Košumkrūmi un koki, kas zied agri pavasarī. Izvēlies dārzam pirmos pavasara vēstnešus

Pavasara vēstneši dārzā var būt ne vien ziedi, bet arī košumkrūmi un dekoratīvie augļu koki, kas sāk ziedēt jau agri pavasarī. Kādus izvēlēties savam dārzam un kā par tiem rūpēties, stāsta “Kesko Senukai Latvia” produktu speciāliste Līna Spure.
Agrāk Latvijā pārsvarā bija sastopamas tikai baltās magnolijas, tagad arvien vairāk arī rozā un citu krāsu magnolijas – lieliem, krāšņiem un smaržīgim ziediem.

FOTO: Shutterstock.com

Agrāk Latvijā pārsvarā bija sastopamas tikai baltās magnolijas, tagad arvien vairāk arī rozā un citu krāsu magnolijas – lieliem, krāšņiem un smaržīgim ziediem.

Pavasara ziedošie košumkrūmi un dekoratīvie augļu koki ir lieliska izvēle, ja vēlies, lai dārzs grezni uzzied jau agrā pavasarī.

 

Forsītija

Forsītija sāk ziedēt jau tad, kad apkārt viss vēl ir kails. Bet jāņem vērā, ka šis krūms noteikti ir jāapgriež, citādi izaugs milzīgs. Vēlams apgriezt tādu kā bumbu viena metra augstumā un diametrā uzreiz pēc noziedēšanas.

 

Forsītija sāk ziedēt jau tad, kad apkārt viss vēl ir kails.

 

Sakuras

Ilgu laiku pastāvēja mīts, ka mūsu klimats ir pārāk auksts dekoratīvajam ķirsim – sakurai. “Bet mēs redzam, ka Uzvaras parkā tās izdzīvo un krāšņi zied katru pavasari,” saka eksperte, atspēkojot mītus, ka sakuras ir pārāk dārgas un piemērotas tikai Japānai vai Āzijas klimatam. Kā redzams, arī – 25 grādi ziemā uz neilgu laiku sakurām nekaitē. Sakuras ziedi var būt gan balti, gan rozā, gan tumši sarkani, to ziedēšanas ilgums gan ir atkarīgs no vēja stipruma. Ja vējš ir saudzīgs, tad par sakuru ziediem varam priecāties divas, trīs nedēļas.

 

Sakuras ziedi var būt gan balti, gan rozā, gan tumši sarkani.

Reklāma
Reklāma

 

Magnolijas

Ar katru gadu Latvijas dārzos arvien vairāk sāk ziedēt magnolijas. “Agrāk pie mums bija sastopamas tikai baltās magnolijas, tagad arvien vairāk arī rozā un citu krāsu magnolijas – lieliem, krāšņiem un smaržīgim ziediem. Tās gan ir jāstāda vēlajā pavasarī vai vasara beigās, tāpēc šobrīd, izvēloties magnoliju, līdz tam brīdim to var audzēt podiņā. Vēl jāņem vērā, ka magnolijām nepatīk purvaina zeme, tāpēc tās labāk stādīt uzkalniņā. Neko citu tās neprasa. Turklāt ir arī tādas magnoliju šķirnes, kurām ir īpaši dekoratīvas lapas, tāpēc augs izskatās glīti un dekoratīvi arī vasarā,” stāsta Līna Spure.

 

Baltās magnolijas.

 

Dekoratīvais persiks un mandele

Vēl šo eksotisko krūmu un koku pulciņam var pievienot dekoratīvo persiku, kas zied ar sarkaniem ziediem un dekoratīvo mandeli, kas ir zemāka – aptuveni 1,5 metru augstumā, bet zied ar krāšņiem pildītiem ziediem. “Šos dekoratīvos kokus un krūmus var stādīt vienā ansamblī, ievērojot aptuveni 1 - 10 metru distanci vienam no otra, atkarībā no plānota auga izmēra. Priekšplānā zemāko mandeli un forsītiju, bet otrā plānā dekoratīvo persiku un sakuru,” iesaka eksperte. 

 

Dekoratīvais persiks ir patiesi krāšņs!

Saistītie raksti