Vai es pati varu stimulēt piena ražošanu?

Ļoti vienkārši – jā! Tomēr, pirms to dari, vajadzētu sev pajautāt, vai tas tiešām ir nepieciešams, un, ja ir – kā vislabāk to darīt. Daudzām jaunajām māmiņām pirmajās nedēļās vai mēnešos pēc bērna piedzimšanas šķiet, ka viņas neražo pietiekami daudz piena. Tomēr, ja mazulis pastāvīgi pieņemas svarā, tad nav iemesla uztraukties.
Rūpes par sevi ir galvenais, lai nodrošinātu pilnvērtīgu piena ražošanas procesu.

FOTO: Publicitātes foto

Rūpes par sevi ir galvenais, lai nodrošinātu pilnvērtīgu piena ražošanas procesu.

Krūšu pielāgošanās process

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes atslauc pienu, ir, lai atvieglotu krūts pietūkumu. Īsi pēc mazuļa piedzimšanas, krūšu pielāgošanās periods var aizņemt no divām līdz četrām dienām. Lai gan tas ir dabisks process, tas var likt justies neērti. Daudzas mammas šajā laikā pievēršas piena atslaukšanai ar roku, lai tās atvieglotu pirms mazuļa barošanas. Tas var palīdzēt piena tecēšanai, mīkstināt krūts areolu, kā arī mazulim atvieglot piezīšanos.

 

Ja piens no krūtīm tiek atslaukts pārāk bieži, tās var sākt ražot arī pārāk daudz piena. To ir iespējams novērst, atslaucot tikai tik daudz piena, lai tas mīkstinātu krūts areolu, un ne vairāk. Ja tomēr konstatē, ka krūts pietūkums ilgst vairāk nekā dažas dienas, sazinies ar savu  veselības aprūpes speciālistu.

 

Pieprasījuma un piedāvājuma princips

Piena ražošana darbojas ļoti vienkārši – jo vairāk piena izvadīsi, jo vairāk saražosi. Tātad, ja vēlies ražot vairāk piena, ir nepieciešams vai nu biežāk barot mazuli, vai arī atslaukt pienu pašai vai ar piena sūkņa palīdzību. Lai stimulētu piena ražošanu, pašas barošanas beigās mēģini krūšu pienu izvadīt līdz galam, lai iztecētu arī tas daudzums, ko mazulis nav izdzēris.

 

Kombinētā barošana – bez apjukuma

Ja mazuli baro kombinēti (gan ar pudelīti, gan krūti) un neesi viņam blakus lai atvieglotu savu ikdienu, vari krūts pienu atslaukt. Centies ievērot ne vairāk kā trīs līdz četru stundu pauzi starp piena atslaukšanu vai barošanu, lai nodrošinātu pilnvērtīgu piena ražošanu.

 

Ja rodas bažas par to, vai mazulis varēs viegli pārslēgties starp barošanu no pudelītes uz barošanu ar krūti, svarīgi izvēlēties īsto pudelīti. 

 

Philips Avent Natural Response pudelīte veidota ar tehnoloģiski inovatīvu knupi – tas ne vien vizuāli attēlo krūts formu, bet arī darbojas kā krūts. Mīkstais pudelītes knupis imitē dabisku dzeršanas ritmu,  piena plūsmai aktivizējoties, kad mazulis knupi aktīvi saspiež ar mēli, tieši tāpat, kā zīdīšanas laikā. Kad mazulis aktīvi dzer, tiek atvērta pudeles knupīša sprausla, no kuras iztek piens. Dzeršanas pauzēs mazulis var mierīgi norīt pienu un ieelpot, tā nodrošinot komforta drošības sajūtu, kas ir svarīgi, lai kombinētā barošana būtu veiksmīga.

  

Padomi  piena bankas veidošanai 

Sāc atslaukt pienu pāris dienas iepriekš. Tādā veidā saldētavā izveidosi nelielus piena krājumus, dosi sev laiku, lai iepraktizētos, kā arī ļausi savam mazulim apgūt dzeršanu no pudelītes. Krūts piens ledusskapī var stāvēt līdz trim dienām un atsevišķā saldētavā – sešus mēnešus. Noteikti seko līdzi krājumiem, kas stāv ledusskapī un saldētavā, marķē katru pudeli ar precīzu derīguma termiņu.

 

Parūpējies arī par sevi

Rūpes par sevi ir galvenais, lai nodrošinātu pilnvērtīgu piena ražošanas procesu. Pārliecinies, ka ēd labi, kad vari – atpūties, velti laiku sev un dzer ūdeni. Nebaidies sazināties ar savu veselības aprūpes speciālistu, ja rodas jautājumi vai bažas par zīdīšanu. 

Saistītie raksti