Aizmirsām mazuli norādīt kā apgādājamo – vai esam zaudējuši naudu?

Bērna piedzimšana nes tik daudz prieka un satraukuma, ka reizēm var piemirsties dažas organizatoriskās lietas, kā, piemēram, bērna ņemšana apgādībā jeb ierakstīšana algas grāmatiņā. Vai to var darīt ar atpakaļejošu datumu? To Mammamuntetiem.lv skaidro Valsts ieņēmumu dienestā.
Norādot bērnu apgādībā, alga, ko vecāks saņem savā kontā, palielinās par 50 eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Norādot bērnu apgādībā, alga, ko vecāks saņem savā kontā, palielinās par 50 eiro.

Kāpēc bērnu ņemt apgādībā?

Paņemot apgādībā bērnu, vecākam, kas strādā, pienākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums – tas nozīmē, ka vecākam tiek palielināta algas daļa, no kuras netiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, līdz ar to “uz rokas” vecāks, kam apgādībā ir paņemts bērns, saņem vairāk.

 

2022. gadā atvieglojuma par apgādībā esošu personu apmērs mēnesī ir 250 eiro, bet gada apmērs ir noteikts 3000 eiro. Nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu personu piemēro ar dienu, kurā radušās tiesības uz nodokļa atvieglojumu, un pārtrauc piemērot ar nākamo dienu pēc dienas, kurā šīs tiesības ir zaudētas.

 

Atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro vienam no apgādniekiem – 

tas nozīmē, ka vecākiem ir jāizvēlas, kurš saņems nodokļa atvieglojumu par katru no bērniem.

 

Ja nu aizmirstas bērnu uzlikt apgādībā?

Dienestā norāda, ka veikt izmaiņas atvieglojumu piemērošanā par apgādājamajiem ar atpakaļejošu datumu ir iespējams, ja norādītais laika periods nepārklājas ar periodu, kad apgādājamais bijis citas personas apgādībā.

Reklāma
Reklāma

 

“Jā, viens no vecākiem drīkst ar atpakaļ ejošu datumu atzīmēt savā algas nodokļu grāmatiņā kā apgādājamo personu bērnu.

 

Summu, kas iekrājusies no nodokļu atvieglojumiem, jo tie netika piemēroti uzreiz, varēs saņemt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par konkrēto gadu. Sistēma to aprēķinās automātiski. Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt par trim iepriekšējiem gadiem, kā arī var precizēt par trim iepriekšējiem gadiem iesniegtās gada ienākumu deklarācijas,” Mammamuntetiem.lv pauž Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve. Tātad bezgalīgi tālā pagātnē zaudētu nodokļa atvieglojumu atgūt nebūs iespējams.

 

Kā un kur norādīt savus apgādājamos?

Lai uzsāktu vai pārtrauktu apgādību, cilvēkam savā Elektroniskajā Algas nodokļa grāmatiņā ir jānorāda apgādības perioda sākuma vai beigu datums. Vairāk informācijas par ienākuma nodokļa iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu šeit.

Saistītie raksti