Ar bērnu pārcēlāmies uz dzīvi citā pilsētā, bet bijušais vīrs draud sūdzēt tiesā. Vai tā var?

"Nopirkām dzīvokli citā pilsētā, un bijušais vīrs draud iesūdzēt mani tiesā par to, ka neesmu viņam prasījusi atļauju, lai vestu prom bērnu. Vai viņš to var darīt?" portālam LVportals.lv jautā Elīna.
Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

FOTO: Shutterstock.com

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

Elīna raksta: "Jau gandrīz gadu esmu šķīrusies no vīra. Laulības šķiršanas dokumentā ir rakstīts, ka bērns dzīvo ar māti uz to brīdi deklarētajā adresē, tēvs strādā ārzemēs. Tagad nopirkām dzīvokli citā pilsētā, un bijušais vīrs draud iesūdzēt mani tiesā par to, ka neesmu viņam prasījusi atļauju, lai vestu prom bērnu. Vai viņš to var darīt? Nesaprotu, uz kāda pamata, jo pats strādā ārzemēs un redz bērnu vienu reizi trijos mēnešos. Turklāt dzīvoklis tika pirkts, lai uzlabotu bērnam dzīves apstākļus."

 

Juriste Ilona Barkovska skaidro – Civillikuma 177. panta trešā daļa nosaka, ka rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Šā likuma 177. panta sestā daļa nosaka, ka ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā un mājokļa izvēle.

 

Ja vienošanās, kuru puses noslēdza, šķirot laulību pie notāra, vai ar spēkā stājušos tiesas spriedumu, ir noteikts, ka bērns dzīvo ar māti viņas izvēlētajā dzīvesvietā, tad, bērna mātei pārceļoties uz citu dzīvokli citā pilsētā Latvijā, šis noteikums netiek pārkāpts. Protams, tas ir jāvērtē kopsakarā ar citiem šāda sprieduma vai vienošanās noteikumiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja vienošanās vai spriedumā noteikts, ka, mainoties mātes (un bērna) dzīvesvietai, tas ir jāsaskaņo ar tēvu, tad šis nosacījums ir jāievēro.

 

Pavisam cita situācija būtu, ja mātes jaunā dzīvesvieta atrastos ārzemēs. Šādā gadījumā bērna dzīvesvieta vairs nebūtu Latvijā, kas ietekmētu saskarsmes realizēšanas iespējas ar tēvu.

Līdz ar to tēvs ir tiesīgs iesniegt prasības pieteikumu tiesā, taču, vai tas tiks apmierināts, ir atkarīgs no vienošanās un sprieduma nosacījumiem un tā, vai māte tos ir pārkāpusi.

 

Avots: LVportals.lv, juriste Ilona Barkovska

Saistītie raksti