Cik daudz naudas uz konta drīkst saņemt no radiem vai paziņām? 5 svarīgi jautājumi

Reizēm, pārskaitot paziņām naudu par kādu sadzīvisku lietu, piemēram, apmaksātajām pusdienām, iegādāto preci vai teātra biļeti, kāds komentē – varbūt labāk norēķināties skaidrā naudā, lai Valsts ieņēmumu dienestam tas nešķiet aizdomīgs darījums? Par to, cik daudz naudas uz konta drīkst saņemt no paziņām un tuviniekiem, Mammamuntetiem.lv vaicāja Valsts ieņēmumu dienestā.
Saviem tuvākajiem, ar ko dzīvojam kopā un esam rados vai laulībā, naudu varam pārskaitīt bez bažām.

FOTO: Shutterstock.com

Saviem tuvākajiem, ar ko dzīvojam kopā un esam rados vai laulībā, naudu varam pārskaitīt bez bažām.

Cik daudz naudas uz konta drīkstu saņemt uz konta no radiniekiem?

Ja naudas pārskaitītāju ar tās saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (*vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, onkuļi, tantes, brāļu un māsu bērni) un naudu pārskata vienas mājsaimniecības ietvaros un šīs mājsaimniecības uzturēšanai (piemēram, vecāki pārskaita naudu saviem bērniem, vecākiem vai vecvecākiem), pēc ekonomiskās būtības neveidojas ienākums, līdz ar to minētā summa naudas saņēmējam nav apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tātad – saviem tuvākajiem, ar ko dzīvojam kopā un esam rados vai laulībā, naudu varam pārskaitīt bez bažām. Citādi ir ar dzīvesbiedru, ar kuru nav noslēgta laulība – tur ir spēkā ierobežojums.

 

Cik daudz naudas drīkst saņemt no paziņām, draugiem? 

Vispārējā gadījumā no katra cilvēka, ar kuru naudas saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē*, ar nodokli neapliek saņemtos dāvinājumus līdz 1425 eiro vērtībā gada laikā. Tas nozīmē – ja draudzene otras vietā samaksā par teātra biļeti un vakariņām, tad pēc tam draudzene var pārskaitīt naudu tai, kas samaksāja.

 

  • Ņem vērā!

Likumā ir izņēmums, kādos gadījumos pārskaitītā summa nav jādeklarē. Ja naudas pārskaitītāju un saņēmēju nesaista laulība vai radniecība (piemēram, kaimiņš, draugs vai tml.) un nauda tiek sūtīta ar bankas pārskaitījumu, lai segtu saņēmēja izdevumus par izglītību un/vai medicīnu un ārstniecību. Šajā gadījumā naudas saņēmējam ir jāspēj dokumentāri pierādīt, ka nauda izmantota minēto izdevumu segšanai.

 

Reklāma
Reklāma

Ko norādīt maksājumu mērķī, pārskaitot naudu paziņam? 

Ko rakstīt, piemēram, kad jāatdod nauda kolēģim par pusdienām? Maksājuma mērķī norāda, kādam mērķim ir domāta pārskaitītā naudas summa, piemēram – parāds par samaksātajām pusdienām.

 

Vai šis ierobežojums uz summu ir uz katru cilvēka kontu atsevišķi? 

Piemēram, vai ir nepieciešams veidot vairākus kontus, lai palielinātu summu, ko var saņemt kā pārskaitījumu no citiem? Ienākumu aprēķina personai – katram cilvēkam, nevis bankas kontam. Vienas personas gada apliekamajā ienākumā netiek ietvertas un ar nodokli netiek apliktas dāvanas līdz 1425 eiro gada laikā, ja ar naudas pārskaitītāju un saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

 

Kas notiek, ja uz konta saņemtās summas tiek pārsniegtas?

Ja cilvēks ir saņēmis ar nodokli apliekamu ienākumu, tad ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāsamaksā nodoklis. Katras personas pienākums ir aprēķināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarāciju un noteiktajos termiņos un kārtībā iemaksāt budžetā nodokli. 

Saistītie raksti