Tik gards, ka mēli var norīt: saldētu rabarberu–upeņu ķīselis ar klimpām
Lai gan neesmu ķīseļu cienītāja, laiku pa laikam tādu uzvāru, jo manējiem garšo. Un īpaši tāds, kas ar klimpām.
FOTO: no personīgā arhīva
Foto: Lauma Ozola.
Vajadzēs:
- Saldētus rabarberu gabaliņus
- Saldētas upenes
- Paciņu (16 g) vaniļas cukura
- Cukuru pēc garšas
Klimpām:
- 3 olas
- paciņu (8 g) vaniļas cukura
- šķipsnu sāls
- Ēdamk. piena
- Miltus pēc vajadzības (lai sanāk tāda kā bieza pankūku mīkla)
Gatavošana
- Rabarberus un upenes liek katlā, aplej ar ūdeni un uzvāra. Proporcijas liek pēc gaumes, bet es ņemu apmēram 1:3 – viena daļa rabarberu/upeņu un trīs daļas ūdens, lai virums nav par skābu, sīvu.
- Pievieno vaniļas cukuru un cukuru un pavāra vēl kādas piecas minūtes.
- Kamēr viss vārās, pagatavo mīklu klimpām: olas sakuļ ar vaniļas cukuru un šķipsnu sāls, pievieno pienu, samaisa, un liek klāt miltus. Maisa, līdz iegūta viendabīga, pabieza mīkla.
- Ar tējkaroti liek ķīselī mīklu, bet uzreiz nemaisa, lai piciņas sacietē. Tas notiek ātri. Pavāra divas minūtes. Viss, ķīselis gatavs. Atdzesē un dzer/ēd.