Rīta tualete zīdainim. 8 praktiski soļi

Ir pienācis rīts, mazulis ir modies un gatavs sākt dienu! Ģimenes ārste, pediatre Gundega Skruze-Janava uzsver – katram, kas veic zīdaiņa aprūpi, jāievieš ikrīta apkopes un higiēnas rituāls: "Tas nepieciešams gan mazuļa veselībai un drošībai, gan kalpo kā lieliska saiknes veidošana starp bērnu un aprūpētāju."
Ikrīta apkopes un higiēnas rituāls mazulim nepieciešams gan veselībai un drošībai, gan saiknes veidošanai starp bērnu un aprūpētāju.

FOTO: Shutterstock.com

Ikrīta apkopes un higiēnas rituāls mazulim nepieciešams gan veselībai un drošībai, gan saiknes veidošanai starp bērnu un aprūpētāju.

Rakstu sēriju “Ādas kopšana un veselība” atbalsta BENU Aptieka

 

  • Nomazgā rokas!
  • Sāc ar mazuļa actiņām un plakstiņiem. Tīri tās ar siltā ūdenī samērcētu vates tamponu virzienā no acs ārējā uz iekšējo kaktiņu. Katrai actiņai izmanto jaunu, tīru vates tamponu. Šādi tiks iztīrīti izdalījumi jeb “miedziņš”, kas acīs sakrājies gulēšanas laikā, kā arī nodrošināta masāža asaru kanāliem, kas novada acs izdalījumus uz deguna dobumu. Šie kanāliņi, kas atrodas acu iekšējos kaktiņos, piedzimstot ir šauri un dažiem zīdaiņiem nav līdz galam atvērušies – tādā gadījumā pamanīsi daudz izdalījumus no actiņas. Regulāra tīrīšana un masāža palīdz asaru kanāliem attīstīties un pildīt vajadzīgās funkcijas.
  • Ar tīru, siltā ūdenī samērcētu vates tamponu notīri mazuļa seju. Neaizmirsti iztīrīt krokas aiz austiņām.

 

Neizmanto vates kociņus, lai tīrītu ausu iekšpusi – to darīt nedrīkst ne bērnam, ne pieaugušajam! 

 

Vates kociņus pieļaujams lietot, lai iztīrītu izdalījumus no mazuļa deguna ārējās ejas viegli aizsniedzamā dziļumā (līdz 5 milimetriem). Vispirms samērcē kociņu tīrā ūdenī, un maigi, ar apļojošu kustību iztīri izdalījumus no nāss. 

  • Ar tīru, ūdenī samērcētu dvielīti notīri mazuļa smaganas. Dari to jau no paša sākuma, kamēr mazulim vēl nav zobu – tas palīdzēs aprast ar tīrīšanas faktu, kā arī kalpos kā masāža, kad zobiņi šķilsies cauri smaganām. Līdz ko parādās pirmais zobs, tas jāsāk tīrīt ar zobu birsti un zobu pastu divas reizes dienā, lai novērstu kariesa risku!
  • Iztīri visas ķermeņa krokas ar mitru dvielīti vai vates tamponu, un pēc tam izsusini tās, lai mazulim neattīstās izsutumi, kas mēdz būt sāpīgi. Pievērs uzmanību kakla krokām, padusēm, cirkšņiem.
  • Apkop nabiņu. Ja mazulim vēl nav nokritusi nabas saite, tīri to atbilstoši ārsta norādījumiem. Pēc nabas saites nokrišanas, nabiņai dzīstot, tīri to 1 vai 2 reizes dienā ar tīru ūdeni, pēc tam nosusinot. Kad nabiņa sadzijusi, pietiek to reizi dienā iztīrīt ar mitru dvielīti.
  • Dzimumorgānu higiēna meitenēm un zēniem ir atšķirīga.
Reklāma
Reklāma

 

Meitenei ar samitrinātu dvielīti vai vates tamponu notīri dzimumorgānus no ārpuses, vienmēr tikai virzienā no priekšas uz mugurpusi, lai izvairītos no zarnu trakta baktēriju pārnešanas uz urīnceļiem. 

Zēna dzimumlocekli vari notīrīt, izmantojot ūdens strūklu; ar vates tamponu notīri priekšādiņu.

Ļauj mazulim padzīvoties bez autiņa vai autiņbiksītēm – gaisa peldes ļauj mitrumam nožūt, tā izvairoties no izsutumiem un autiņu dermatīta.

 

Saistītie raksti