5 svarīgi jautājumi veterinārārstam par suņu barības izvēli

Suņu barības klāsts šodien ir tik plašs un daudzveidīgs – arī cenu ziņā -, ka suņu saimniekam rodas jautājums – kura barība manam sunim ir vislabākā? Es kā suņa saimniece padomu vaicāju veterinārārstei Lienei Dindonei, MS, DVM (ASV veterinārārsta grāds).

Raugoties no saimnieka viedokļa, sausajai barībai ir vairāk plusu, piemēram, tā ir daudz lētāka, tik ātri nebojājas, nav specifiskas smakas, nav ķēpas. Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Raugoties no saimnieka viedokļa, sausajai barībai ir vairāk plusu, piemēram, tā ir daudz lētāka, tik ātri nebojājas, nav specifiskas smakas, nav ķēpas. Autores foto.

 

1. Vai labāk izvēlēties sauso vai mitro barību?

Raugoties no saimnieka viedokļa, sausajai barībai ir vairāk plusu, piemēram, tā ir daudz lētāka, tik ātri nebojājas, nav specifiskas smakas, nav ķēpas. Mitrajā barībā ir ļoti daudz ūdens, sanāk, ka mēs daudz maksājam par ūdeni. Sausās barības pluss ir arī tas, ka sunim labāk tīrās zobi.

Taču, vērtējot no suņa viedokļa – suņiem daudz labāk garšo mitrā barība. Ja četrkājaino draugu nepieciešams uzbarot, to ir vieglāk panākt tieši ar mitro barību. 

 

2. Vai vislabāk ir barot suni ar naturālo barību?

Barošana ar naturālo barību – svaigiem, nepiesārņotiem produktiem - varētu sanākt lētāka un sunim lieliski garšotu, bet ir kāds bet, ko veterinārārste uzsver jo īpaši – reti kuram ir pietiekami daudz laika un zināšanu, lai savam mīlulim pagatavotu pilnvērtīgu un sabalansētu barību. Speciāliste teic, ka, agrāk, strādājot Latvijā 1994.-1995. gadā, novērojusi ļoti daudz smagas pataloģijas dzīvnieku kaulos, ādā – jo cilvēki suņus baroja ar putrām, gaļām. Ne putrās, ne gaļā ir pietiekami daudz Ca (kalcijs). Ļoti svarīgas ir pareizas Ca/P (P - proteīns jeb olbaltumvielas) attiecības. Tā ir labi izstrādāta barība.

Izvēloties barību sunim, jāatceras, ka suņi nav gaļēdāji, bet visēdāji. Suņiem proteīns (to satur, piemēram, gaļa, biezpiens) daudz nav nepieciešams, ja ir par daudz, tad nāk par sliktu. Tāpēc papildus sausajai barībai gaļu un biezpienu nav nepieciešams dot, tas izmaina Ca/P attiecību, kas sausajā barībā ir izveidota pareizi. Ja vēlas dot kādas naturālās barības piedevas, sunim var piedāvāt burkānus, saldos kartupeļus, kā arī citus dārzeņus. 


3. Vai vienmēr dārgākā barība nozīmē labāko barību?

“Nē, noteikti!” - izsaucas veterinārārste Liene Dindone. Bet fakts ir tāds, ka lielie uzņēmumi, kas ražo dzīvnieku barību, ir ļoti daudz strādājuši un ieguldījuši pētījumos, lai noskaidrotu, kas ir labas barības faktori, un lai spētu izstrādāt optimālo sastāvdaļu balansu. 

“Lielās firmas var atļauties pētīt katras sastāvdaļas "tīrību" un vērtību, pirms to piemaisa barībai. Firmas pēta barību arī ražošanas procesā. “Es teiktu, ka labākās barības ir “Royal Canine”, “Purina”, “Iams-Eukanuba”, “Hills -Science-Diet”. Zinu, ka šīs nav vienīgās kvalitatīvās barības, taču citas neesmu personīgi pētījusi.”  

 

4. Ko ņemt vērā, izvēloties sauso barību? 

"Es vienmēr iesaku variēt barību, lietot no dažādām firmām un ar dažādām sastāvdaļām," teic Liene Dindone. "Tas ir vairāk iemeslu dēļ:

- ja gadās, ka vienā izvēlētajā barībā viss nav ideāli, tad neradīsies problēmas, jo ir dota cita barība;

- suņiem ir daudz alerģiju; tas nav pierādīts, tomēr pastāv versija, ka to provocē ilgtermiņā patērēts viena veida proteīns. Proti, ka alerģija neveidojas pret kādu īpatnēju sastāvdaļu (sliktiem konservantiem), bet gan pret visvairāk lietotu olbaltumvielu. Tātad, ja patērē dažādas olbaltumvielas, alerģijas risks samazinās. 

