Par nākamā gada ražu domā jau tagad – kā mēslot dārzu rudenī?

Lai augi veiksmīgi pārziemotu, tiem ir nedaudz jāpalīdz – kārtīgi jāsalaista un jāmēslo. Rudenī īpaši piemērots ir mēslojums, kas satur fosforu un kāliju.
Parūpējies par nākamā gada ražu un skaistumu jau šoruden!

FOTO: Shutterstock.com

Parūpējies par nākamā gada ražu un skaistumu jau šoruden!

Fosfors

  • Fosforu rudenī izmanto, lai veicinātu sakņu sistēmas nostiprināšanu un ziemcietības uzlabošanu. To iestrādā augsnē septembrī, kamēr lapas vēl nav nokritušas un laiks vēl ir rudenīgi silts, jo augiem ir jāpaspēj uzņemt mēslojumu, kamēr augsne nav atdzisusi zemāk par +10 grādiem.
  • Šis mēslojums veicina arī nākamā gada ziedu un augļu aizmetņu veidošanos. Tie augi, kas rudenī saņems fosforu saturošu mēslojumu, nākamgad bagātīgāk ziedēs, un tiem būs kvalitatīva raža.
  • Tā kā fosfors palīdz augam izveidot stipru un pareizu sakņu sistēmu, augi mazāk slimo, un, kā zināms, veseliem augiem kaitēkļi nodara daudz mazāku kaitējumu nekā slimīgajiem.
  • Augsnē, kas bagātināta ar fosforu saturošu mēslojumu, tiek kavēta kaitīgo mikroorganismu attīstība, tāpēc augi ilgstoši skaisti zied, ir ražīgi un ilgi nenoveco.

 

Kālijs

  • Kālijs uzlabo augu ziemcietību, jo veicina ūdens uzņemšanu un palielina skābekļa apmaiņu caur šūnām. Augsne, kas ir pietiekami daudz saņēmusi kāliju saturošu mēslojumu, spēs augus nodrošināt ar mitrumu pat 2 nedēļas ilgāk nekā augsne ar nepietiekamu kālija daudzumu.
  • Ja augi būs saņēmuši pietiekami daudz kālija, tie mazāk slimos, tajos mazāk veidosies celuloze un augi būs veselāki, līdz ar to varēs labāk pārziemot.
  • Kālija mēslojums, ko dārza augi saņem rudenī, gan pastiprina augu imunitāti, gan samazina tiem stresu pirms ziemas.

 

Reklāma
Reklāma

Svarīgi!

Mēslojot augus, īpaša uzmanība jāpievērš augsnes skābumam, jo pārlieku skāba augsne neļauj augiem uzņemt ne kāliju, ne fosforu. Savukārt, ja augsnē būs par daudz fosfora, augi nepilnvērtīgi uzņems magniju, varu un cinku, bet pārmērīga kālija daudzums kavē magnija uzsūkšanu.

Saistītie raksti