Kaķim iesnas. Vai jāārstē?

Pavasara mainīgie laikapstākļi mēdz sagādāt nepatīkamus pārsteigumus mūsu kakliem un deguniem, un, izrādās, arī pie siltuma radušie mājdzīvnieki šajā gadalaikā var itin viegli tikt pie iesnām. “Vai kaķim jāārstē tās?” vaicā Mammamuntetiem.lv lasītāja.
Dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, nav nekādu pretiesnu līdzekļu, tikai medikamenti, kurus lieto ārsta uzraudzībā.

FOTO: Shutterstock.com

Dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, nav nekādu pretiesnu līdzekļu, tikai medikamenti, kurus lieto ārsta uzraudzībā.

Jautā lasītāja: “Mūsu kaķim piemetušās iesnas. Agrāk nekad nevienam mājdzīvniekam tādas nav bijušas. Vai tās ir jāārstē?” 


Atbild Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārās klīnikas ārste Madara Nikolajenko: “Pirmkārt, ir svarīgi saprast, kādas ir iesnas – vai tā ir tikai šņaukāšanās, šķaudīšana, vai ir izdalījumi no deguna. Otrkārt, – kāds ir kaķa vecums. 

 

Bieži tādas kā iesnas, acu asarošana ir tieši jauniem kaķiem, un tie ir herpes vīrusa izraisīti simptomi. 

 

Parasti šādos gadījumos dzīvniekam ir samazināta imunitāte, ko var veicināt stress. Jo jaunāks kaķis, jo lielāks pārdzīvojums viņam rodas gadījumos, kad notiek kādas pēkšņas izmaiņas apkārtējā vidē. Piemēram, dzīvesvietas maiņa. Stress pazemina imunitāti, un attiecīgi viņš var piedzīvot kādas veselības problēmas.  

 

Runājot par iesnām, jāskatās, cik vecs ir kaķis un cik šīs iesnas ir dzīvībai apgrūtinošas – vai dzīvnieks spēj paēst. Ja kaķim ir aizlikts deguns, tad viņš nejūt smaržas un tāpēc neēd. Tādos gadījumos gan dzīvnieks jāved pie veterinārārsta.  

Reklāma
Reklāma


Nereti iesnas un citas elpceļu problēmas ir vīrusa izraisītas. 

Ja ir tikai šķaudīšana bez izdalījumiem no deguna vai tie parādījušies tikko un dzīvnieks ēd, ir aktīvs un nekas neliecina, ka viņš slikti justos, tad pirmās desmit dienas var tikai novērot savu mīluli. Ja simptomi pazūd, viss kārtībā, bet, ja turpinās vai pastiprinās, tad jādodas pie ārsta. Palīdzība jāmeklē arī tad, ja kaķis atsakās ēst vai ir kādas citas pasivitātes pazīmes, kas rada aizdomas, ka mīlulim var būt paaugstināta temperatūra. 


Jāteic, dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, nav nekādu pretiesnu līdzekļu, taču ir jātiek skaidrībā par iemeslu – kas izraisījis iesnas. 

 

Ja pie vainas ir vīruss, tad, tāpat kā cilvēkiem, pret vīrusa infekcijām mums nav nekādu medikamentu. Ir jāpadomā par to, kā stiprināt imunitāti. 

 

Savukārt, ja vīrusa infekcijai pakāpeniski pievienojas bakteriāls iekaisums, tad gan ir jālieto medikamenti, kurus izraksta un lieto tikai ārsta uzraudzībā.
Tātad – novērojam, kā dzīvnieks jūtas un kas notiek pēc tām desmit dienām.”