Piecas romantisko attiecību stadijas – pie kuras apstāsities?

Izmaiņas laika gaitā ir normālas. Romantisku attiecību panākumu atslēga nav to ignorēšana, bet gan to apzināšanās un attiecīga rīkošanās. Pieaugušie, tāpat kā bērni, turpina augt un virzīties cauri dažādiem attīstības posmiem.
Visas šīs sadaļas ir normāli procesi un ir tikai loģiski, ka rozā briļļu periods neilgst mūžīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Visas šīs sadaļas ir normāli procesi un ir tikai loģiski, ka rozā briļļu periods neilgst mūžīgi.

Roberts Taibi (Roberts Taibbi), klīniskais sociālais darbinieks un psihologs izdalījis piecas visizplatītākās romantisko attiecību stadijas un problēmas, kas iet līdztekus romantiskām attiecībām.

 

Agrīnā iepazīšanās 

Agrīnās iepazīšanās galvenais mērķis ir noskaidrot, vai esat saderīgi - vai starp jums ir tā saucamā “ķīmija”, vai ir kopīgas intereses, vai jūsu personības sakrīt. Taču ilgākā laika posmā saraksta augšgalā jābūt drošībai - vai jūtaties pietiekami droši, lai būtu godīgs un neaizsargāts. Kā arī būtisks aspekts ir problēmu risināšana - vai spējat panākt abpusēji izdevīgus kompromisus, kā arī vai spējat dot un arī saņemt no otra to, kas jums abiem nepieciešams. Lai gan dzīvei raksturīgs mainīgs plūdums, šīs divas komponentes ir svarīgas, lai uzturētu labas attiecības. 

 

Problēma: tā vietā, lai riskētu būt neaizsargāts, jūs staigājat uz pirktgaliem vai esat pārāk pasīvs vai piekāpīgs. Otrs cilvēks ne tikai īsti neiepazīst jūs, bet arī var rasties sajūta, ka jūs ceļat visus smagus, un, pats galvenais, jums nekad nav iespējas uzzināt, vai varat justies patiesi droši.

Ja problēmām aktualizējoties, jūs atgrūžat otru un ejat prom no sarežģītās situācijas, jūs ne tikai atstumjat otru, bet jums arī nevar būt patiesa iespēja noskaidrot vai spējat kopīgi risināt problēmas. 

 

Jūs nolemjat būt attiecībās

Cerams, ka šajā stadijā esat godīgāki viens pret otru un esat pārstājuši staigāt uz pirkstgaliem vai būt pārāk stingrs. Tā kā oksitocīna un dzimumdziņas līmenis dabiski samazinās, viss kļūst reālāks un strīdi var kļūt par biežāku attiecību sastāvdaļu. Šis ir laiks, kad pāri vai nu šķiras vai atrisina problēmas un virzās tālāk.

Problēma: jūs nesamierināties un esat iestrēdzis agrīnā iepazīšanās režīmā, turpiniet darīt to, ko darījāt līdz šim, jūs paturat lietas sevī, un otrs nekad īsti jūs neiepazīst.

 

Jūs apņematies veidot ilgtermiņa attiecības

Jūs esat apņēmies apprecēsies. Jūs sākat veidot kopīgu dzīvi — pabeidzat izglītību, veidojat karjeru, iegādājaties māju, dzemdējat bērnus. Tas bieži vien ir mainīgs vairāku gadu process. Taču paralēli jūs skar arī ikdienas rutīna, dažādi noteikumi par darba un privātās dzīves līdzsvaru, kā arī domstarpību risināšana un nebeidzamās runas par naudu. 

Problēma: jūs esat veidojis savas attiecības un dzīvi uz nestabilas pamatnes. Jau no paša sākuma esat pielāgojis pārāk daudz, lielas problēmas paslaukāt zem paklāja, kā arī ikdienas dzīves prasības liek jums atteikties no svarīgām savas patības daļām. 

 

Reklāma
Reklāma

Izlaušanās

Šeit runa ir par individuāciju — jūs atgriežaties pie sevis. Tas, kādā veidā tas notiek, ir atkarīgs no pagātnes. Jums ir apnicis visus dzīves smagumus nest vienam, esat noguris no lietām par kurām esat iepriekš kodis sev mēlē, rutīna vairs nedarbojas vai arī tāpēc, ka jūs savas dzīves veidošanas procesā pārāk daudz esat savu patību atstājis ārpusē.

 

Parasti šajā stadijā rodas romāni, sākas attālināšanās, strīdi kļūst arvien biežāki un visbeidzot kāds aiziet no attiecībām. Šo stadiju bieži veicina arī pusmūža krīzes - darba pamešana, karjeras maiņa. 

 

Problēma: nepieciešamība izlauzties ir dabiska, taču jūs ar to slikti tiekat galā. Jūs pakļaujaties destrukcijai un esat impulsīvs, jums ir romāns, jūs nepārdomāti pametat darbu vai darāt jebko citu, kas ir pilnīgi pretējs tam, ko darījāt līdz šim. 

 

Jūs attiecības salabojat vai no tām aizejat

Jūs novēršat galvenās problēmas _ pārtrauciet visu pasaules smagumu celšanu, izveidojat līdzsvaru, esat pārdzīvojuši nodevību jeb romānu, un tas jums palīdz abiem uzlabot savstarpējās attiecības. Jums ir godīgas sarunas, jūs pārtraucat staigāt uz pirkstgaliem un tādējādi veidojat jaunu dzīvesveidu. Jūs maināt prioritātes un jūtaties apmierināti. 

Vai arī jūs to visu nedarāt un esat izdedzis, aizvainojums ir audzis arvien lielāks un jūs vairs nevarat atrast veidu kā to apiet. 

 

Problēma: jūs nedarāt neko no iepriekš minētā. Dzīve rit autopilotā. Jūs izmantojat attālumu, lai izvairītos no konfliktiem, un jūs abi dzīvojat paralēlajās realitātes. Iestājas depresija.

 

Morāle

Šie visi procesi ir normāli, protams, detaļas atšķiras atkarībā no personības un kultūrvides. 

Taču tas, kas caurvij attiecību līkločus ir tas, ka jūs dabiski mainīsieties un pieaugsiet, un līdz ar jums mainīsies arī jūsu attiecības. Lai nepāraugtu savas romantiskās attiecības, abiem partneriem jābūt apzinātiem savā pārmaiņu procesā - svarīgi nosaukt savas vajadzības, neapmierinātību, cerības un redzējumu un dalīties tajā ar savu partneri. Tikai tā jūs varat uzlabot savu attiecību emocionālo programmatūru un veidot jēgpilnas, intīmas un ilgas attiecības. 

Saistītie raksti