 

"Svarīgi ir ne tikai sekot līdzi barības sastāvdaļām, bet arī vērtēt, vai izvēlētā barība ir pētīta. Kā jau minēju, nopietni pētījumi maksā dārgi un tie aizņem daudzus gadus. Tādi pētījumi, kuros barība un tās ietekme vērtēta, barojot suņus. To mazas firmas nevar atļauties, taču tas nenozīmē, ka mazām firmām nav labas barības, taču es kā veterinārārsts nevaru  par tām galvot, jo neredzu neatkarīgus pētījumus."

 

Ja jums ir gados vecs suns vai arī tam ir ādas slimības, ārste iesaka papildus dot taukskābes, kas ir būtiskas pretiekaisuma vielas. Taukskābes ir reti kurā barībā, jo ātri bojājas. 

 

Reklāma
Reklāma

Veterinārārste uzskata, ka vairumam veselīgo suņu profesionālā barība nav nepieciešama. “Profesionālā barība ir tāda, kurai nedrīkst mainīt sastāvdaļas – tieši tāpēc tās ir dārgākas. Tās barības, kas nopērkamas pārtikas veikalā, iespējams, arī ir labas, bet ražotājs tām var/drīkst izmainīt sastāvdaļas – tātad, iegādājoties barību jūs nevarat būt drošs, kas ir tās sastāvā. Vai tas ir slikti? Nedomāju. Bet tas ir kaitīgi, ja sunim, piemēram, ir kāda alerģija. Šādā situācijā ir jāuzmanās, ko suns ēd,” piekodina L.Dindone. Viņa atzīmē, ka jāņem vērā arī uzņēmēju vēlmi nopelnīt pēc iespējas vairāk, šādos gadījumos tiek meklēti pēc iespējas lētāki produkti, ko barībai izmantot. “Tas nenozīmē, ka šāda barība ir slikta, tomēr nav ideāla.”. 

 

5. Vai pēc suņu fekālijām var noteikt barības kvalitāti?

Kādā vetaptiekā man teica, ka par barības kvalitāti var spriest pēc suņa izkārnījumiem - jo to ir mazāk, jo barība labāka. Ja barība ir kvalitatīva, izkārnījumu smaka nav atbaidoša. Tobrīd bijām suņu barības meklējumos, un izmēģinājām dažādu firmu piedāvājumus. Man par šausmām – pēc vairāku barību baudīšanas mūsu sunim (angļu buldogs) fekālijas kļuva patiešām trīsreiz vairāk un pat ar asiņainiem piejaukumiem. Šobrīd mūsu suns ēd “Royal Canin”, un atkal jābrīnās – fekāliju ir maz, tās ir normāla izskata un patiešām jau pa gabalu baisi neož. Tāpēc šo jautājumu uzdevu arī veterinārārstei L.Dindonei. 

 

“Ja suņu barības sastāvā ir daudz nelietojamas vielas (piemēram, kādas šķiedrvielas), tad varbūt ir pārāk daudz  neizmantojamās masas, par ko saimnieks maksā. Taču tas uzreiz nenozīmē, ka šī sunim ir slikta barība,” atbild speciāliste. Zināmā daudzumā šķiedrvielas sunim ir nepieciešamas.  

 

Ja sunim ir īpatnējas fekālijas, tās var mainīties, izvēloties citu, labāku barību. Taču savādi izkārnījumi var liecināt arī par suņa veselības problēmām – gluži tāpat kā cilvēkiem. Piemēram, var liecināt par parazītiem vēderā, par alerģisku reakciju uz kādu vielu vai tml. 

 

Barības izvēle angļu buldogam.

Mans angļu buldogs Ziemeļvējš ir iecienījis "Royal Canin" sauso barību speciāli angļu buldogiem.

 


Raksts publicēts sadarbībā ar "Royal Canin"

"Royal Canin" piedāvā barību, kas izgatavota no rūpīgi atlasītām, kvalitatīvām sastāvdaļām un satur visas nepieciešamās uzturvielas.

Par uzņēmumu:

"Royal Canin" dibināts 1967. gadā Francijas dienvidos un nu jau vairāk kā 40 gadus piedāvā augstvērtīgu barību suņiem un kaķiem. Pamatojoties uz gadu gaidā gūto pieredzi un ilggadējo sadarbības partneru – dzīvnieku audzētāju un veterinārārstu – pētījumiem, "Royal Canin" izgatavo barību suņiem un kaķiem, ņemot vērā to šķirni, lielumu un svaru, vecumu un dzīvesveidu.

Barību sastāvs tiek pielāgots atšķirīgajām suņu un kaķu vajadzībām, nodrošinot tos ar nepieciešamo uzturvielu daudzumu. "Royal Canin" barību raksturo pieci nešķirami pamatelementi: zināšanas un cieņa, nepārtraukta attīstība, veselīgs uzturs, kvalitāte un drošums, labvēlīga ietekme uz veselību.