Žurku, kāmi, jūrascūciņu vai kādu citu – kuru grauzēju izvēlēties par mājdzīvnieku?

Gandrīz katrā ģimenē pienāk mirklis, kad bērni vēlas iegādāties kādu dzīvnieciņu. Ja ģimene vēl nav gatava sunim vai kaķim, tad, paņemot kādu no mazajiem grauzējiem, tā būtu laba iespēja bērniem izmēģināt pirmos soļus mājdzīvnieku aprūpē.
Grauzēji ir tik mīlīgi un arī - gana dažādi, lai izvēlētos savai ģimenei piemērotāko.

FOTO: Shutterstock.com

Grauzēji ir tik mīlīgi un arī - gana dažādi, lai izvēlētos savai ģimenei piemērotāko.

Dr. Makarova veterinārās klīnikas vadītāja un veterinārārste Katrīne Makarova Mammamuntetiem.lv atklāj, kādi ir lielākie plusi un mīnusi, ko iegūst ģimenes, iegādājoties kādu no mazajiem grauzējiem.

 

Plusi, iegādājoties mazo grauzēju:

  • bērni mācās rūpes par dzīvniekiem;
  • tiek gūtas pozitīvas emocijas un piedzīvota mīlestība;
  • grauzējiem ir salīdzinoši viegla uzturēšana un barošana, kas nav dārga.

 

Mīnusi:

  • īss dzīves ilgums, īpaši žurkām un kāmjiem;
  • dārgs veterinārārsta apmeklējums, jo konsultācijas cena ir vienāda gan lielajiem dzīvniekiem, gan mazajiem dzīvniekiem.
Reklāma
Reklāma

 

Kādu grauzēju izvēlēties?

Lai gūtu nelielu priekštatu par mazo grauzēju veidiem, aplūkojām raksturīgākās pazīmes un dzīves ilgumu katram no tiem. 

 

  • Žurka – viņa ir gudra, komunikabla un draudzīga. Var ņemt rokās un mīļot, ja kaut kas nepatiks, tad pirms košanas brīdinās ar pīkstienu. Patīk sēdēt arī uz saimnieka pleca. Žurkas savā starpā ir draudzīgas. Dzīves ilgums 2-2,5 gadi.
  • Kāmis – viņam patīk ēst, gulēt un skriet ritentiņā. Kāmis var iekost, viņš nav tik gudrs kā žurka. Bet viņu var pieradināt, lai varētu paņemtu rokās. Dzīves ilgums dažādām šķirnēm ir atšķirīgs. Piemēram, Džungārijas kāmis ir ļoti mazs, sver tikai 50g, un viņa vidējais dzīves ilgums ir 2 gadi. Sīrijas kāmis ir lielāks, sver 100g, un viņa vidējais dzīves ilgums ir 3-4 gadi.
  • Jūrascūciņa –  viņai nepatiks, ja cilvēki ņems rokās un mīļos, tas viņai būs liels stress.  Jūrascūciņai labāk patiks dzīvot būrī kopā ar vēl kādu jūrascūciņu. Veterinārārste Katrīne Makarova atklāj, ka jūrascūciņas savā starpā smieklīgi komunicē un to ir interesanti vērot. Jūrascūciņu dzīves ilgums ir 4-7 gadi.
  • Degu – viņu var pieradināt, lai varētu paņemt rokās. Viņam dažreiz pat patīk, ka pakasa vaidziņu. Ja bez brīdinājuma ļoti ātri paņemsi rokās, viņš var iekost, jo domās, ka viņu grib noķert un apēst. Degu ir pūkaina astīte un to nedrīkst raustīt, jo var noraut pavisam un tad tā arī nekad vairs neataugs. Dzīves ilgums ir 7 gadi.
  • Šinšilas – viņas ir nakts dzīvnieki un lielākā darbošanās sāksies vakarā, kad paliks tumšs. Viņām nepatīk dzīvoties pa rokām, labāk jutīsies būrī. Šinšilu dzīves ilgums ir 10-15 gadi.

Saistītie raksti