Mamma sašutusi: pārdevu bērna lietotās mantas, bet VID piemēro nodokli

Mazuļiem augot, neapšaubāmi viņi no savām mantām izaug. Te gultiņa, auto sēdeklītis, ratiņi, drēbītes un pat rotaļlietas. Kādreiz vecāki kaut ko sataupa nākotnes māsiņām un brālīšiem, bet bieži vien atbrīvojas no šīm lietām, kas vēl ir labā stāvoklī, tās pārdodot. Kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja interesējas – kāpēc daudzbērnu ģimenei, pārdodot vairs nevajadzīgās mantas, var tikt piemēroti nodokļi?
Vai par savu mantu pārdošanu jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, interesējas kāda mammam.

FOTO: Shutterstock.com

Vai par savu mantu pārdošanu jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, interesējas kāda mammam.

Kāda daudzbērnu mamma portālam Mammamuntetiem.lv ir uzticējusi savu pieredzi. Ģimenē tiek gaidīts piektais bērns, līdz ar to ir gana daudz mantu, no kurām bērni izaug. Mamma stāsta, ka gaidāmajam bērnam tiek iegādātas jaunas mantas, bet lietotās mantas tiek pārdotas. Mamma raksta: “Liels bija mans un vīra pārsteigums, kad man tika piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis no mūsu vairs nevajadzīgajām un pārotajām mantām. Jā, man sanāk diezgan daudz pārdot. 

Nebiju nekad tā skaitījusi, bet gadā kopā sanāca vairāk nekā 6000 eiro par visām ģimenes mantām. 

Katru mantu pārdevu par 12; 15; 20 eiro. No Valsts ieņēmuma dienesta (VID) puses tika norādīts, ka es sistemātiski pārdodu dažādu izmēru apģērbus, tāpēc tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Manuprāt, ir taču starpība, vai man ir viens bērns vai tūdaļ būs pieci – mūsu ģimenei taču rodas daudz vairāk lietu, ko pārdot – apģērbs, riteņi un daudz kas cits.

 

Redzu, ka ir daudz sludinājumu, kur tiešām sistemātiski tiek pārdotas lietas. Mūsu gadījumā ir redzams, ka esmu to iegādājusies – ir čeki, konta izdrukas. Šķiet, ka kāds ir pasūdzējies, ka es biju pārdevusi dažus jaunus kombinezonus – jā, bet tie ir saņemti kā dāvanas, ko pārdevu par zemu cenu. Nesaprotu, kāpēc likumā nav iestrādātas nianses, ka šādos gadījumos ir izņēmumi, ņemot vērā to, cik apgādājamo ir konkrētai personai?”

 

Mammamuntetiem.lv interesējās Valsts ieņēmumu dienestā, lai skaidrotu situāciju.

 

Kā norāda Valsts ieņēmuma dienestā, ar nodokli netiek aplikti ienākumi no personisko mantu pārdošanas. 

“Personīgās mantas, kuras esat iegādājies, un lietojat pats vai Jūsu ģimenes locekļi, piemēram, apģērbs, apavi, mēbeles un citas kustamas lietas, droši drīkst pārdot kādam citam, ja pašam tās vairs nav noderīgas. 

Lieliski, ja ir saglabājušies maksājuma dokumenti – čeki, kvītis, maksājuma uzdevumi, kas apliecina, ka pats savulaik esat mantas iegādājies,” skaidro Valsts ieņēmumu dienestā. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā nākas, ka šai mammai tika piemērots nodoklis par pārdotajām precēm?

Kā skaidro VID, dienests katru gadījumu vērtē individuāli. “Piemēram, ja vienā darījumā tiek pārdotas desmit Jūsu bērna drēbes, no kurām viņš ir izaudzis, tad šāds ienākums būs ar nodokli neapliekams ienākums. Taču, ja tiek konstatēts, ka pārdodamās mantas ir pārpirktas, lai pārdotu tālāk pret atlīdzību, tad šādu darbību uzskata par saimniecisko darbību,” skaidro dienesta pārstāve.

 

Vispārīgi fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tiek veikti trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos, kā arī, ja darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

 

Lai izvērtētu katru situāciju, dienests uzsver, ka tādā gadījumā tiek lūgts ienākuma saņēmējam sniegt individuālus paskaidrojumus.

Tad arī tiek skaidroti apstākļi un izvērtēts, vai personas rīcība klasificējama kā saimnieciskā darbība.

 

Nodoklis tomēr jāsamaksā

Tikmēr minētā mamma norāda, ka aprēķināto nodokli, protams, samaksās. “VID darbiniece konsultācijā bija ļoti laipna un manu rūpi saprata, tomēr raustīja plecus – tāds likums. Tomēr ir taču starpība, vai man ir viens bērns un viņa mantas vai tūlīt jau pieci.”

 

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests uzsver, ka publiski konkrētas situācijas nekomentē, tas ir jādara ienākuma guvējam individuāli, sadarbojoties ar ieņēmumu dienestu.

Saistītie raksti