Vai jaunā ģimene drīkst maksāt vecvecākiem par mazuļa pieskatīšanu

Vecākiem jāatgriežas darbā, bet dārziņa rinda vēl tālu. Vai ir laba doma maksāt omītei par mazbērnu pieskatīšanu? Situāciju Mammamuntetiem.lv komentē psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā terapeite Diāna Zande.
Katrā ģimenē finansiālā situācija ir atšķirīga un pats svarīgākais abām pusēm ir izrunāt savas gaidas.

FOTO: Shutterstock.com

Katrā ģimenē finansiālā situācija ir atšķirīga un pats svarīgākais abām pusēm ir izrunāt savas gaidas.

Jā, īsi atbildot, tāda situācija ir pilnīgi pieļaujama, taču te ir jāskatās nianses, norāda speciāliste. Ja jaunajai ģimenei ir situācija, ka ģimenei ir nepieciešama aukle un ģimene par šiem pakalpojumiem maksātu kādam citam, tad tas ir pilnīgi pieļaujams.

 

Lasi vēl: Solis pa solim – kā vecmāmiņa var kļūt par aukli un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu

 

Galvenais kritērijs, lai saprastu, vai ir pieļaujams piedāvāt vecvecākam naudu ir – vai ģimene maksātu par šo pakalpojumu kādam citam? Tad ir pilnīgi normāli, ka ir vienošanās maksāt naudu.

 

Reklāma
Reklāma

Ja vecvecāki ir regulāri mazbērnu dzīvē, tad ir svarīgi, lai būtu vienošanās par visu – kā un kāpēc tas notiek. Ja vecāki maksā par bērna pieskatīšanas pakalpojumu, tad viņiem ir vieglāk arī palūgt pieturēties pie noteiktas dienas kārtības – cikos bērnam ir jāceļas, kas ir jādod ēst un kad jādodas laukā. Ja vecmāmiņa ir pieņemta darbā, tad šis ritms ir jāievēro. Jāatceras, ka šīs nav attiecības, kad vecvecāks atnāk ciemos, bet gan tā kļūst par darba attiecībām, tāpēc ir svarīgi atrunāt robežas – cikos vecvecāks ieradīsies pie ģimenes un cikos ies prom, kur notiks pieskatīšana?

 

Ja vecmāmiņa atnāk ciemos reizi mēnesī, tad ir pieļaujamas atkāpes no noteiktā ritma, šad un tad “padzīvojot zaļi”. Izņemot, ja bērnam ir veselības problēmas (piemēram, ja bērnam ir celiakija, tad vecmāmiņa sevis ceptos pīrāgus ar kviešu miltiem nekādā gadījumā nedrīkst dot vai, ja bērns ir ļoti emocionāls, tad diendusa viņam ir nepieciešama jebkurā gadījumā).

 

Protams, ir gadījumi, kad vecvecāki pieskata savus mazbērnus bez atsevišķas samaksas, un arī tas ir lieliski. Katrā ģimenē finansiālā situācija ir atšķirīga un pats svarīgākais abām pusēm ir izrunāt savas gaidas.