Augststumbra ogulāji – kādiem dārziem tos izvēlēties un kā kopt

Krūms uz tieva kātiņa, kam galā kupls ogu vainags – tā īsumā varētu raksturot augststumbru ogulājus. Tie piesaista uzmanību un liek aizdomāties, vai man savā dārzā arī tādu vajadzētu?
Šie krūmi ideāli piemēroti vietās, kur nav plašas teritorijas, jo aizņem maz vietas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šie krūmi ideāli piemēroti vietās, kur nav plašas teritorijas, jo aizņem maz vietas.

Augststumbra ogulāji pieejami tirgū jau ilgāku laiku, taču to piedāvājums dažādās dārzniecības var atšķirties, Par to, kādās situācijās tie var būt noderīgi un kā tos kopt, portālam Mammamuntetiem.lv stāsta stādaudzētavas Blīdene Mārupes filiāles konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

 

Ja lielākoties atbildi uz šiem jautājumiem apstiprinoši, tavam dārzam piestāvēs augstumbra ogulāji

  • Dārzs ir mazs, un vieta tajā ir jātaupa. Šie krūmi ideāli piemēroti vietās, kur nav plašas teritorijas, jo aizņem maz vietas.
  • Ģimenē aug bērni, kas mīl ēst no krūma. No šādiem krūmiem ēst ogas būs pavisam ērti, zari nelieksies līdz zemei, ogas nebūs samīdītas.
  • Ir vēlēšanās iegūt ražu ātri, negaidot ilgus gadus. Augststumbra ogulāji ir krūmi, kas pirmās ogas ražo jau pirmajā gadā.
  • Ja ģimenei ir vēlēšanās ēst ogas svaigā veidā, nevis ražot ievārījumus vai ievākt ļoti bagātīgu ražu. Šiem krūmiem raža nav tik liela kā tradicionālajiem ogu krūmiem, taču tā arī neies postā, jo nespēsiet to apēst. Ideāli piemēroti krūmi, lai vasarā baudītu ogas. Iespējams, kamēr bērni ir mazi, ievākt ogas ir aktuāli, bet, bērniem izaugot, dārzs paliek ar lielajiem, tradicionālajiem krūmiem, kas bagātīgi ražo, taču ogas vairs nav kur likt.
  • Ja ir vēlēšanās pēc kāda dekoratīva akcenta savā dārzā. Šie krūmi izskatās īpaši dekoratīvi un piesaista uzmanību, tos var integrēt kopā ar tradicionālajiem ziediem dārzā.
  • Ja ir vēlme pēc dažādiem ogulājiem – uz augstā stumbra ir sastopamas gan ērkšķogas (dzeltenā un sarkanā), jāņogas (sarkana un baltā), gan upenes. Tomēr katrā audzētavā piedāvājums var atšķirties.

 

Reklāma
Reklāma

Kas jāņem vērā, audzējot augststumbra krūmus

  • Šiem krūmiem jābūt obligāti piesietiem, jo to vainags ir smags, bet stumbrs ir diezgan tievs.
  • Krūmiem regulāri jāpiegriež vainags, vislabāk to darīt pavasarī. Vainagu šiem krūmiem veido līdzīgi kā dekoratīvajiem krūmiem – īsina un izgriež īpaši vecos un neglītos zarus, lai veidojas jaunie dzinumi. Nevajadzētu pieļaut, ka krūms izaug pārāk augsts, jo stumbrs var neizturēt tā svaru un tas var tikt traumēts.
  • Jārēķinās, ka šie krūmi tik ilgi nedzīvo kā tradicionālie krūmi, potējuma vieta un zars ātrāk noveco, tas nav tik ilgmūžīgs kā upeņu krūms, apmēram 5–6 gadus šie krūmi ražo intensīvi.

Saistītie raksti