TOP 9 ceriņu šķirnes + svarīgākais par šo krūmu stādīšanu

Pirms gadiem četrdesmit Latvijā nebija ceriņu šķirņu dažādības, tāpēc šobrīd Latvijas lauku ainavā vērojama skaisti, bet salīdzinoši vienveidīgi ceriņi. Diplomēts interjera dizaineris, ceriņu audzētājs Uģis Pīrs pārliecināts, ka vēl pēc gadiem vērosimtop izmaiņas - ceriņu dažādība būs nesalīdzināmi lielāka. Kuras šobrīd ir iecienītākās ceriņu šķirnes?

Skaistais pundurceriņš Red Pixie.

FOTO: Shutterstock.com

Skaistais pundurceriņš "Red Pixie".

Ceriņus parasti iedala 7 krāsu grupās:

  • Baltie ceriņi
  • Violetie ceriņi
  • Zilie ceriņi
  • Ceriņkrāsas ceriņi
  • Rozā ceriņi
  • Fuksiju krāsas ceriņi
  • Purpura krāsas ceriņi


Populārās ceriņu šķirnes

Ceriņu audzētājs Uģis Pīrs smej, ka populārākas ir tās šķirnes, kurām mājaslapā smukāka bilde. Pircēji ir iecienījuši šādas šķirnes: 

 

"Krasavitsa Moskvi" 

Ceriņi

Ziedpumpuri lieli, rožaini violeti. Ziedi balti, ar bāli violetu tonējumu, vidēji lieli, pildīti, ļoti aromātiski. Krūmi vidēji augsti, plaši, ar stingriem zariem. Zied mēreni, bet ilgstoši, vidēji agri. Izmanto apzaļumošanai un ziedu griešanai. 

 

"Rochester"

Ceriņi

Ļoti oriģināla šķirne. Pumpuri lieli, zaļgani. Ziedi balti, lieli, vienkārši, bet neparasti, jo ir ar daudzām ziedlapiņām, no 5 - 12, var atrast pat ar 25 ziedlapiņām, tātad ar daudzām "laimītēm"! Ziedkopas lielas, taisnas, stingras. Krūmi nelieli, plaši. Zied ceriņu ziedēšanas vidusposmā. Ziedi līdzinās prīmulas ziediem, skaisti veidotas ziedkopas. 


"Olympiada Kolesnikova" 

Ceriņi

Šīs ceriņu šķirnes autors ir slavenais selekcionārs Koļesņikovs, kurš to ir nosaucis savas sievas vārdā. Krūma augstums ir ap 2,5-3m, platums ap 2,5m. Zari stāvi, ar gariem, tumšiem pirmā gada dzinumiem, kas ir raksturīga šīs šķirnes iezīme. Ziedkopas lielas, līdz pat 28cm. ļoti dekoratīvas, īpaši laikā, kad no violetīgi purpura ziedpumpuriem raisās maigi rožaini ziedi. Ziedus veido ziedlapiņas trīs vainagkārtās. Ziedlapiņas izlocītas uz visām pusēm un izskatās juceklīgi draiskas. Ļoti smaržīgi!


"Miss Canada" 

Ceriņi

Ziedi vienkārši, bet krāsa ziedkopās tumši dziļi rozā, kas atveroties ziediem kļūst izteikti spilgta. Pagarina ceriņu ziedēšanas laiku. Zied ļoti vēlu. Par divām nedēļam vēlāk kā vairums slaveno franču šķirņu. Ziedi vienkārši, rozā. Pacieš nelabvēlīgus augšanas apstākļus, pilosētu. Elegants un neatkārtojams.  
 

''Sweetheart'' 

Ceriņi

Krūms 3 m augsts, stāvs. Ziedu skaras lielas, ar daudzām galotnēm, stingras, pufīgas. Ziedpumpuri lieli, noapaļoti, aveņu krāsā. Ziedi lieli, līdz 2 cm diametrā, pildīti, simetriski, magenta - gaiši sārti-purpura līdz baltiem, no apakšpuses aveņu rozā, smaržīgi.


