Atklāta pirmā Mātes piena banka Latvijā, jau šobrīd banka strādā ar divām donorēm

Šodien, 24. martā, Bērnu slimnīca kopā ar sadarbības partneriem svinīgi atklāja Latvijā pirmo Mātes piena banku. Plānots, ka piena banka gada laikā varēs palīdzēt 100-150 bērniem.
Paredzams, ka gadā Latvijas Mātes piena bankai tiks ziedoti ap 400 litru mātes piena.

FOTO: Publicitātes foto

Paredzams, ka gadā Latvijas Mātes piena bankai tiks ziedoti ap 400 litru mātes piena.

Pamatā šis piens paredzēts priekšlaikus dzimušiem bērniem, bet tas var būt noderīgs arī bērniem ar smagām gremošanas patoloģijām vai bērniem, kas dzimuši nepietiekama skābekļa apstākļos. 

 

Paredzams, ka gadā Latvijas Mātes piena bankai tiks ziedoti ap 400 litru mātes piena. Kā norāda Dace Sniedze, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neonatoloģijas klīnikas vadītāja, jaundzimušie sākotnēji vienā ēdienreizē apēd ap 1-2 ml piena, un vienmēr ir cerība, ka jaundzimušā māmiņai parādīsies piens un donora pienu vajadzēs neilgu laiku.

 

Pagaidām šis pakalpojums būs pieejams tikai bērniņiem, kas ārstējas Rīgā, jo šobrīd infrastruktūra nav tā sakārtota, lai to varētu piedāvāt arī bērniem citos Latvijas reģionos. 

 

Tāpat pagaidām nebūs iespējams mātes pienu piedāvāt bērniem, kas ir jau paaugušies un tiek baroti ar mākslīgo piena maisījumu.

 

Jaunatklātā pirmā Mātes piena banka Latvijā

 

Kas varēs ziedot pienu?

Pirmām kārtām apsvērt domu kļūt par donori aicinātas mammas, kuras šobrīd rūpējas par saviem mazuļiem un jūt, ka piens veidojas pietiekami un būtu iespēja to regulāri ziedot. Donorēm ir arī vairāki kritēriji – donorei jābūt veselai, pilngadīgai māmiņai ar zīdaini līdz 12 mēnešu vecumam. Par donori var kļūt, ja mamma jūt, ka viņai piens paliek pāri. Pirms kļūšanas par donori ar māmiņu runā ārsts, tiek pārrunāti daudz un dažādi veselības un dzīvesveida jautājumi. Donores aicinātas atcerēties, ka tas būs ilgs sadarbības posms – uz vairākiem mēnešiem. Par donori nevar kļūt, ja sieviete smēķē, pārlieku daudz lieto kofeīnu saturošus produktus, ir kāda infekcijas saslimšana, akūta saslimšana. Kā uzsver Mātes piena bankas pārstāvji – ar katru donori notiek detalizētas sarunas, lai izvērtētu, vai abām pusēm (mammai un potenciālajam piena saņēmējam) šis process būs drošs.

 

Kur pieteikties

Reklāma
Reklāma

Jau šobrīd banka strādā ar divām donorēm, bet ir aicinātas pieteikties arī citas māmiņas. Banka cer strādāt ar līdz pat 10 donorēm. Pagaidām sadarbību var veidot ar māmiņām no Rīgas vai Pierīgas reģiona, lai nodrošinātu piegādes atbilstoši visiem drošības noteikumiem. Mātes piena savākšana notiek māmiņas dzīvesvietā, donorei pašai nav jābrauc nodot piens. 

 

Pieteikties uz pirmo sarunu, lai kļūtu par donori, var, gan aizpildot mātes piena donores pieteikuma anketu mājaslapā, gan rakstot Mātes piena bankas 

ārstēm uz e-pastu piena.banka[at]bkus.lv vai zvanot pa tālr. +371 25 680 089.

 

 

Kāpēc tas ir tik svarīgi

Bērnam, kurš dzimis pirms laika, ir daudz lielākas uztura vajadzības nekā laikus dzimušam mazulim. Piemērotākais uzturs priekšlaikus dzimušo bērniņu dzīves sākumposmā ir mātes piens, tomēr objektīvu apstākļu dēļ ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, uzreiz veidojas mātes piens. 

 

Tāpēc pasaulē ir izveidotas un darbojas Mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas, kurām veiktas nepieciešamās veselības pārbaudes, var brīvprātīgi bez atlīdzības ziedot savu pienu Piena bankā. Donoru mātes piens tiek rūpīgi pārbaudīts, apstrādāts un pēc tam izsniegts priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem slimnīcā.

 

Mātes piena banka izveidota, pateicoties ziedotāju atbalstam vairāk nekā 150 000 eiro apmērā un Bērnu slimnīcas ieguldījumam 40 000 EUR apmērā. Līdz šim Latvija ir bijusi vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena bankas. Igaunija izveidoja pirmo Piena banku Tallinā (2010), savukārt Lietuvā ir jau divas Piena bankas: Viļņā (2017) un Kauņā (2016). Latvijā izveidotā Mātes piena banka ir 271. Mātes piena banka Eiropā.

 

Saistītie raksti