Vecāki dosies ceļojumā, bērni paliks ar omīti. Vai vajadzīga pilnvara, kā to nokārtot un cik maksā?

"Interesē pilnvara omītei vecāku prombūtnes laikā uz vienu nedēļu. Ģimenē ir divi mazi bērni, vecāki dosies ceļojumā ārpus Latvijas, un abus bērnus pieskatīs omīte. Kādi dokumenti ir nepieciešami? Uz cik ilgu laiku var sagatavot pilnvaru? Kādas ir izmaksas? Ar ko vēl būtu jārēķinās?" portālam LVportals.lv jautā Evita.
Der atcerēties, ka vecmāmiņa vai vectētiņš nav bērna likumiskais pārstāvis!

FOTO: Shutterstock.com

Der atcerēties, ka vecmāmiņa vai vectētiņš nav bērna likumiskais pārstāvis!

Juriste Inga Rjabčikova skaidro: ja vecāki gatavojas doties ārpus Latvijas uz neilgu laiku (līdz trim mēnešiem), nododot bērnu uzticama cilvēka aprūpē, bērna pārstāvība jānoformē ar notariāli apliecinātu pilnvaru.

 

Ja dzīvesvietas novadā vai pagastā nav zvērināta notāra, pilnvaru var nokārtot attiecīgās darbības teritorijas bāriņtiesā. 

 

Nenokārtotas pilnvaras dēļ bērnam ārstniecības iestādē var atteikt ārstniecības pakalpojumu sniegšanu. Ja bērnu aiztur policija, tā nav tiesīga bērnu nodot cilvēkam, kurš nav viņa likumiskais pārstāvis.

 

“Vecākiem ir precīzi jāparedz, kādiem gadījumiem pilnvara būs nepieciešama, jo pilnvarai ir jābūt konkrētai un tādai, kas vislabākajā veidā nodrošina bērna tiesības un intereses,” uzsver Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

 

Reklāma
Reklāma

Vecākiem, dodoties nokārtot pilnvaru, līdzi jāņem sava pase vai personas apliecība, bērna pase vai dzimšanas apliecība, kā arī jāzina pilnvarojamās personas dati – vārds, uzvārds, dzīvesvieta, personas kods vai dzimšanas dati.

 

Pilnvara nepilngadīgo interešu pārstāvībai izmaksās 4,27 eiro + PVN atbilstoši MK noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 8. panta piektajā punktā noteiktajam.

 

  • Zvērinātu notāru kontakti ir pieejami šeit.
  • Plašāk par pilnvaru bērna pārstāvībai vecāku prombūtnes laikā varat lasīt arī LV portāla skaidrojumā, kas ir pieejams šeit.

 

Avots: LVportals.lv, juriste Inga Rjabčikova

Saistītie raksti