Bērnudārzā jāvāc nauda Ziemassvētkiem – kā to darīt droši, lai nav problēmu ar VID?

Tuvojoties svētkiem, īpaši aktuāls kļūst jautājums par vecāku finansiālo iesaisti svētku radīšanā – ir vēlēšanās apsveikt audzinātāju, iegādāties eglīti grupiņai, dāvanas bērniem. Tā kā vecāki klātienē netiekas un skaidras naudas norēķini ne vienmēr ir iespējami, parasti tiek izraudzīts kāds, kas apņemas uz sava konta savākt šo te naudu. Kā to darīt droši?
Ir nianses, kas jāzina, lai nerastos pārpratumi ar Valsts ieņēmumu dienestu.

FOTO: Shutterstock.com

Ir nianses, kas jāzina, lai nerastos pārpratumi ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Kāda mamma raksta: “Kā drīkst un kā vislabāk ir vākt naudu skolas, bērnudārza vecāku grupās – Ziemassvētkos, skolotāju dāvanām un fonda naudām. Bieži vien vecāki negrib uzņemties šo pienākumu, lai nebūtu problēmu ar Valsts ieņēmumu dienestu. Kā īsti ir?”

 

Ja savākta nauda konkrētam mērķim 

Kā Mammauntetiem.lv uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā, ja kontā tiek ieskaitīti līdzekļi, kas paredzēti noteiktiem mērķiem (kas ir norādīts maksājuma mērķī), un konta īpašnieks tos nevar izmantot saviem tēriņiem, tad ienākuma gūšanas moments nepastāv, neskatoties uz ieskaitīto summu lielumu.

 

Maksājuma mērķī jānorāda, kādam mērķim ir domāta pārskaitītā naudas summa, piemēram, par puķēm skolotājai, par Ziemassvētku eglīti. 

Tam, kas pēc tam iegādājies konkrēto lietu, ieteicams saglabāt čeku. VID pārstāve piekodina, ka čeki jāglabā tumsā, jo tie mēdz izbalēt, tomēr mūsdienās liela daļa norēķinu notiek elektroniski.

 

Reklāma
Reklāma

Cik daudz naudas uz konta var saņemt tāpat?

Mammamuntetiem.lv jau skaidroja, ka vispārējā gadījumā no katra cilvēka, ar kuru naudas saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē*, ar nodokli neapliek saņemtos dāvinājumus līdz 1425 eiro vērtībā gada laikā. No cilvēkiem, ar kuriem ir radniecība trešajā pakāpē vai laulība un ar kuriem ir viena mājsaimniecība, uz konta var saņemt neierobežotu naudas daudzumu. Par to vairāk lasi šajā rakstā.

 

Kā VID saņem datus par – vai bankām ir pienākums sniegt informāciju?

VID pārstāve skaidro, ka bankas sniedz informāciju VID par personu kontu apgrozījumu, kā arī citu informāciju uz VID pieprasījuma pamata. Ja cilvēks ir saņēmis ar nodokli apliekamu ienākumu, tad ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāsamaksā nodoklis. Katras personas pienākums ir aprēķināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarāciju un noteiktajos termiņos un kārtībā iemaksāt budžetā nodokli. 

Saistītie raksti