"Lucie Balted" 

Ceriņi

Šis ir augs ar ļoti retu pumpuru krāsu - brūni sarkanu kombinācijā ar viegli pamanāmu zilu. Turklāt tas izceļas ar sulīgu, ilgu ziedēšanu.

 

Reklāma
Reklāma

"Amūras ceriņš" 

ceriņi

Liela auguma krūms (4-6m) ar dzeltenīgi baltiem ziediem. Zied vēlāk par citiem ceriņiem - jūlija sākumā. Var augt arī kā koks un sasniegt 6m augstumu. Nedzen atvases. Stumbra miza sarkanbrūna, līdzīga ķiršiem. Ziediem medaini salda smarža. Ļoti noderīga bitēm, jo pateicoties īsajam ziedam  tās var aizsniegties līdz kārotajam nektāram un tāpēc ka zied vēlu.

 

"Red Pixie" 

Ceriņi

"Red Pixie" ir pundurceriņš. Meijera ceriņa un Jūlijas ceriņa krustojums. Pumpuri ir ruby sarkani un atveras sarkani rozā, tad izgaist gaiši rozā. Ļoti kompakts krūms, reti izaug lielāks par 1,5m augstumā. Krūma zari aug vairāk horizontāli. Viens no mazākajiem ceriņiem. Smaržīgs un ziemcietīgs. Bieži uzzied vēlāk vasaras beigās.

 

"Hortenzija"

Ceriņi

Gaiši violeti ziedpumpuri, gaiši rožaini violeti ziedi, kas tik tiešām nedaudz atgādina hortenziju ziedus.


"Maiden's blush"

Ceriņi

"Maiden`s Blush" zied aptuveni 10 dienas agrāk par parastajiem. Maigi rozā ziedu krāsai piemīt dažādas toņu variācijas sākot no gaiša līdz vidēji tumšam tonim. Krāsu nianses ir atkarīgas no augsnes īpatnībām un klimata. Pateicoties galvu reibinošajai smaržai un salīdzinoši nelielajiem krūma izmēriem, aptuveni 2x2m ieteicams to stādīt pie celiņiem un tā sakot pirmajā stāvā. Šķirne ir pateicīga stādījumiem pilsētā un labi iederas gan grupās, gan atsevišķi stāvoša.

 

"Māte Ede Upītis" 

Ceriņi

Ziedpumpuri zaļganbalti, ziedi balti, vienkārši, ļoti lieli. Zied vidēji agri un regulāri. Krūms vidēji augsts, spēcīgs, samērā kompakts. 

 

 

Svarīgākais par ceriņu stādīšanu

Ceriņi nav prasīgi, tie labprāt aug dažādās vietās, augsne var būt nedaudz smilšaina vai mālaina un vides ziņā mazliet skāba vai neitrāla (pH līmenis 6.0-7.0). Vien pirms stādīšanas labi jāsagatavo augsne. Labāk stādīt augstāk par zemes līmeni kādus 10 cm. un tad mulčēt 2 reizes platāk nekā ceriņa vainaga platums. Lai saknes nav ārā, bet liela mitruma laikā nenoslīgst kā bļodā.

 

Stādīšanu var veikt pavasarī, tiklīdz zeme atsalusi. Vispirms izrok bedri, aptuveni divas reizes platāku nekā krūma saknes. Auga saknes ievieto bedrē un, aizpildot bedri ar zemi, vienlaikus aplaista. Augsnes virsmu var rūpīgi piespiest ar papēdi. Pēc stādīšanas pirmos gadus ceriņus vajadzētu palaistīt.  Tāpat sākumā vajadzētu izgriezt iekšējos zarus, ja to ir vairāk par 7 līdz 10. 

 

Nākamais uzdevums – sekot līdzi ikdienas apkopšanai un krūma apgriešanai, bet to nedarīt biežāk kā reizi 3 gados. 

Saistītie raksti