Kā zināt, ka zīdainim piena pietiek?

Piena plūsma no krūts nav reāli saskatāma, tāpēc izzīstā piena daudzumu ir grūti kontrolēt. Tāpēc, tiklīdz bērns ieraudas, parasti pirmais, kas mammai iešaujas prātā, ir – vai viņš jau atkal izsalcis? Vai tas atbilst patiesībai, stāsta psiholoģe un brīvprātīgā krūts zīdīšanas veicinātāja Diāna Zande.

Sievietei pašai jāspēj pieņemt lēmumu turpināt zīdīšanu un, sastopoties ar pirmajām grūtībām, ignorēt draudzeņu, radu un dažreiz  pārsteidzīgu mediķu ieteikumu piebarot bērnu ar mākslīgo maisījumu.

FOTO: Shutterstock.com

Sievietei pašai jāspēj pieņemt lēmumu turpināt zīdīšanu un, sastopoties ar pirmajām grūtībām, ignorēt draudzeņu, radu un dažreiz pārsteidzīgu mediķu ieteikumu piebarot bērnu ar mākslīgo maisījumu.

Vai man pietiek piena? Vai tas ir pietiekami sātīgs? Un, ja vēl apkārtējie jautā – vai tev nešķiet, ka mazais ir badā? – māmiņa patiešām sāk uztraukties. Satrauktai mātei piens gan veidojas, bet sliktāk izdalās un mazulim to grūtāk zīst. Rodas burvju loks: uztraukums par it kā neesošu pienu → pasliktinās piena izdalīšanās →  bērns sliktāk paēd un drīz pēc ēšanas kliedz →  mazuļa nemiers apstiprina mammas bažas par piena nepietiekamību, radot vēl lielāku stresu. Un viss sākas no gala. Šādā gadījumā piena daudzums tiešām sāk sarukt. Ja vēl bērnu sāk piebarot no pudelītes, ļoti drīz mātei piens tiešām izsīkst. Ko darīt?

 

Sievietei pašai jāspēj pieņemt lēmumu turpināt zīdīšanu un, sastopoties ar pirmajām grūtībām, ignorēt draudzeņu, radu un dažreiz  pārsteidzīgu mediķu ieteikumu piebarot bērnu ar mākslīgo maisījumu.

 

Ja rodas šaubas, vai piens izdalās pietiekami, tūlīt lūdziet padomu draudzenei, kam ir pozitīva zīdīšanas pieredze, zinošam un ieinteresētam zīdīšanas speciālistam, labam pediatram, savai vecmātei vai lasiet literatūru.

 

Zīdīšanas periodā gandrīz katrai sievietei rodas lielākas vai mazākas problēmas, ko gandrīz visos gadījumos var atrisināt. 

Reklāma
Reklāma


Piena pavairošana vai laktācijas atjaunošana prasa laiku un pacietību, bet pārvarētās grūtības sniedz pieredzi un ceļ pašapziņu, turklāt mazulis nezaudē sev tik svarīgo mātes pienu!


    
Kā pavairot piena daudzumu?

  • Laiku pa laikam katram mazulim mēdz būt tā saucamās piena krīzes, kad, bērnam straujāk augot, rodas nepieciešamība pēc lielāka piena daudzuma, bet krūtis šo pieprasījumu tūlīt nespēj apmierināt. Šādā periodā bērns kļūst raudulīgāks, biežāk prasa ēst. Dodiet mazulim krūti zīst biežāk nekā līdz šim! Ja zīdainis 2 mēnešu vecumā ēdis apmēram 7-8 reizes dienā, tad dažas dienas ēdienreižu skaits var pieaugt pat līdz 12-14 reizēm diennaktī.
  • Ja šķiet, ka bērns ir izsalcis, piedāvājiet viņam krūti arī tad, ja kopš iepriekšējās ēdienreizes pagājusi tikai stunda vai mazāk. Nereti mammas grib “iekrāt” pienu, barojot mazuli retāk, bet tieši pirmajā stundā pēc zīdīšanas piens atjaunojas visstraujāk, tāpēc, biežāk ēdot, bērns saņems vairāk piena.
  • Krīzes periodā katrā ēdienreizē dodiet abas krūtis. Tas veicinās laktāciju, un dažu dienu laikā (katrai sievietei šis laiks ir atšķirīgs) piena daudzums pieaugs un bērns atkal zīdīs vienu krūti.
  • Neizlaidiet nakts ēdienreizes! Maksimālais zīdīšanas starplaiks nedrīkst pārsniegt 4 stundas.
  • Pat ja šķiet, ka krūtīs piena nav nemaz, lieciet mazuli pie krūts! Krūšu lielums un pilnuma sajūta ar laiku mazinās, bet piens veidojas arī mīkstās un it kā tukšās krūtīs.
  • Pirms zīdīšanas padzerieties (vislabāk siltu tēju), uz krūtīm uzlieciet siltu kompresi vai ejiet siltā dušā. Jums uzlabosies asinsrite un piens labāk izdalīsies.
  • Regulāri  ēdiet! Maizes šķēle vai pusglāze jogurta pirms zīdīšanas dod enerģiju un uzlabo pašsajūtu, kas noteikti veicina laktāciju.
  • Dažreiz mammai piena ir pietiekami, bet mazulis labi nepaēd nepareizas zīšanas tehnikas dēļ. Jāseko, lai zīžot bērns satvertu ne tikai krūtsgalu, bet arī areolu, lai mazuļa galva nebūtu pagriezta uz sāniem attiecībā pret ķermeni, lai viņš nesūkātu krūti, bet zīstu enerģiski (redzama apakšžokļa enerģiska kustība). Vēl esot dzemdību iestādē, palūdziet, lai mediķi pārbauda, vai bērns zīž pareizi.
  • Nepārpūlieties, pēc iespējas biežāk atpūtieties! Pārlieka aktivitāte, cenšanās visu pagūt rada sasprindzinājumu, kas traucē pienam izdalīties, turklāt mazulis tūlīt jūt mammas satraukumu un reaģē ar raudām.

 

Mazuļa raudām var būt virkne citu iemeslu – sāp vēderiņš, ir skumji, traucē slapjās autiņbiksītes, gribas pievērst mammas vai tēta uzmanību.

 

Pilnvērtīgu zīdīšanu iespējams atjaunot pat pēc vairāku nedēļu pārtraukuma. Tas prasa pacietību un darbu, bet ir izdarāms!

Saistītie raksti