēlēto veterinārārstu. Kas jāņem vērā, tai gatavojoties, stāsta veterinārās klīnikas “Purni” veterinārārste Inta Kokina.
Šīs operācijas parasti notiek dienas pirmajā pusē, jo no rītiem, kad vielmaiņa ir ātrāka, dzīvnieki veiksmīgāk atgūstas no narkozes.

FOTO: Shutterstock.com

Šīs operācijas parasti notiek dienas pirmajā pusē, jo no rītiem, kad vielmaiņa ir ātrāka, dzīvnieki veiksmīgāk atgūstas no narkozes.

Kā sagatavot kaķi kastrācijai

Šīs operācijas parasti notiek dienas pirmajā pusē, jo, tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem ir savs bioloģiskais pulkstenis. No rītiem, kad vielmaiņa ir ātrāka, dzīvnieki veiksmīgāk atgūstas no narkozes. 

 

Pirms operācijas kaķim obligāti ir jābūt tukšā dūšā (badinātam 12h). Pēc operācijas uzreiz tajā pašā dienā var doties mājās. 

 

Runčiem operācijas laikā netiek skarti dziļie audi, manipulācija ir virsēja, tāpēc arī nav nepieciešama nekāda pēcoperācijas apkope. Taču kaķenēm tā ir vēdera dobuma operācija, kas ir sarežģītāka un smagāka, tāpēc nepieciešams apkopt šuves 10 dienas pēc operācijas. Viņām arī ir jānēsā apkakle vai pēcoperācijas vestīte, lai nevarētu laizīt šuves. 

Operācijas izmaksas atkarīgas no klīnikas atrašanās vietas, taču cenas Latvijā svārstās no 50–100 eiro kaķenēm un no 30–60 eiro runčiem.

 

Atceries!

Pirms operācijas kaķim jāveic visas noteiktās potes vakcinācijas kalendārā un attārpošana. 
 

Runči

Vidējā statistika rāda, ka fizioloģiski dzimumgatavību runči sasniedz 5–6 mēnešu vecumā un tad viņi sāk iezīmēt savu teritoriju (bieži vien dzīvokli) ar urīnu, kam ir specifiska smaka. Runčiem nav noteikta meklēšanās laika kā kaķenēm, līdz ar to savu teritoriju viņi var iezīmēt visu laiku. Kastrāciju var veikt 5–6 mēnešu vecumā, kad ir sasniegta dzimumgatavība. Taču veterinārārste Inta Kokina to iesaka veikt nedaudz lielākā vecumā (ja runča uzvedība to atļauj), piemēram, 9 mēnešos, jo tad runčiem nākotnē samazinās urīnizvadkanālu saslimšanas iespējas. Lai arī šī sakarība nav zinātniski pierādīta, tomēr ir novērojumi, ka 5–6 mēnešu vecumā runcis vēl nav pilnībā pieaudzis un, veicot kastrāciju, palielinās iespēja urīnizvadkanālu saslimšanām.
 

Ieguvumi pēc kastrācijas:

  • mazāk klaiņo apkārt un kaujas ar citiem kaķiem;
  • samazinās vīrusu un infekciju risks;
  • mazinās specifiskā urīna smaka;
  • vairs nav nepieciešamība iezīmēt savu teritoriju – izņēmumi var būt tie gadījumi, kad kastrāciju veic pieaugušā vecumā (2–3 gadi) un teritorijas iezīmēšanas jau ir izveidojusies par ieradumu.
Reklāma
Reklāma

 

Kaķenes

Arī kaķenes fizioloģiski dzimumgatavību sasniedz 5–6 mēnešu vecumā. Jo kaķene ir jaunāka, jo meklēšanās laiks ir biežāks, tas var būt pat vairākas reizes mēnesī. Pieaugušā vecumā tas nostabilizējas un tie ir 2–4 cikli gadā. Pārsvarā šī meklēšanās norit vētraini – to pavada ārkārtīgi skaļa ņaudēšana, vārtīšanās, uzmākšanās, kas var ilgt 4–7 dienas, bet reizēm arī līdz pat 3 nedēļām. Mēdz gan būt izņēmumi, kad meklēšanās notiek klusi, bez ņaudēšanas un skaļas uzvedības. 

 

Veterinārārste Inta Kokina iesaka veikt kastrāciju pirms pirmās meklēšanās reizes, jo tas samazina risku onkoloģiskām saslimšanām. 

 

Kādreiz bija populārs mīts, ka kaķenei vienu reizi ir jāļauj dzemdēt, taču tā tas nav. Pie pirmās grūtniecības tiek invadēta dzemde un aktivizēti piena dziedzeri, var rasties mastīti un augstāks risks onkoloģijai – gan dzemdē, gan olnīcās, gan piena dziedzeros. Veterinārārste atklāj, ka, kastrējot jaunas kaķenes, kurām bijusi tikai viena vai divas meklēšanās reizes, dažkārt jau var redzēt ginekoloģiskas problēmas – dzemdes miomas un olnīcu cistas. 
 

Ieguvumi pēc kaķeņu kastrācijas:

  • samazinās ginekoloģiskas saslimšanas;
  • samazinās onkoloģiskas saslimšanas – dzemdē, olnīcās un piena dziedzeros;
  • izzūd skaļa ņaudēšana, vārtīšanās un uzmākšanās, teritorijas iezīmēšana, kas novērojama meklēšanās reizēs;
  • nav jādomā, kur likt kaķēnus;
  • palielinās kaķenes mūža ilgums.

 

Hormonālās tabletes kaķenēm

Mūsdienās kaķenēm pieejamas arī hormonālās tabletes, kas nomāc šo meklēšanos un nevēlamo uzvedību. Tās ir jāsāk lietot miera periodā un jālieto vienreiz nedēļā visa mūža garumā. Brīdī, kad tabletes pārstāj lietot, meklēšanās atsākas. Taču bieži vien cilvēki šīs tabletes sāk dot nepareizi, kad kaķenēm jau ir sācies meklēšanās laiks un parādījusies nevēlamā uzvedība. Nepareiza tablešu lietošana arī veicina dažādas ginekoloģiskas saslimšanas – cistas, audzējus, iekaisumus. Un nereti šīs saslimšanas beidzas ar neatliekamām un ar komplikācijām saistītām operācijām.
 

Saistītie raksti