Vai kaķis obligāti jākastrē? Visus par un pret skaidro veterinārārste

Kad ģimenē ienāk jauns mājas mīlulis – kaķēns, rodas ne tikai liels prieks un mīlestība, bet arī daudz jaunu pienākumu un jautājumu, kas saistīti ar aprūpi. Un viens no svarīgākajiem jautājumiem ir par kastrāciju – vai tā vispār ir nepieciešama, kādi ieguvumi un kādi mīnusi tam ir? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes sniedz veterinārās klīnikas “Purni” veterinārārste Inta Kokina.
Vai zināji? Lielākajā daļā gadījumu kaķus iesaka kastrēt, tomēr ir gadījumi, kad to var arī nedarīt.

FOTO: Shutterstock.com

Vai zināji? Lielākajā daļā gadījumu kaķus iesaka kastrēt, tomēr ir gadījumi, kad to var arī nedarīt.

Kāpēc kaķi būtu jākastrē?

Kastrācija ir dzimumdziedzeru (sēklinieku vai olnīcu) izgriešana. Un to galvenokārt veic, lai izvairītos no dažādām problēmām:

  • Traucējoša uzvedība. Pēc 6 mēnešu vecuma nekastrēti runči sāk regulāri iezīmēt teritoriju ar urīnu, kam ir specifiska smaka. Savukārt kaķenes meklēšanās laikā skaļi ņaud, vārtās pa zemi un arī mēdz iezīmēt teritoriju ar urīnu;
  • Veselības problēmām kaķenēm – novērots, ka līdz pat 80 % nekastrētu kaķeņu rodas onkoloģiskas saslimšanas;
  • nekontrolēta vīrusu un infekciju izplatīšanās – nekastrēti kaķi biežāk kaujas un inficē viens otru ar dažādām vīrusu slimībām, arī seksuālo kontaktu ceļā.

 

Tāpat arī Ministru kabineta noteikumi Nr.266 paredz, ka 

kaķi, kuri ir vecāki par 6 mēnešiem un nav kastrēti, nevar atrasties ārpus īpašnieka teritorijas. Šie noteikumi ir spēkā esoši gan pilsētā, gan lauku teritorijā. 

 

Kuros gadījumos var nekastrēt?

Lielākajā daļā gadījumu kaķus iesaka kastrēt, tomēr ir gadījumi, kad to var arī nedarīt:

Reklāma
Reklāma
  • ja tie ir šķirnes kaķi, kuri dzīvo tikai dzīvoklī un paredzēti pavairošanai;
  • ja tie ir runči, kuri dzīvo tikai dzīvoklī un viņu uzvedība saimniekiem netraucē. Veterinārārstes Intas Kokinas pieredzē, gan ir bijuši tikai 2 šādi gadījumi, kad runči neiezīmēja teritoriju ar specifisku urīna smaku. Iespējams, viņiem testosterons neizdalījās pietiekamā daudzumā, tāpēc vīrišķība tik ļoti neizpaudās.

 

Kastrācijas mīnusi

Lai arī ne visiem kaķiem, taču ir novērots, ka pēc kastrācijas:

  • palēninās vielmaiņa;
  • var paaugstināties apetītes hormons – leptīns.

 

Kaķiem, kas dzīvo tikai dzīvoklī, ir lielāks risks uz aptaukošanos, jo viņiem ir mazkustīgāks dzīvesveids. Kaķiem, kas tiek laukā, risks aptaukoties ir zemāks, jo viņiem ir lielāka fiziskā slodze, viņi var ķert peles un vairāk izskrieties. Taču saimniekam jebkurā gadījumā ir jāpievērš lielāka uzmanība pārtikai, lai tā būtu sabalansēta, atbilstoša un noteiktā laikā pieejama.

Saistītie raksti