10 zinātnē balstīti iemesli, kāpēc tev vajag ieviest mājās kaķi

Ne jau velti "kaķīšu foto" sociālajos tīklos vienmēr izpelnās vislielāko skatītāju sajūsmu. Ja pat caur fotogrāfijas mirkli un monitora ekrānu kaķis spēj uzlabot omu, tad iedomājies vien, kāds ir kaķa dziednieciskais efekts, ja viņš dzīvo līdzās tev un ir pagodinājis tevi ar iespēju par viņu rūpēties! 

Zinātnei nevar pretoties – kaķim mājās būs būt!

FOTO: Shutterstock.com

Zinātnei nevar pretoties – kaķim mājās būs būt!

Dažādi pētījumi apliecina, ka kaķi pavisam reāli var uzlabot cilvēku fizisko veselību. 


Sirds būs tev un kaķim pateicīga

Saldi guļošs un mīlīgi murrājošs kaķis vakaros pēc stresa pilnas darba dienas samazina stresu. Jo mazāks stresa līmenis, jo mazāk cieš sirds un asinsvadu sistēma. Pētījums atklāj, ka iespēja nomirt no sirds - asinsvadu sistēmas saslimšanām kaķu īpašniekiem ir zemāks nekā pārējiem. Kaķa iegāde sirds veselības profilaksei ir ļoti tālredzīgs lēmums. 


Muskuļi un kauli kļūst stiprāki ... saimniekam 

Nē, nepadomā, ka tas ir tāpēc, ka ikdienā jānēsā uz rokām resns, pārbarots Muris. Efekts slēpjas murrājoša kaķa glaudīšanā. Murrāšanas skaņas frekvence ir 6 Hz līdz 20 Hz . Zinātnieki izpētījuši, ka murrāšanai līdzīga skaņa diapazonā 18 – 35 Hz uzlabojot locītavu mobilitāti (lokanību) pēc traumām, ātrāk dziedē mikrotraumas, samazina locītavu atrofijas riskus. Medicīnā to sauc par biomehāniskās stimulēšanas terapiju. Iznāk, ka kaķēns ir teju fizioterapijas ierīce. 


Vīrieši, kopiet kaķi! Sievietēm tas patiks

Sievietēm patīk vīrieši, kas spēj parūpēties kaut vai tikai par mājdzīvnieku. 90% aptaujāto sieviešu kādā sabiedriskā aptaujā atzina, ka vīrietis, kuram mājās ir mājdzīvnieks, ir daudz pievilcīgāks randiņa biedrs nekā pavisam bezrūpīgs vecpuisis.


Kaķis palīdz uzlabot komunicēšanas prasmes 

Missuri universitātes zinātnieki novērojuši, ka bērni–autisti ar ārpasauli, kad vecāki mājās ieviesa kaķi. Tiesa, ļoti labs efekts bija tad, ja mājās parādījās citi mājas mīluļi.  Rotaļīgs, draudzīgs kaķis dabiski izraisa vēlmi to samīļot, paglaudīt un aprunāties. Kaķis atver sirdis un mudina aprunāties ar viņu. 

 

Kaķu saimnieki retāk slimo ar sezonālām vīrusinfekcijām

Zīdainis un kaķis ir pat ļoti laba kombinācija, jo kaķis palīdz mazulim stiprināt imunitāti, īpaši to imūno daļu, kas reaģē uz akūtām respiratorām vīrusu infekcijām, liecina kāds cits pētījums. Vēl kaķis mājās palīdz bērniem retāk slimot ar gastroenterītu. Gastroenterīts ir bieži sastopams gremošanas trakta iekaisums.  Bērniem parasti to izraisa vīrusi, ar ko var inficēties gan no nekvalitatīva, nepareizi pagatavota uztura, gan pēc saskares ar inficētiem priekšmetiem, ja netiek ievēroti visparastākie higiēnas principi – roku mazgāšana gan pēc rotaļām un citām nodarbībām, gan pēc tualetes apmeklējuma, gan pirms ēšanas. 
 

Lasi arī: Kaķis un jaundzimušais. Kā sagatavot mājdzīvnieku bērna ienākšanai ģimenē? 

Reklāma
Reklāma


Samazina alerģiju riskus 

Ir tikai viens izņēmums, kad kaķis nepalīdz pret alerģijām. Tas ir tad, kad ir alerģija tieši uz kaķi. Visos pārējos gadījumos kaķa klātbūtne mājās uzlabo organisma spēju pielāgoties apkārtējai videi un samazina alerģiskas reakcijas. Sevišķi tas palīdz pilsētā dzīvojošiem maziem bērniem, kas ikdienā nesaskaras ar dabiskiem kairinātājiem un kuru imūnsistēma nav pieradināta strādāt normāli. Jo vairāk mazulis kontaktējas ar kaķi, jo mazāk ir viņa risks saslimt ar astmu, kas ir viena no alerģijas izpausmēm.


Lasi arī: Alerģija pirmajā dzīves gadā. Kas jāzina vecākiem, lai to nepamodinātu 

 

Uzlabojas psihiskā veselība 

Pirms dažiem gadiem Lielbritānijas uzņēmums "Cats Protection" aptaujāja 600 cilvēkus. Daļai no tiem mājās bija kaķis, citiem mājdzīvnieku nebija. Daļai no aptaujātajiem bija dažāda veida psihiskas un emocionāla rakstura problēmas. Izanalizējot iegūtos datus, izrādījās, ka 87% no kaķu īpašniekiem uzskatīja, ka mājdzīvnieks uz viņu psihisko veselību iedarbojas labvēlīgi. 76% norādīja, ka kaķis palīdz tikt galā ar ikdienas stresu un trauksmi.


Mazāk izteikta vientulības sajūta 

Reti kuram cilvēkam dzīvē ir paveicies nekad neizjust vientulību. Lielākā daļa kādā dzīves posmā ir jutušies vientuļi, sociāli nepieņemti, savrupi.  Mājdzīvnieki palīdz pārvarēt šos grūtos dzīves posmus un samazina iespēju saslimt ar depresiju. 


Uzlabo prāta spējas 

Saikne starp kaķa klātbūtni mājās un kognitīvajām spējām nav tieša, bet tomēr... Kā zināms, ka “suņu cilvēki” un “kaķu cilvēki”. Jaunie pētījumi atklāj, ka šīm cilvēku grupām ir atšķirīgas personības iezīmes. Kaķu īpašniekiem vidēji ir augstāks intelekta koeficients nekā suņu īpašniekiem. Turklāt viņi ir neatkarīgāki, līdzsvarotāki un ar dziļu iekšējo pasauli.


Risina bezmiega problēmu 

Miega problēmas un aizmigšanas traucējumi visā pasaulē ir arvien izplatītāki. No tām cieš seniori, cilvēki spēka gados un pat mazi bērni. Aptaujas rāda, ka mājas mīluļu ieviešana, īpaši tas attiecas uz kaķiem, kuriem ļauj gulēt gultā, palīdz līdzsvarot emocionālo stāvokli, labāk un ātrāk iemigt, ilgāk un veselīgāk gulēt. To atzīmēja 40% aptaujāto pacientu.  Mejo klīnikas miega eksperts, somnologs Loiss Krans kaķus salīdzināja ar vieglām miega zālēm, kas der visiem un nekaitē nevienam. 

Saistītie raksti