Vai vīrs var ņemt apgādībā sievu, kas audzina bērnu un nestrādā?

“Paņemt apgādībā” – ar to parasti saprot norādīt algas nodokļa grāmatiņā personas, kuras ir kāda cita cilvēka apgādībā, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu. Parasti apgādībā norāda bērnus, bet, vai kādos noteiktos gadījumos iespējams apgādībā paņemt arī laulāto, Mammamuntetiem.lv skaidro Valsts ieņēmumu dienestā.
Ir vairākas situācijas, kad apgādībā var ņemt laulāto.

FOTO: Shutterstock.com

Ir vairākas situācijas, kad apgādībā var ņemt laulāto.

Kāda portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā – vai vīrs var ņemt apgādībā sievu, kas audzina vienu gadus vecu bērnu un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā? Kā skaidro Valsts ieņēmumu dienestā, jā, šādā gadījumā vīrs var ņemt apgādībā sievu, kura audzina gadu veco bērnu un nestrādā, taču ir arī citas situācijas, kad iespējams apgādībā paņemt laulāto.

 

Apgādībā var ņemt nestrādājošu laulāto, ja:

  • laulātā apgādībā ir nepilngadīgs bērns ar invaliditāti,
  • laulātā apgādībā ir bērns vecumā līdz 3 gadiem,
  • laulātā apgādībā ir 3 vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par 7 gadiem (līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina iegūt vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību),
  • laulātā apgādībā ir 5 bērni līdz 18 gadu vecumam (līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina iegūt vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību).

 

Reklāma
Reklāma

Paņemot apgādībā kādu radinieku (bērnu, laulāto) tam, kas strādā, pienākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums – tas nozīmē, ka tiek palielināta algas daļa, no kuras netiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, līdz ar to “uz rokas” persona, kam apgādībā ir laulātais, saņem vairāk. 2022. gadā atvieglojuma par apgādībā esošu personu apmērs mēnesī ir 250 eiro, bet gada apmērs ir noteikts 3000 eiro. 

 

Lai uzsāktu vai pārtrauktu apgādību, cilvēkam savā Elektroniskajā Algas nodokļa grāmatiņā ir jānorāda apgādības perioda sākuma vai beigu datums. Vairāk informācijas par ienākuma nodokļa iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu šeit.

Saistītie raksti