Seši romantiskās mīlestības veidi. Kuru mīlestību piedzīvo tu?

Mīlestībai ir tik daudz nianšu, ka to vispār nav iespējams vērtēt vienveidīgi. To labi zināja senie grieķi, tāpēc seši romantiskās mīlestības veidi nosaukti grieķu vārdos. Iepazīsties ar tiem un izdomā, kādu mīlestību piedzīvo tieši tu.  

Psihologi uzskata, ka nemēdz būt ļaunas, aklas, grēcīgas vai nezin vēl kādas kaitīgas mīlestības.

FOTO: Agnis Šmits

Psihologi uzskata, ka nemēdz būt ļaunas, aklas, grēcīgas vai nezin vēl kādas kaitīgas mīlestības.

Psihologi uzskata, ka nemēdz būt ļaunas, aklas, grēcīgas vai nezin vēl kādas kaitīgas mīlestības. Tāda varētu būt vienīgi kaislība, uzskata psiholoģe un dziedniece Elizabete Ozola.

  • Mīlestība – eross. Juteklīga, spilgta, bet strauja un mainīga. Tā reti noved pie dziļām, ilgstošām un noturīgām attiecībām.
  • Mīlestība – ludus. Tā pārsvarā ir abu partneru flirts, spēle. Viņi neprasa viens otram uzņemties nopietnas saistības. Tiek pieļauta pat citu seksuālo partneru esamība.
  • Mīlestība – storge. Tā dibināta uz pieķeršanās, draudzības, rūpju pamatiem. Jūtas bez uztraukumiem un satricinājumiem. Divu cilvēku noturīga savienība, bez vētrainām emocijām un kaislībām.
  • Mīlestība – mānija. Vētrainas kaislības, noskaņojumu maiņas, aizdomas un greizsirdība. Šī mīlestība ir mokoša, trauksmaina, rauj sev līdzi ar neapturamu spēku.
  • Mīlestība – pragma. Praktiska, pragmatiska, pārdomāta. Bieži vien partnerus izvēlas, meklējot datorā.
  • Mīlestība – agape. bez jebkādas atlīdzības, bez noteikumiem, bez atsaucības, neko neprasot pretim. Ticīgie uzskata, ka ar tādu mīlestību cilvēkus mīl tikai Dievs. 

 

Reklāma
Reklāma

Informācija no Elizabetes Ozolas un Jāņa Arvīda Plauža grāmatas "Es un Tu. Sarunas par sievietes un vīrieša attiecībām" (izdevējs "Jumava").

Saistītie raksti