Vai visiem virtuves pārpalikumiem ir vieta kompostā? Nav tik vienkārši!

FOTO: Shutterstock.com
Atceries, ka kompostā nedrīkst likt skujkoku skaidas.
Lai izveidotos komposts, ir nepieciešamas apmēram 2/3 organiskā materiāla, kas sadalās salīdzinoši lēni un veido komposta pamatmasu. Tās var būt koku lapas, kūdra, skaidas, šķelda, zāle.
Atceries, ka kompostā nedrīkst likt skujkoku skaidas.
Savukārt otra daļa 1/3 apjomā ir organiskie atlikumi no virtuves vai dārza, kas ir bagāti ar slāpekli un sadalās samērā ātri. Tās var būt dārzeņu un augļu mizas, olu čaumalas, tējas un kafijas biezumi, ziedi.
Lai kompostā neveidotos skāba vide un, organiskajiem atkritumiem sadaloties, nerastos nepatīkama smaka, neliec tur piena produktus, jēlu vai termiski apstrādātu gaļu vai zivis, citrusaugļus un to atliekas, kā arī dažādas eļļas, zupu un mērču atliekas.
Ieteikumi
- Veidojot kompostu, neaizmirsti to ik pa laikam mitrināt.
- Droši vari tam pievienot dažādus kompostēšanos veicinošus palīglīdzekļus, kas palīdzēs sadalīšanās procesam noritēt ātrāk un mazinās nepatīkamo aromātu.