Zīdīšanas process – zīšana, rīšana, elpošana – ko tas nozīmē?

Mazuļi uzņem pienu pēc noteikta ritma, kuru veido trīs soļu process – zīšana, rīšana un elpošana. Pēc šī procesa seko krūts piena dabiska izdalīšanās. Ir būtiski ievērot ritmu, lai mazulis efektīvi varētu uzņemt mammas pienu, tajā pat laikā spētu arī atpūsties un izvairīties no aizrīšanās. Piena uzņemšanas ritma saglabāšanā atceries izmantot arī atbilstošas mazuļu pudelītes, lai barošana ar krūti un barošana ar pudelīti ietu roku rokā.
Zīdīšana ir dabisks process, un lielākā daļa mazuļu saprot šo konceptu, mammām pat par to nezinot.

FOTO: Publicitātes foto

Zīdīšana ir dabisks process, un lielākā daļa mazuļu saprot šo konceptu, mammām pat par to nezinot.

Trīs soļu ritms pielāgojas dabiskajam krūts piena izdalīšanas procesam. Vispirms mazulis piezīžas pie krūtsgala un tikai tad, kad mēli ir izstūmis uz priekšu, notiek piena tecēšanas process. Piens izdalās tik ilgi, kamēr mazuļa mēles galiņš krūtsgalu ir saspiedis. 

Nākamais solis ir ieelpas veikšana, kuras laikā piens vai nu neizdalās nemaz, vai izdalās minimāli, ļaujot mazulim atpūsties, līdz dzeršanas process sākas atkal no jauna. Šis atpūtas un atjaunošanās periods parasti ir tikpat ilgs kā zīdīšanas laiks. Kādēļ? Tas liecina, ka mazulis ēd ražīgi un pareizā ritmā. 

 

Mazuļa dabiskais dzeršanas ritms

Zīšanas, norīšanas un elpošanas ritms mainīsies mazulim attīstītosies. Pieaugot, pārtraukumi kļūs garāki un elpas, atpūtas pauzes īsākas. Šīm stadijām vari sekot līdzi arī pati – klausoties, skaitot laiku un vērojot mazuli. Zīdīšana ir dabisks process, un lielākā daļa mazuļu saprot šo konceptu, mammām pat par to nezinot. 

Tomēr dažiem zīdaiņiem (īpaši priekšlaicīgi dzimušiem) ir nepieciešams nedaudz ilgāks laiks, 

lai šo konceptu iemācītos.

 

Īstās mazuļa pudelītes meklējumi

Mazulis ēd daudz, bet ietur garus pārtraukumus? Tas liecina, ka viņam ēšanas laikā ir jāatgūstas no piepūles. Brīvās plūsmas pudelītes ir veidotas ar speciālu dzeršanas sprauslu, kur piens brīvi plūst mutē, mazulim radot aizrīšanās risku. Tādā gadījumā ir ieteicams samazināt pudelītes piena plūsmas ātrumu. 

 

Izmantojot Philips Avent Natural Response pudelīti, mazulis var kontrolēt dzeršanas tempu, saglabājot savu dabisko zīdīšanas ritmu. Mīkstais un elastīgais pudelītes knupis ir ne vien krūts formā, bet arī darbojas kā krūts, izdalot pienu tikai tad, kad mazulis aktīvi dzer. Brīdī, kad mazulis ietur pauzi, lai norītu pienu un veiktu ieelpu, piena plūsma nekavējoties apstājas, tieši tāpat, kā tas notiek zīdīšanas laikā. Šāda pudelīte palīdz mierpilni un ērti dzert pienu no pudelītes, atvieglojot kombinēto barošanu – barošanu no pudeles un barošanu ar krūti.

 

Mazulim ir nepieciešams ilgs laiks, lai izdzertu visu pudelīti, vai arī viņš zaudē interesi, pirms tā ir tukša? Iespējams, mazulim ir pārāk smagi jāpiepūlas, lai uzņemtu nepieciešamo piena daudzumu un pienācis laiks palielināt pudelītes piena plūsmu. 

 

Atceries, ja tevi uztrauc kāda no iepriekš minētajām situācijām, sazinies ar savu veselības aprūpes speciālistu, lai saņemtu ieteikumus, kuri būs piemēroti tieši tev un tavam mazulim. Papildus barošanas tehnikai, barošanas laiks ir svarīgs vecāku un mazuļa rituāls, tāpēc turpini censties – jūs darāt lielisku darbu! 

 

Piedāvā Philips Avent sadarbībā ar veselības aprūpes speciālistiem.

Saistītie raksti