Mājdzīvnieks papagailis? 4 kontroljautājumi sev, vai esi tam piemērots saimnieks

“Mājdzīvnieks papagailis nav nemaz tik vienkārši, kā varbūt izskatās no malas. Tāpēc lēmums par papagaiļa iegādi ir īpaši jāapdomā,” “Mammamuntetiem.lv” norāda papagaiļu eksperte un papagaiļu rotaļlietu meistare Kristīne Luīze Vanaga.
Ja vēlies vienu papagaili, tad ir jāzina, ka viņš tevi katru dienu gaidīs, iemācīsies tavu rutīnu un vēlēsies komunicēt ar tevi.

FOTO: Kristīne Luīze Vanaga

Ja vēlies vienu papagaili, tad ir jāzina, ka viņš tevi katru dienu gaidīs, iemācīsies tavu rutīnu un vēlēsies komunicēt ar tevi.

Ir ļoti daudz dažādas papagaiļu šķirnes – gan pavisam mazas, gan ļoti lielas –, tāpēc arī to prasības, telpa, uzturs un raksturs ir ļoti dažāds. Un tas viss topošajam saimniekam pirms izvēles izdarīšanas ir jāņem vērā!


1. Vai spēsi paciest to, ka mājās vairs nav klusums? 

Tas nenozīmē to, ka papagailis pa nakti bļaustīsies, kā dažkārt tiek domāts. Bet ir daudz šķirnes, kuras visu dienu jautri čivinās vai bļaus. Katram papagailim ir sava balss un dažām šķirnēm tā var nebūt nemaz tik patīkama ausīm. Obligāti pirms papagaiļu iegādes vajadzētu paskatīties un paklausīties youtube, kā izklausās izvēlētās papagaiļu šķirnes dziesmas. 

Papagaiļi, atrodoties zooveikalā parasti, neparāda savu patieso būtību, to viņi sāk parādīt atrodoties mājās, sākot, ar kādu trešo dienu un tad parasti cilvēki ir šokā, jo nebija gaidījuši tādu skaļumu. 

Ņem vērā!

  • Nedrīkst papagaili apsegt, bļaut uz viņu vai kratīt būri, jo tas neliks putnam beigt bļaut, bet gan traumēs viņa psihi, radīs stresu un, iespējams, vēlāk radīs veselības problēmas.


3. Vai izvēlētajai papagaiļu šķirnei spēsi nodrošināt pietiekami lielu būri un vai laidīsi ārā no būra?

Papagaiļiem ir spārni, un, ja nav iespēja dot spārnotajam draugam iznākt ārā no būra, tad būtu jāapsver doma par cita mājdzīvnieka iegādi. Papagailim būtu nepieciešams minimums stundu dienā izlidoties ārpus būra. Šādām aktivitātēm ir arī nepieciešams sagatavot istabu, lai papagailis sevi nesavainotu.


Ņem vērā!

  • Jāaiztaisa skapju augšas, jānoņem vāzes, svečturi u.c. lietas, kuras lidojot varētu nogāzt.
  • Obligāti jāaizver logi un aizkari, jo papagailis nesapratīs, ka tas ir logs un centīsies izlidot cauri. Pirmajās reizēs papagailim, iespējams, būs grūti orientēties istabā, bet ar katru dienu paliks labāk.
  • Apdomā, vai ir kāda iespēja uzlikt kaut kur virvi vai koku, lai, papagailim lidojot, būtu vieglāk piezemēties.
  • Daudzas lietas ir indīgas, un no tām ir jāuzmana savs spārnotais draugs. Būtu jāatsakās no smaržīgajām svecēm vai gaisa atsvaidzinātājiem, tāpat arī garaiņi no teflona pannām nav vēlami veselībai.
  • Jābūt uzmanīgiem ar atklātu uguni.
  • Būris noteikti nedrīkst stāvēt caurvējā vai tiešos saules staros.
  • Jāizpēta internetā, vai mājās esošie augi nav indīgi. Papagaiļi ir kā mazi bērni – vienmēr viss interesē un ir jāaiztiek vienmēr to, ko nedrīkst!


3. Vai spēsi papagailim ikdienā nodrošināt pietiekami daudz uzmanības un apgādāt ar dažādām rotaļlietām?

Katrai šķirnei ir savas prasības un vajadzības pēc uzmanības. Ja vēlies vienu papagaili, tad ir jāzina, ka viņš tevi katru dienu gaidīs, iemācīsies tavu rutīnu un vēlēsies komunicēt ar tevi. Viņš nesapratīs, ja neatnāksi mājās, un viņam tas var radīt lielu stresu, kas vēlāk var izpausties veselības problēmās. 

Ja zini, ka nespēj putnam veltīt pietiekami daudz laika, bet, tāpat vēlies papagaili, tad var uzreiz iegādāties divus putnus. Taču šādā situācijā viņi tavu klātbūtni vairs īsti nevēlēsies, ja vien abi nebūs jau pieradināti pie rokas. 

 

Pat, ja papagaiļi būs vairāki, viņi tāpat gribēs un gaidīs, ka velti viņiem uzmanību, katru dienu gādā viņiem svaigu pārtiku, ūdeni un uzturi viņu būrīti kārtībā.

 

Ņem vērā!

