Pagatavo savu īpašo Valsts svētku cepeti – piecas īsteni latviskas receptes

Pie svētku galda kopā sanākusi ģimene, apkārt virmo prieks, namamāte ceļ galdā svētku cepeti… Tieši šādi jāizskatās īstenām Latvijas dzimšanas dienas pusdienām. Piedāvājam piecas receptes tavam ideālajam svētku cepetim.
Valsts svētku cepetis

FOTO: Shutterstock.com

Valsts svētku cepetis

Cepetis griljāžā

Sastāvdaļas

  • 2 ēd.k. Dižonas sinepes
  • 2 ēd.k. angļu sinepes
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 ēd.k. cukurs
  • 100 ml rīvmaize
  • 50 g sviests
  • 1 ēd.k. Santa Maria krustnagliņas
  • 1.5 kg šķiņķis
     

 Pagatavošana 

  1. Iestatiet cepeškrāsni 200°C temperatūrā.
  2. Samaisiet sinepes, olu dzeltenumu un cukuru traukā.
  3. Nogrieziet ādu un iesmērējiet šķiņķi ar maisījumu. Pārklājiet sinepju maisījumu ar rīvmaizi.
  4. Lieciet šķiņķi cepamplātnē vai šķīvī. Izkausējiet katliņā sviestu.
  5. Grilējiet šķiņķi apmēram 15 min. Pēc puses no cepšanas laika aplaistiet šķiņķi ar izkausētu sviestu, lai iegūtu kraukšķīgu maliņu.
  6. Kad gaļa ir izcepusies, cepeti dekorējiet ar krustnagliņām un iegrieziet rakstus.

 

Izcili sulīgais cūkgaļas cepetis

Sastāvdaļas

  • 1kg cūkgaļas šķiņķa
  • 5 ķiploku daiviņas
  • sāls, pipari
  • tomātu pesto
     

Pagatavošana

  1. Šķiņķi nomazgā, apsāla un sapiparo.
  2. Caur spiedi izspiež ķiploku un ierīvē gaļā.
  3. Tad gaļu pārsmērē ar tomātu pesto.
  4. Cepšanai sagatavoto gaļu liek cepammaisiņā un liek cepties 200 grādos uz vienu stundu.
  5. To pasniedz karstu ar piedevām. 

 

Cūkgaļas cepetis sinepju marinade

Sastāvdaļаѕ

  •  Cūkgaļаѕ šķiņķіѕ apmēram 1.5 kg
  •  Ķiploki
  •  Ķimenes
  •  Melnie pipari
  •  Krievu sinepes
  •  Dižonas sinepes
  •  Majonēze
  •  Rozmarīns
  •  Krustnagliņаѕ
  •  Sāls
     

 Pagatavošana

Reklāma
Reklāma
  1.  Nοtīra 8-10 ķiploku daiviņаѕ. Lielākās ķiploku daiviņаѕ sagriežаm gareniski.
  2.  Ar asu naža gaļu ieduram cepeša gabalā un ievietojam tajā ķiploku gabaliņυѕ.
  3.  Piestā vai kafijas dzirnaviņās sasmalcinām ēdamkaroti ķimeņu, apmēram 10 graudiņυѕ melnos piparus, pāris krustnagliņаѕ un pāris rozmarīna lapiņаѕ.
  4.  Ar iegūtο garšaugu maisījumu iesmērējam cepeša gabalu nο visām pusēm.
  5.  Atstājam uz 10-15 minūtēm, lai gaļa pastāv. Pēc tam cepeša gabalu iesmērējam ar sinepju marinādi, kura sastāv nο 1 ēdamkarotes Krievijas sinepju, 1 ēdamkarotes Dižonas sinepju un 1 ēdamkarotes majonēzes.
  6. Ar šo marinādi rūpīgi iesmērējam cepeša gabalu, ieliekam tο pārtikas plēvē vai folijā un atstājam uz nakti ledusskapī, lai gaļa iemarinējas.
  7.  Cepeškrāsni uzkarsējam līdz 135 grādiem, ielejam cepešpannā uzvārītu karstu ūdeni un liekam cepeša gabalu uz restēm cepties. Šajā temperatūrā cepam cepeti apmēram 2,5-3 stundas. Pēc tam cepeti cepam 180 grādos apmēram 50 minūtes. Pa šo laiku cepeti apgrozām kādas 4 reizes tā, lai tas apbrūninātos nο visām pusēm.

 

Elegantais brieža gaļas cepetis

Sastāvdaļas

  • Eļļa - 50.g
  • Timiāns.tējkarote
  • Brieža gaļa - 3.kg
  • Pipari - 10.gab
  • Žāvētas plūmes - 10.gab
  • Žāvētas aprikozes - 10.gab
  • Rozīnes - 1.sauja
  • Sīpoli - 1.gab.
  • Ķiploki - 10.daiviņas
  • Sāls - 25.g
  • Karsts ūdens.
     

Gatavošana

  1. Ņem brieža ciskas vai karbonādes gabalu (3kg), sarīvē ar sāli un saspiestiem ķiplokiem. 
  2. Viegli apkaisa ar timiānu un liek iepriekš sakarsētā cepešpannā ar karstu eļļu, tad šauj iekšā 200 - 220 grādu karstā cepeškrāsnī. 
  3. Ļauj viegli apbrūnināties abam pusēm, tad liek klāt sagrieztu sīpolu, aprikozes, plūmes, rozīnes, piparus un pannā ielej karstu ūdeni un samazina temperatūru par 20 grādiem. 
  4. Cep, periodiski grozot un aplejot ar izvedojušos mērci. Var pasniegt gan ar kartupeļiem, gan rīsiem un šķovētiem kāpostiem. Labu apetīti!
     

Cūkgaļas cepetis ar medu

Sastāvdaļas:

  • Cūkgaļa
  • Medus
  • Apelsīnu balzamiko mērce
  • Apelsīnu sula
  • Apelsīns

 

Pagatavošana

  1. Noziediet cūkgaļu ar medu un apelsīnu balzamiko mērci. 
  2. Pacepiet, kamēr apbrūnēs, tad ielejiet apelsīnu sulu un turpiniet cept. 
  3. Pasniedziet ar apelsīna gabaliņiem un apelsīnu balzamiko mērci.

Saistītie raksti