Kāpēc kaķi dīvaini izdarās ar ūdeni?

Mani bijušie un esošie kaķi – visi bez izņēmuma – ir vienmēr izrādījuši dīvainu interesi par ūdeni. Viņu izdarības šajā  sakarā varētu raksturot no rotaļīgi nevainīgām līdz kaķiski perversām. Atbildi sniedz lielākais dzīvnieku portāls Zveriem.lv.

Foto: freephotobank.org

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: freephotobank.org

Slapjās  ķepas spēles
No bada nāves izglābtais Cibiņš dzīves otrajā pusē padzērās tikai no čehu kristāla vāzes, kurā viņam reiz bija iegaršojies puķūdens. Čiepa savā dzeramajā traukā vispirms aizdomīgi iegrūž ķepu un pārbauda tā saturu. Viņu abu kopīgā, pēc visa spriežot, zinātniski dziļi pamatotā interese par ūdens nolaišanas procesu tualetes podā, mani vienmēr ir smīdinājusi. Tiklīdz atveras tualetes durvis, kaķis zibenīgi metas pie poda, kur šņākdams aizplūst ūdens, un pazūd tajā līdz pat pleciem. Kad process ir beidzies, kaķa galva iznirst no pētījumu objekta, taču dziļdomīgā sejas izteiksme liecina, ka gudrāks viņš nav ticis. Ar katru nākamo izpētes reizi man pieaug bažas, ka kaķis kļūs par tualetes lūriķi-maniaku. Liels bija mans atvieglojums, uzzinot, ka dažu paziņu pūkainie draugi arī ir iesaistījušies šajā kaķu zinātniskajā projektā.

Ūdens pievilkšanas spēks
Minču ziņkārība nelika mieru arī manai ziņkārībai, tāpēc nolēmu uzzināt: vai tiešām kādam ekspertam nebūtu kāda versija par šo parādību? Atradu skaidrojumu ārkārtīgi populārās amerikāņu zoopsiholoģes un ap 20 suņu un kaķu bestselleru autores Ādenas Mūras „Kaķa uzvedības atbilžu grāmatā”(2007). Vispirms jau iepriecēja fakts, ka, piemēram, arī Amerikā kaķi dzer tekošu ūdeni no krāna. Diemžēl rakstniece spiesta atzīt, ka pastāv neskaitāmas teorijas un leģendas par šo parādību, taču neviens nezina īsto skaidrojumu. „Šis tekošā ūdens pievilkšanas spēks varētu būt saistīts ar mežonīgo senču uzvedību pirms kaķa pieradināšanas,” uzskata Mūra. „Iespējams tāpēc, ka tekošs ūdens ir mazāk piesārņots, daudzi savvaļas dzīvnieki izvēlas labāk dzert no straumes, nevis no dīķa.”
Tas nu ir patiešām loģiski – lai gan kurš var zināt, kāda ir kaķa loģika! Bet kā tad ar šļakstīšanos pa dzeramo trauku? Ādena Mūra domā, ka šī izdarība ar ķepu arī attiecināma uz ūdens kvalitātes pārbaudi. Zināms, ka kaķa pēdas spilventiņi ir viena no visjutīgākajām ķermeņa vietām. Iebāžot ķepu ūdenī, kaķis var pārbaudīt tā drošumu un temperatūru. Turklāt minču redze tālumā ir izcila, bet tuvumā – diezgan vāja. „Viņi paļaujas uz savu degunu, pārbaudot barību, un uz ķepu, lai testētu ūdeni,” saka Mūra. „Un viņi var arī nedaudz papriecāties, vērojot ūdens ņirboņu, ko viņi ar ķepu rada traukā.” Jāāā, tas pēc viņiem izklausās!
Vai vēl kādam kaķis mēdz papriecāties par ūdeni – par spīti tam, ka tiek kā suga uzskatīts par piederīgu sausummīļiem?

Autore: Inguna Mukāne, zveriem.lv

Un te var apskatīt, kā kaķi izdarās ar datoru, ja tajā čivina putni!:-)
http://www.youtube.com/watch?v=kwewkz5nqaM

Reklāma
Reklāma