Kā iepazīstināt papagaili ar citiem mājdzīvniekiem

Ja esi nolēmis iegādāties papagaili, bet mājās jau ir kāds mājdzīvnieks, noteikti izlasi, kas jāņem vērā par dzīvnieku savstarpēju iepazīstināšanu. Kā to labāk darīt, “Mammamuntetiem.lv” stāsta papagaiļu eksperte un papagaiļu rotaļlietu meistare Kristīne Luīze Vanaga.
Katru dienu jāseko līdzi papagaiļa izskatam, uzvedībai, apetītei. To, ka ir slikti, papagaiļi mēģina slēpt un parasti izrāda to tikai pēdējā brīdī.

FOTO: Kristīne Luīze Vanaga

Katru dienu jāseko līdzi papagaiļa izskatam, uzvedībai, apetītei. To, ka ir slikti, papagaiļi mēģina slēpt un parasti izrāda to tikai pēdējā brīdī.

Bieži redzam internetā smieklīgos video, kur papagailis sēž sunim mugurā vai spēlējās ar kaķi. Pietiekami bieži diemžēl tas nebeidzas labi, jo nedrīkst aizmirst, ka dzīvnieki ir dzīvnieki un viņiem ir savs instinkts. 

 

Padomi!

  • Iepazīstināšanai ir jānotiek pakāpeniski un neatstājot dzīvniekus kopā vienus bez uzraudzības. Pat slinkāko kaķi kādā brīdī spārnotais draugs var ieinteresēt.
  • Papagaiļa būris nedrīkst būt sunim vai kaķim tieši pieejamā vietā, jo ja suns/kaķis lēks uz būra, tad papagailim tas radīs milzīgu stresu.
  • Izlaižot papagaili no būra, vajadzētu pieturēt suni vai kaķi, lai spētu laicīgi reaģēt, ja kaut kas notiek ne tā.
  • Ja suns vai kaķis par putnu ir pārāk ieinteresēts, tad dzīvniekus vajadzētu izolēt dažādās telpās, lai neradītu papagailim lieku stresu.
  • Mazie grauzēji arī var būt bīstami! Ja papagailis uzlidos uz grauzēja būra, tad mazākais būtu kāda nograuzta spalva. Papagaili var sakost vai mēģināt ievilkt būrī.
  • Papagaiļiem patīk peldēties un, ja mājās ir atvērtā tipa akvārijs, tad ir iespēja, ka spārnotais draugs tur mēģinās nopeldēties. Tāpēc jāpieskata, ja nu putnam vajadzētu palīdzēt tikt laukā.
  • Parasti veiksmīgāk sanāk pieradināt citus mājdzīvniekus, ja tie vēl ir jauni.

 

Reklāma
Reklāma

 

Ņem vērā!
Katru dienu jāseko līdzi papagaiļa izskatam, uzvedībai, apetītei. To, ka ir slikti, papagaiļi mēģina slēpt un parasti izrāda to tikai pēdējā brīdī. Ja putniņš nedzied kā parasti, nav ēdis, ir uzbozies, nav tik aktīvs kā parasti vai sēž būrīša apakšā, tad noteikti pēc iespējas ātrāk vajadzētu sazināties ar vetārstu. Bet ne kuru katru vetārstu! Ne visi ir specializējušies eksotiskajos mājdzīvniekos. Tāpēc noteikti būtu pirms tam jāpiezvana un jānoskaidro, vai spēs palīdzēt, jo lieka putna vadāšana var pasliktināt stāvokli.