Reklāma
Reklāma
  • Papagaiļiem ir knābis, un gluži kā suņiem niez zobi, papagaiļiem niez knābis. Ja papagailis netiks nodrošināts ar pietiekami daudz aktivitātēm un mantiņām, tad cietīs māja, tāpēc mantiņām ir jābūt daudz un dažādām.

 

Tās putna mantas, kas patiks vislabāk, tiks iznīcinātas visātrāk, bet tas ir labi, jo tātad papagailim ir bijis interesanti. Tāpēc papagaili ikdienā nav nemaz tik lēti uzturēt, jo, lai sagādātu viņam pilnvērtīgu un labu dzīvi, bieži vien nākas pirkt kaut ko jaunu. Putns ļoti priecāsies arī par kādu svaigu koku zariņu no mežmalas!

Kristīnes Luīzes Vanagas gatavots rotaļlaukums papagaiļiem – no ābeles.

 

Galvenais ir piedomāt pie savas izvēles, izvēloties mantiņas, būri, koku zarus, jo ir pietiekami daudz koku un materiālu, kas var papagailim radīt lielu kaitējumu. Pirms kaut ko dot savam draugam, vajadzētu kārtīgi izpētīt un pameklēt internetā, vai tas ir droši.  

 

Ņem vērā!

  • Vislabāk kokus, uz kā putnam sēdēt, izvēlēties no bērza, kļavas, ābeles vai papeles.
  • Rotaļlietas izvēlies no dabīgiem materiāliem, it īpaši virves.
  • Jo lielāks papagailis, jo vajadzīga lielāka manta. Ja lielam papagailim iedos mazu mantu, tad ir liela iespēja, ka viņš savainosies. Mazam knābim mazs zvaniņš neko nenodarīs, bet lielam – tajā var iesprūst.
  • Metāls arī diemžēl ir ne viss drošs, un vislabākais variants būtu nerūsējošais tērauds, vai niķelēts. Nevajadzētu izvēlēties krāsotu metālu vai tādu, kas rūsēs.
  • Ja izvēlās kādu no mazākajām putnu šķirnēm (amadīnes, kanārijputniņi), ļoti lielā būrī un kopā ar vēl kādu tās pašas šķirnes pārstāvi, tad putnus var arī nelaist ārā, galvenais, lai būris būtu tik liels, ka papagailis pa viņu var brīvi lidot. Pārējām šķirnēm noteikti jātiek palidot vismaz stunda dienā, lai  izvingrinātu spārnus un uzturētu sevi formā.
  • Lielajiem papagaiļiem, piemēram, žako, amazona, kakadū vai arām, ir nepieciešama ļoti liela uzmanība un daudz prātu attīstošu rotaļu, ja tās netiek sniegtas, tad viņi var kļūt ļoti stresaini, agresīvi un skaļi. Bieži tas beidzas ar to, ka putns sāk raut sev ārā spalvu.
  • Lielo šķirņu papagaiļi vairāk pieķeras saviem īpašniekiem un ir gandrīz neiespējami atstāt kādam pieskatīt, kamēr dodas ceļojumā. Lai atstātu putnu pieskatīšanā, jābūt kādam, kuru papagailis atpazīst un ar kuru viņam patīk komunicēt. Ar mazajām un vidējām papagaiļu šķirnēm ir nedaudz vieglāk, bet jebkura šķirne, it īpaši, ja ir tikai viens papagailis, skumst mājās klusumā un gaida tevi, ierodoties mājās.
  • Ejot prom no mājas, var atstāt ieslēgtu radio vai TV, lai putniņam nav tik skumji.
     

 

4. Vai spēsi karu dienu sniegt savam spārnotajam draugam pilnvērtīgu maltīti?

Ikdienā bieži dzirdu, ka cilvēki uzskata, ka ar graudiem papagailim ir pietiekami. Tā nav! Papildus papagailim būtu jānodrošina sagriezti vai sarīvēti dārzeņi. Ne visi papagaiļi ir pieraduši ēst svaigos augļus un dārzeņus, tie ir jāpiedāvā katru dienu pat, ja viņš tos neēd – putnam pie tiem ir jāpierod un kādu dienu viņš sāks tos ēst. 

 

Pirms dot kādu augli vai dārzeni, noteikti ir jāizpēta, ko drīkst un ko nedrīkst dot, jo, piemēram, avokado, tomāti un to lapas, augļu sēklas, sēnes, sīpoli u.c., ir indīgi papagailim. Papagaiļiem ir arī ļoti svarīgi, lai būrītī vienmēr būtu pieejama sēpija, kas ir kalcija avots, un minerālu akmens, no kura noknābās vajadzīgo un palīdzēs uzturēt knābi veselīgu, jo būs vieta, kur to noasināt. 

 

Vēl nepieciešams, lai būrī atrastos pietiekami liels trauks, kur nopeldēties. Ir tādas papagaiļu šķirnes, kuras labprāt nopeldētos katru dienu, un ir arī šķirnes, kuras to dara retāk vai nevēlās it ne maz. Diemžēl mūsu Latvija nav tik saulaina, kā gribētos, tāpēc papagaiļiem noteikti papildus vajadzētu arī speciālu papagaiļiem domātu lampu, ko var iegādāties zoo preču veikalos.