Mēneša beigās jau ziedēs plūmes un varēs sēt: dārza darbi, kas jāpaveic martā

Konsultē Māris Narvils, LLKC vecākais speciālists dārzkopībā.
Pavasarī liekais ūdens no zāliena jānovada – to vislabāk izdarīt, izrokot nelielus grāvīšus, ko pēc tam viegli aizbērt.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasarī liekais ūdens no zāliena jānovada – to vislabāk izdarīt, izrokot nelielus grāvīšus, ko pēc tam viegli aizbērt.

Košumdārzs

  • Pat ja pavasaris sākas agri, jāatceras, ka joprojām varam sagaidīt gan aukstas dienas, gan sniegu. Tāpēc jāseko līdzi laika prognozēm un, ja sola mīnusus zem –7 grādiem, jādomā, kā piesegt jau labi padīgušās ziemcietes un sīpolpuķes.
  • Apsegšanai var izmantot agrotīklu, skujkoku zarus vai pērnās lapas. Tāpēc lapas nevajag iznīcināt sadedzinot, bet saglabāt, jo tās var būt brīnišķīgs palīgs nākamajā sezonā. Tuvojoties mīnusiem, neizmanto mulču, jo mulčēšana martā augiem var tikai kaitēt.
  • Ja marta beigās dienas temperatūra tuvojas +15 grādiem un zeme ir labi iesilusi, augiem var sākt dot papildmēslojumu un darīt citus dārza darbus. Ja gaiss saglabājas +10 grādu robežās, ar mēslošanu nesteidzies, jo augi šādā temperatūrā nav gatavi uzņemt barības vielas, mēslojumu tikai aizskalos lietus ūdens un augi neko no tā nesaņems.
  • Ja rudenī nav novākti ziemciešu vecie stublāji, martā vari tos novākt.
  • Košumkrūmiem var veikt atjaunojošos griezumus, bet īpaši jāuzmana skujeņi. Marta saule pa dienu labi silda, bet naktis ir aukstas, līdz ar to ir lielas temperatūras svārstības, un kaprīzajiem skujeņiem tas nepatīk – skujas bojājas, var kļūt brūnas un pat nobirt. Lai pasargātu skujkokus, apsedz ar agrotīklu.
  • Martā zāle jau ir diezgan zaļa. Ja ir biežas lietavas, zālienā var veidoties peļķes, jo gaisa temperatūra neļauj liekajam ūdenim ātri iztvaikot. Liekais ūdens no zāliena jānovada – to vislabāk izdarīt, izrokot nelielus grāvīšus, ko pēc tam viegli aizbērt.
  • Nestaigā bez vajadzības pa zālienu, jo tā virskārta ir salīdzinoši mīksta. Izvairies nejauši tajā iebraukt ar automašīnu, jo nodarītie postījumi var būt tik lieli, ka zāle pat jāpārsēj. Toties, ja laiks ir sauss un zāliens nav mitrs, vari pielīdzināt kurmja rakumus.
  • Marta otrajā pusē sausā laikā vari veikt zāliena aerāciju, lai tam palielinātu gaisa piekļuvi. Arī mēslot zālienu, iespējams, varēsi tikai marta beigās, ja gaisa temperatūra tuvosies +15 grādiem; izmanto slāpekli saturošus mēslojumus.

 

Sakņu dārzs

  • Dēstiem, kas aug telpās vai apsildāmās siltumnīcās, martā jau vari dot papildmēslojumu. Tikai neveic papildu mēslošanu dienās, kas ir apmākušās un drūmas, tā var rasties pārāk liela sāļu koncentrācija mazajos konteineros. Papildmēslojumu dod saulainās dienās, jo tad augi labāk jūtas, līdz ar to labāk uzņem barības vielas.
  • Marta beigās, kad laiks top siltāks un saulaināks, ir īstais brīdis, lai palīdzētu augsnei ātrāk apžūt. Reizi trijās dienās uzrušini augsnes virskārtu – vējš ar sauli to ātri apžāvēs. Tiklīdz tā ir labi apžuvusi 4–5 centimetru dziļumā, ir irdena un gaisu caurlaidīga, tajā var sēt zirņus un pupas. Tie pacieš aukstumu, bet mitrumā negrib augt.
  • Mēneša beigās plēves tunelītī var iesēt kādu dilli, redīsus vai salātus.

 

Augļu dārzs

  • Pateicoties siltajai ziemai un agrajam pavasarim, marta beigās jau var sagaidīt persiku un Kaukāza plūmju ziedēšanu. Arī citi ogulāji un kauleņkoki jau ir gatavi pavasarim, tāpēc to formējošo un kopjošo griešanu nevajag veikt. Toties sēkleņkokiem – ābelēm un bumbierēm – martā vari veidot vainagu.
  • Līdz martam jābūt nokaļķotiem koku stumbriem, lai pasargātu tos no krasajām temperatūru svārstībām. Ja temperatūra tuvojas +15 grādiem, apdobēs iestrādā organisko mēslojumu, tās arī uzrušini, lai saknēm piekļūtu gaiss.
Reklāma
Reklāma

 

Istabas augi

  • Marta sākumā ir pēdējais laiks modināt amariļļus, hipeastrus, klīvijas un citas gumu puķes. Toties kaktusus, kas beiguši skaisti ziedēt, pārvieto uz piemērotu telpu, kur pārlaist vasaras sezonu. Visām citām istabas puķēm sākas intensīvāks augšanas periods, tāpēc dod papildmēslojumu un bagātīgāk laisti. Laistīšanai vislabāk izmantot lietusūdeni vai vismaz 24 stundas nostādinātu krāna ūdeni.
  • Istabas puķes, tāpat kā citus augus, vislabāk mēslot saulainās dienās. Martā jau vari sākt to pārstādīšanu un pavairošanu. Istabas augiem ļoti svarīga ir irdena augsne ar drenāžu, tāpēc augsnei pievieno gan smalko keramzītu, gan ķieģeļu lauskas. Ja stādīšanai izmanto maisos pildīto substrātu, to pirms lietošanas izber lielā traukā, apmaisi un atstāt uz diennakti, lai gaiss tiek klāt un visas substrātā esošās vielas mijiedarbojas savā starpā.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti