Nieru mazspēja kaķiem: kā to atpazīt un ko iesākt?

Hroniskā nieru mazspēja, ikdienā tiek saukta vienkārši par slimām nierēm, ir pietiekami izplatīta slimība veciem kaķiem.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

 

Hroniskā nieru mazspēja veidojas nieru bojājumu rezultātā un noved pie samazinātas spējas filtrēt asinis no atliekvielām. Nieru mazspēja kaķiem sastopama trīs reizes biežāk nekā suņiem. Pētījumos tika konstatēts, ka nieru mazspēja sastopama vidēji katram piektajam kaķim, kas vecāks par 15 gadiem. Diezgan bieži minētā slimība sastopama Siāmas un Persijas kaķiem, kā arī šo šķirņu metisiem. Vairumos gadījumu slimība progresē, tomēr ar nosacījumu, ka tiek nodrošināta atbilstoša diēta un ārstēšana, dzīves kvalitāti kaķim var saglabāt.

 

Nieres pilda daudzas svarīgas funkcijas, tādas, kā atliekvielu izdalīšanu no asinīm, elektrolītu balansa uzturēšanu, asinsspiediena kontroli un nepieciešamo vielu veidošanu priekš asinsrades eritropoetīna. Nierēm ir ļoti lielas rezerves – veterinārārsts redz izmaiņas asins bioķīmiskajiem rādītājiem tikai stadijā, kad 2/3 nieru jau ir bojātas. 

 

Kādas ir nieru mazspējas pazīmes kaķiem?

• Biežāka ūdens dzeršana un urinēšana

• Novājēšana

• Taukains apmatojums

• Izmainīta uzvedība

• Iespējama nelaba dūša, aizcietējumi

• Iespējams smaganu iekaisums un parādās čūlas mutes dobumā

 

Ja Jūsu kaķim novēro vismaz 4 šādus simptomus, Jums būtu pēc iespējas ātrāk jāgriežas pie veterinārārsta.

Reklāma
Reklāma

 

Vairums gadījumu, slimības attīstība ir lēna un tāpēc īpašnieks var padomāt, ka iemesls ir dabīgs dzīvnieka novecošanas process. Parasti sākumā īpašnieki pievērš uzmanību tam, ka dzīvnieks biežāk dzer un urinē un bieži vien kaķi notievē, apmatojums kļūst pārāk taukains un uzvedība pasliktinās.

Pasliktinās apetīte, iespējama vemšana vai aizcietējumi. Vēlāk var izveidoties smaganu iekaisums un mutes dobumā var veidoties čūlas. Tā kā šādi simptomi raksturīgi vairākām slimībām, kaķi vēlams izmeklēt pie veterinārārsta, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu ārstēšanu, īpaši ja problēma tiešām ir ar nierēm. 

 

 

Kā nieru slimību kontrolēt?

Veterinārārsta nozīmētā ārstēšanas kursa mērķis – atjaunot normālu organisma funkcionēšanu, izvadīt no asinīm uzkrājušās atliekvielas, atjaunot elektrolītus. Pēc klīniskās ārstēšanas noslēguma, svarīgi turpmāk uzturēt nieru darbību. 

Kaķa dzīves ilgumu, kuri slimo ar nieru mazspēju, var paildzināt ar saimnieka rūpēm, kā arī ar regulārām vizītēm pie veterinārārsta.

Pareiza ēdināšana paildzina dzīves ilgumu kaķim, kurš slimo ar nieru slimībām.

 

Ļoti svarīgi, lai kaķis ēstu, neskatoties uz slikto pašsajūtu. Kaķim, kas slimo ar nieru slimībām, barībā jābūt zemam proteīna saturam un tajā pašā laikā pietiekamā daudzumā kvalitatīvam un viegli sagremojamam proteīnam. Barojot ar mājās gatavotu barību ievērot tādas prasības ir ļoti grūti, tāpēc ir vienkāršāk kaķim dot specializētu sauso barību, kas paredzēta kaķiem, kas slimo ar nieru mazspēju.

 

Royal Canin diētiskās barības „Renal Special” un „Renal” ir izstrādātas veterinārārstu uzraudzībā, atbilst visām prasībām, kas nepieciešams barībai kaķiem, kuriem ir nieru saslimšanas. Vairums kaķu labprāt to ēd.  Minētās barības ir pieejamas, kā sauso barību, tā arī konservu veidā. Kā arī Royal Canin „Renal” palīdz samazināt oksalātu urīnakmeņu risku un uzturēt aknu funkcionēšanu hroniskas aknu nepietiekamības gadījumā. Kaķim nodrošinot pareizu diētu, palīdz cīnīties organismam ar slimību un novērš citu problēmu novēršanu. Precīzu ēdināšanas plānu veterinārārsts nozīmē pēc dzīvnieka izmeklēšanas. 

Lai arī nieru saslimšana kaķiem ir neizārstējama mēs varam uzturēt kaķa dzīves kvalitāti ar regulāru veterinārārsta kontroli un atbilstošu barību. Mūsdienās kaķim nokļūstot uz izmeklēšanu pie veterinārārsta, slimības konstatēšanas stadijā, ļoti svarīgi saglabāt dzīvnieka dzīves kvalitāti. Šaubu gadījumā vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu, tāpēc ka slimību diagnostika var pagarināt mīļdzīvnieku dzīves ilgumu uz vairākiem gadiem.

 

 Ieskaties: www.royalcanin.lv